Prenetal pilates: Τα απίστευτα οφέλη σε μαμά και μωρό

Prenetal pilates: Τα απίστευτα οφέλη σε μαμά και μωρό

Πώς το prenetal pilates θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητά σου.

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο ταξίδι, γεμάτο ενθουσιασμό και προσμονή, αλλά φέρνει επίσης αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Και εδώ, είναι που το prenatal pilates ξεχωρίζει ως μια ήπια, αλλά αποτελεσματική επιλογή άσκησης ειδικά προσαρμοσμένη για τις μέλλουσες μητέρες.

Και αυτό, διότι το prenatal pilates, προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τόσο της μαμάς όσο και του μωρού, καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ασφαλής και ήπια άσκηση

Το prenatal pilates επικεντρώνεται σε ήπιες ασκήσεις χαμηλής επιβάρυνσης, που είναι ασφαλείς για τις εγκύους. Πρόκειται για ασκήσεις, σχεδιασμένες για να ενισχύσουν τους μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και την κοιλιά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις συνήθεις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως ο πόνος στη μέση και η πυελική αστάθεια.

Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό οι έγκυες, φυσικά με την συγκατάθεση του γιατρού τους, να γυμνάζονται και να φροντίζουν το σώμα τους σε αυτήν τη διαφορετική και πρωτόγνωρη περίοδο της ζωής τους.

Βελτίωση της δύναμης του πυρήνα

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του κορμού, λόγω των αλλαγών στη στάση του σώματος και της κοιλίτσας που μεγαλώνει. Το σώμα της γυναίκας μέρα με τη μέρα αλλάζει, προσαρμόζεται στις ανάγκες του εμβρύου και όπως είναι λογικό, αυτές οι αλλαγές μπορεί να δυσκολέψουν σε κάποιο βαθμό την καθημερινότητα της εγκύου.

Γι’ αυτό είναι εδώ το prenatal pilates, το οποίο στοχεύει στους βαθύς κοιλιακούς μύες, στο πυελικό έδαφος και στους μύες της πλάτης, για να βοηθήσει στη διατήρηση και στην ενίσχυση της δύναμης του πυρήνα.

Άλλωστε, ένας δυνατός πυρήνας είναι πολύ σημαντικός, καθώς όχι μόνο υποστηρίζει την αναπτυσσόμενη κοιλιά αλλά προετοιμάζει επίσης το σώμα για τον τοκετό.

1711440218507-339291160-image003.jpg

Ενισχυμένη ευλυγισία και εύρος κίνησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι λογικό, λόγω της ανάπτυξης της κοιλίτσας, η ευλυγισία της γυναίκας να μειώνεται και να μην έχει τη δυνατότητα να κινείται όπως πριν. Φυσικά, η λύση είναι το prenatal pilates, το οποίο περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις stretching που βοηθούν στη βελτίωση της ευλυγισίας και του εύρους κίνησης.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι ορμονικές αλλαγές και το βάρος του μωρού μπορεί να οδηγήσουν σε σφιγμένους μύες και περιορισμένη κινητικότητα. Μάλιστα, η βελτιωμένη ευελιξία μπορεί επίσης να διευκολύνει τη δυσφορία και να κάνει τις καθημερινές κινήσεις πιο άνετες.

Υποστήριξη του πυελικού εδάφους

Οι μύες του πυελικού εδάφους παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της μήτρας, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσο, λοιπόν, η γυναίκα είναι έγκυος, αυτοί οι -απαραίτητοι για πολλά όργανα- μύες μπορεί να χάσουν μέρος της δύναμής τους, ενώ είναι απαραίτητο, για την ευημερία της εγκύου, να τους φροντίσει παραπάνω και να τους ενδυναμώσει.

Το prenatal pilates περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν ειδικά στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων, όπως η ακράτεια ούρων και η πρόπτωση πυελικών οργάνων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Σύνδεση νου και σώματος

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος αυξημένων συναισθημάτων και άγχους. Το prenatal pilates συμβάλλει στη σύνδεση νου και σώματος, με αποτέλεσμα την ηρεμία της εγκύου αλλά και του μωρού.

Και αυτό, διότι δίνει έμφαση στην ενσυνειδητότητα και την επίγνωση της αναπνοής, βοηθώντας τις μέλλουσες μητέρες να συνδεθούν με το σώμα τους και να ανακουφιστούν από το άγχος.

Η εστίαση στις τεχνικές αναπνοής μπορεί επίσης, να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια του τοκετού, προάγοντας τη χαλάρωση και τη διαχείριση του πόνου.

1711440246322-928401731-image005.jpg

Όπως και με κάθε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε και να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο instructor, που έχει εμπειρία με έγκυες γυναίκες.

Όταν μιλάμε για pilates και ειδικότερα για prenatal pilates, ένα μέρος που μπορούμε να προτείνουμε με σιγουριά είναι τα Breath Pilates Studios της Ιφιγένειας Μπάκα, η οποία εκτός από pilates instructor είναι και μανούλα δυο κοριτσιών, οπότε είναι σε θέση να κατανοήσει από πρώτο χέρι τις ανάγκες κάθε νέας μέλλουσας μητέρας -και σε συνεργασία με την ομάδα του breath pilates που έχει δημιουργήσει- να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί κατάλληλα για το υπέροχο «ταξίδι» της μητρότητας.