Κεφάλαιο αδυνάτισμα: Η μεζούρα λέει πάντα την αλήθεια;

Κεφάλαιο αδυνάτισμα: Η μεζούρα λέει πάντα την αλήθεια;

O Παναγιώτης Κουμαντάκης απαντάει στις απορίες σας

Οι μετρήσεις των περιμέτρων του σώματος, πραγματοποιούνται με τη γνωστή σε όλους μεζούρα, και αποτελούν μία γνωστή, προσφιλή, εύκολη και ανέξοδη μέθοδο για τη μέτρηση των βελτιώσεων στο σώμα. Τα σημεία που συνήθως μετρούνται είναι η περίμετρος των χεριών, της μέσης, της κοιλιάς, των γοφών και των μηρών. Τι ακριβώς μας δείχνει όμως η μεζούρα; Λέει πάντα την αλήθεια;

Όταν μετράμε με τη μεζούρα ένα μέλος (π.χ. τον μηρό), το αποτέλεσμα που παίρνουμε δείχνει τη συνολική περίμετρο του μέλους, η οποία αποτελείται από τους μύες και από το λίπος. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα υπέρβαρα άτομα, που κύριος στόχος τους είναι η μείωση του σωματικού μεγέθους, πράγματι η μεζούρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετρήσουμε τις βελτιώσεις.

Τι γίνεται όμως με τα άτομα που ακολουθούν τόσο αερόβιο πρόγραμμα (για μείωση του λίπους), όσο και πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης (για σύσφιξη); Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το λίπος μειώνεται από την αερόβια άσκηση, η μυϊκή μάζα αυξάνεται λίγο από την ενδυνάμωση, με αποτέλεσμα πολλές φορές η περίμετρος να παραμένει ίδια. Άρα μετρώντας την περιφέρεια με τη μεζούρα, η βελτίωση είναι μηδενική, γεγονός... απογοητευτικό ! Ωστόσο το αποτέλεσμα της μεζούρας αυτή τη φορά δεν απεικονίζει τις πραγματικές βελτιώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιτυγχάνεται ο σημαντικότερος στόχος : βελτιώνεται η σύσταση του σώματος! Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το ποσοστό λίπους του σώματος, ενώ παράλληλα αυξάνεται η συνολική μυϊκή μάζα, προσδίδοντας καλαισθησία, σύσφιξη και γράμμωση.

Επομένως η μεζούρα δε λέει πάντα την αλήθεια! Ο πιο έγκυρος τρόπος να «μετρηθούν» τα αποτελέσματα είναι η μέτρηση της σύστασης του σώματος ή η απλή λιπομέτρηση. Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με ειδικά μηχανήματα, που τα βρίσκουμε σε διαιτολογικά κέντρα και σε μεγάλα γυμναστήρια.

Διαβάστε ακόμα

Επηρεάζει η άσκηση τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας;

Προπόνηση δόνησης : Τι μπορεί να επιτύχει;

Ζώνες αδυνατίσματος : Τελικά κάνουν θαύματα;