Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Yale

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Yale

Τι σημαίνει να είσαι έξυπνος άνθρωπος και πώς μπορεί κανείς να ορίσει την ικανότητα κάποιου να βρίσκεται νοητικά σε άλλο επίπεδο; Ένας καθηγητής δίνει απαντήσεις.

Τη λέξη «ιδιοφυΐα» τη λέμε πολύ εύκολα στην καθημερινότητά μας. Όταν μιλάμε για κάποιον ότι είναι πραγματικά ιδιοφυΐα, σημαίνει πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά έξυπνο άνθρωπο, σωστά;

Ο Craig Wright, PhD, συγγραφέας του The Hidden Habits of Genius, εξηγεί ότι ο όρος περιλαμβάνει τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε στην πραγματικότητα.

«Όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη, αλλά κανείς δεν την ορίζει πραγματικά. Κατά περίεργο τρόπο, μπορεί να αναχθεί σε μια απλή μαθηματική εξίσωση», λέει ο Δρ Wright, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Yale. «Η ιδιοφυΐα ισούται με τη σημασία επί τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη διάρκεια. Ο αντίκτυπος των ιδιοφυών στην κοινωνία - δεν είναι διασημότητα, δεν είναι μια εφάπαξ αναλαμπή που υπάρχει εκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μετά ο πολιτισμός προχωρά. Είναι κάτι που επηρεάζει τις ζωές και αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει.

10 σημάδια που αποδεικνύουν πως είσαι πιο έξυπνη απ’ όσο νόμιζες

Ο ορισμός της ιδιοφυΐας

Ο ορισμός της ιδιοφυΐας δεν πρέπει να περιορίζεται στο IQ, λέει ο Δρ Wright. «Το IQ είναι πραγματικά πολύ υπερεκτιμημένο», λέει «επειδή είναι ένα τυποποιημένο τεστ που κάνετε και είναι τόσο μικρό μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας που δεν είναι ιδιαίτερα σχετικό. Τείνω να το σκέφτομαι με βάση αυτό που ο Αμερικανός αναπτυξιακός ψυχολόγος Howard Gardner ονόμασε "πολλαπλή νοημοσύνη"».

Και συνεχίζει μιλώντας για το «τι σημαίνει να είσαι έξυπνος; Υπάρχουν όλα τα είδη έξυπνων σε αυτόν τον κόσμο και άνθρωποι όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή ο Γκάντι, δεν έχω ιδέα τι θα έβαζαν στο τεστ IQ, αλλά σίγουρα είχαν συγκεκριμένα είδη δεξιοτήτων που δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε μετρηθεί στα τυποποιημένα τεστ IQ».

Στο βιβλίο του, ο Δρ Wright εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά γνωρίσματα που μπορούν να υποδηλώνουν ιδιοφυΐα, αλλά η κατοχή τους δεν εγγυάται ότι κάποιος είναι πραγματικά ιδιοφυΐα.

Τι κοινό έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι

«Υπάρχουν πολλές κρυφές συνήθειες ιδιοφυΐας», λέει ο Δρ Wright. Ένα κοινό πράγμα που έχουν όλες οι ιδιοφυΐες, είναι να σκέφτονται ενάντια στο προφανές. Οι "αντίθετοι" ξεχωρίζουν», λέει ο Δρ Wright, «Χρειαζόμαστε αντίθετους, αυτούς που πάνε κόντρα στο προφανές, στο κοινό. Εάν είσαι αντιθετικός στοχαστής...τότε βρίσκεσαι στον δρόμο προς την ιδιοφυΐα».

Ο Δρ Wright λέει ότι το πρώτο βήμα είναι η διασφάλιση ίσων ευκαιριών. «Η ίδια η έννοια της ιδιοφυΐας βασίζεται στην ανισότητα», λέει. «Θα υπάρξουν άτομα ή ίσως ομάδες ατόμων που θα δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για τον ιό COVID και αυτό θα έχει βαθιά επίδραση. Οι υπόλοιποι από εμάς δεν θα το κάνουμε αυτό. Αυτοί θα είναι οι παίκτες που θ΄αλλάξουν το παιχνίδι και δεν θα μπορούν όλοι να είναι σαν αυτούς. Αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την ιδιοφυΐα, την ικανότητα να αλλάξουμε την κουλτούρα προς το καλύτερο, εκτός και αν δώσουμε δικαίωμα σε όλους σε ισότιμη βάση. Και αυτό σημαίνει να δώσουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση και φυσικά να έχουν τα απαιτούμενα υλικά για να έχουν στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν το καλύτερο που μπορούν», συμπληρώνει ο καθηγητής.