Η καλύτερη άσκηση του 2012 και πώς να την κάνετε σωστά

Η καλύτερη άσκηση του 2012 και πώς να την κάνετε σωστά

Οι ειδικοί ψήφισαν και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος γυμναστικής, αρκεί να ξέρετε πώς να τον εξασκείτε.

Δεν είναι κάτι καινούργιο, ριζοσπαστικό και πρωτότυπο, δεν ενσωματώνει 15 είδη γυμναστικής σε ένα και δεν χρειάζεται κανέναν ειδικό εξοπλισμό εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μιλάμε φυσικά για το τρέξιμο, το οποίο ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη άσκηση για τη νέα χρονιά, η οποία μπορεί να γίνει από τον καθένα -ανεξαρτήτως ηλικίας και πείρας στη γυμναστική- και να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα και τη φυσική μας κατάσταση.

Για να κάνετε όμως το τρέξιμο συνήθειά σας και να αποφέρει τα οφέλη που περιμένετε, καλό θα είναι να ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες που θα σας κάνουν να το αγαπήσετε και να το κάνετε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας αλλά και θα σας βοηθήσουν να ασκείστε χωρίς κινδύνους και αναπάντεχα προβλήματα.

  • Πριν ξεκινήσετε, κάντε ένα check-up: Είναι καλύτερο να αποφύγετε έναν τραυματισμό εξ' αρχής παρά να τον θεραπεύετε μετά. Γι' αυτό κάντε ένα γενικό check-up πριν ξεκινήσετε το τρέξιμο, ώστε να ξέρετε τι γίνεται στο σώμα σας, ποια είναι τα όριά σας και τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε.
  • Βάλτε έναν ρεαλιστικό στόχο: Στην αρχή είναι λογικό να είστε ενθουσιασμένοι με τη νέα άσκηση, αν όμως έχετε να γυμναστείτε καιρό, ή δεν έχετε γυμναστεί ποτέ, το σίγουρο είναι πως μετά τον 2ο γύρο στον στίβο θα αρχίσετε να κλατάρετε. Ξεκινήστε σιγά-σιγά ώστε το σώμα σας να συνηθίσει τη νέα δραστηριότητα και αρχίστε να ανεβάζετε ρυθμούς όταν δείτε πως οι αντοχές σας έχουν βελτιωθεί. Βάλτε από έναν στόχο κάθε μέρα (έναν γύρο παραπάνω, λίγα μέτρα περισσότερα κάθε φορά κλπ) και γιορτάστε την κάθε σας νίκη παίρνοντας κουράγιο για την επόμενη.
  • Υπολογίστε τα εμπόδια: Κάποια μέρα θα βρέχει, κάποια άλλη θα έχετε πολλή δουλειά και κάποια άλλη θα εμφανιστεί ένα προσωπικό πρόβλημα που θα σας κάνει να χάσετε την προγραμματισμένη σας προπόνηση. Δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι να μην βρίσκετε δικαιολογίες για να αποφύγετε το τρέξιμο. Αν κάποια υποχρέωση σας πάει πίσω στην άσκηση, φροντίστε να κάνετε ότι μπορείτε για να τρέξετε έστω και 8 λεπτά εκείνη τη μέρα. Είναι καλύτερο να γυμνάζεστε κάθε μέρα έστω και από λίγο παρά καθόλου, καθώς έτσι το σώμα δεν θα ξεσυνηθίσει και θα παραμείνετε σε φόρμα.
  • Τρώτε έξυπνα: Μόλις κάποιος ξεκινήσει να τρέχει καθημερινά, θα αρχίσει να καίει περισσότερες θερμίδες απ' ότι πριν με αποτέλεσμα να πεινάει περισσότερο. Γι' αυτό πρέπει να φροντίστε να έχετε πάντα έξυπνες εναλλακτικές για γρήγορα αλλά υγιεινά σνακ που δεν θα σας φορτώνουν περιττές θερμίδες ακυρώνοντας ουσιαστικά την άσκηση που έχετε κάνει, αλλά θα σας προμηθεύουν με τα απαραίτητα «καύσιμα» για να γεμίζετε ενέργεια αλλά και να χορταίνετε.
  • Προσθέστε ποικιλία στην άσκηση: Το τρέξιμο δεν επικεντρώνεται μόνο στην άσκηση των ποδιών, αλλά γυμνάζει όλο το σώμα και τους περισσότερους μυς που βρίσκονται σε αυτό. Επειδή όμως πολλές φορές το τρέξιμο από μόνο του μπορεί να καταντήσει κουραστικό, φροντίστε να προσθέτετε κι άλλες ασκήσεις στο πρόγραμμά σας, όπως μικρά άλματα, ανώμαλο δρόμο, κοιλιακούς κ.α. που θα γυμνάζουν και τους υπόλοιπους μυς του σώματος και θα βοηθήσουν στην αποφυγή ατυχημάτων από το συνεχόμενο τρέξιμο.
  • Δυναμώστε τους μυς του κορμού: Εκτός από το τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε παράλληλα και yoga ή pilates ώστε να δυναμώσετε τους μυς του κορμού και της πλάτης. Έτσι θα βελτιώσετε αισθητά και την αναπνοή σας, με αποτέλεσμα να τρέχετε καλύτερα και με μεγαλύτερη άνεση.
  • Μείνετε συγκεντρωμένοι: Έπειτα από κάποιο διάστημα, είναι λογικό να αρχίσετε να βαριέστε το συνεχόμενο τρέξιμο και να χάσετε τον αρχικό ενθουσιασμό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να ενσωματωθείτε σε κάποιο γκρουπ joggers, σε μια ομάδα τρεξίματος ή να μοιραστείτε με τους φίλους σας τους στόχους σας, για να σας κρατήσουν στο πρόγραμμα και να σας δώσουν κίνητρα ώστε μην το βάλετε κάτω. Όλα στα μυαλό είναι, ούτως ή άλλως, και το «χτίσιμο» του σώματος δεν είναι παρά μια απόφαση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την πάρετε.