Μπορεί η προπόνηση με βάρη να ανακουφίσει το άγχος σου;

Μπορεί η προπόνηση με βάρη να ανακουφίσει το άγχος σου;

Μήπως να έκανες μια δοκιμή;

Έχεις κατακλυστεί από ανησυχία σχετικά με την πανδημία, το lockdown και όσα συμβαίνουν γύρω μας; Βρήκαμε πώς θα ανακουφίσεις το άγχος σου και είμαστε σίγουρες πως δεν το είχες σκεφτεί καν. Μια νέα μελέτη σχετικά με το άγχος και τη γυμναστική αναφέρει πως το να κάνεις προπόνηση με βάρη, μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος και το στρες. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν υγιείς νεαροί ενήλικες, δείχνει ότι η τακτική προπόνηση με βάρη μειώνει ουσιαστικά το άγχος, ένα εύρημα με ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια αυτών των ενοχλητικών, ανώμαλων ημερών.

Έχουμε ήδη πολλές αποδείξεις ότι η άσκηση βοηθά στην αποτροπή της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων και ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ικανοποίησης. Αλλά οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες άσκησης και διάθεσης εξέτασαν τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο σε διάδρομο ή οδήγηση σε στατικό ποδήλατο.

Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα άρχισαν να ερευνούν εάν και πώς η προπόνηση με βάρη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Μια ανασκόπηση μελετών του 2018, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες που σηκώνουν βάρη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν σηκώνουν ποτέ. Σε μια άλλη μελέτη, οι γυναίκες με κλινικές διαταραχές άγχους ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα μετά την άσκηση αερόβιας ή σωματικής άσκησης.

Για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο Scientific Reports, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία και σε άλλα ιδρύματα αποφάσισαν να δουν αν μια απλή έκδοση της προπόνησης με βάρη θα μπορούσε να έχει οφέλη για τη διάθεση σε άτομα που ήταν ήδη γενικά καλά στην ψυχική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι πραγματικά μπορεί να βοηθήσει ως ένα σημείο αυτού τους είδους η γυμναστική στην ψυχολογία σου, και ίσως θα έπρεπε να τη δοκιμάσεις αν νιώθεις πως κατακλύζεσαι από υπερβολικό άγχος και στρες.