Η Missy Robinson εξηγεί τι κάνει μία θεραπεύτρια αγκαλιάς και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Νατάσσα Σχοινά
Η Missy Robinson εξηγεί τι κάνει μία θεραπεύτρια αγκαλιάς και πώς μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Η νέα μορφή θεραπείας ακούει στο όνομα «hug therapy», γι' αυτό και μιλήσαμε με μία από τις πιο διάσημες ειδικούς ώστε να μας κατατοπίσει πάνω στο θέμα.

«Οι αγκαλιές σε κάνουν να νιώθεις καλά, ακόμα κι όταν προέρχονται από ξένους. Επομένως, όλοι πρέπει να αγκαλιαζόμαστε περισσότερο», έχει πει η Lena Dunham για τη δύναμη της αγκαλιάς και μάλλον σε αυτό ακριβώς το συναίσθημα βασίζεται και η θεραπεία μέσω αγκαλιάς ως επάγγελμα.

Καθώς όλο και πιο συχνά ακούμε για θεραπείες αγκαλιάς το τελευταίο διάστημα και θέλαμε να μάθουμε πώς ακριβώς λειτουργούν, επικοινωνήσαμε με μία από τις πιο διάσημες επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα: τη Missy Robinson.

Η Missy Robinson δηλώνει βετεράνος, δημιουργός, ομιλήτρια, συγγραφέας και υπέρμαχος της ψυχικής υγείας, ενώ αποστολή της είναι το να κάνει την ψυχική υγεία και την ευζωία σέξι. Με γνώμονα τη μεγάλη της αγάπη για την εμβάθυνση στην ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου, η ειδικός προσφέρει αγκαλιές στους πελάτες της, οι οποίοι την αμείβουν με την ώρα, όπως αμείβεται μία ψυχοθεραπεύτρια.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, η Missy Robinson μάς εξήγησε τι ακριβώς κάνει μία θεραπεύτρια αγκαλιάς, τι ψάχνουν οι άνθρωποι που την προσεγγίζουν αλλά και ποια είναι τα οφέλη αυτού του τρόπου θεραπείας.

https://www.instagram.com/p/CYgHc1pLS5m

Τι ακριβώς κάνει μία θεραπεύτρια αγκαλιάς;

Μία θεραπεύτρια αγκαλιάς προσφέρει μία εναλλακτική μέθοδο ευεξίας ως πιστοποιημένη επαγγελματίας στην τέχνη της πλατωνικής συντροφικότητας και της αγκαλιάς. Το άγγιγμα είναι θεμελιώδες μέρος του τρόπου της ανθρώπινης επικοινωνίας, του δεσίματος και της θεραπείας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα χαλαρωτικό άγγιγμα μπορεί να προσφέρει πολλά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Μία αγκαλιά αντί για μία χειραψία ή ένα φιλί στο μέτωπο αντί για ένα χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει ψυχολογικά τη διάθεσή μας και να προσφέρει άνεση είτε συνειδητοποιούμε ότι συμβαίνει είτε όχι. Είναι η πύλη για τη συναισθηματική μας υγεία, επειδή το δέρμα μας στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλό μας σχετικά με το τι συμβαίνει έξω (όπως με τη θερμοκρασία, τον πόνο, την ευχαρίστηση, κλπ). Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγγιγμα δεν αφορά πάντα στη σεξουαλική οικειότητα και ότι είναι OK να σε αγγίζουν. Η θεραπεία αφής δεν αφορά στο σεξ. Αφορά στη θεραπεία του σώματος, του νου και του πνεύματος και τα οφέλη κάποιες φορές ξεχνιούνται, επειδή μπορεί να θεωρηθούν μία απαγορευμένη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας.

https://www.instagram.com/p/CLla-u1BS_G

Περίγραψέ μας μία τυπική συνεδρία με έναν πελάτη που έρχεται για θεραπεία αγκαλιάς.

Δεν υπάρχει τυπική συνεδρία, γιατί ο κάθε πελάτης έρχεται σε εμένα για διαφορετικούς λόγους και έχει διαφορετικές ανάγκες. Εγώ προσφέρω ένα ασφαλές μέρος για τους πελάτες μου, στο οποίο τους επιτρέπω να είναι ευάλωτοι. Όλοι οι πελάτες πρέπει να υπογράψουν ένα πολύ αναλυτικό έγγραφο με Όρους & Προϋποθέσεις. Κάποιοι προτιμούν να είναι στον καναπέ και να βλέπουν Netflix, ενώ άλλοι μοιράζονται τι συμβαίνει στις ζωές του και αγκαλιαζόμαστε. Άλλοι προτιμούν να ξαπλώνουν κάτω και να δοκιμάζουν διάφορες στάσεις αγκαλιάς απλώς απολαμβάνοντας τα οφέλη της ανθρώπινης επαφής και κάποιοι κλαίνε και θέλουν να τους αγκαλιάσω.

Πόσο δημοφιλής είναι η θεραπεία αγκαλιάς; Έχεις πολλούς πελάτες αυτήν τη στιγμή;

Η θεραπεία αγκαλιάς είναι σχετικά νέο πράγμα. Ιδρύθηκε το 2010 και είναι στην Αυστραλία από το 2016. Έχω τακτικούς πελάτες, αλλά προσφέρω επίσης εταιρικά προγράμματα αγκαλιάς, και αυτό είναι κάτι στο οποίο θέλω να εστιάσω περισσότερο σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή μου στην ψυχική υγεία και στην αυτοπεποίθηση.

https://www.instagram.com/p/COZxGuShJZ0

Πώς αποφασίζει κάποιος να κάνει θεραπεία αγκαλιάς; Τι είναι αυτό που ψάχνει;

Δυστυχώς, η έλλειψη ανθρώπινου αγγίγματος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να λειτουργούμε και να παίρνουμε αποφάσεις, καθώς και στη γενικότερη υγεία μας. Είναι η πιο κοινή αιτία μοναξιάς. Για την ακρίβεια, το να τρως υπερβολικά, το να έχεις αυτοκαταστροφικές συνήθειες (κάπνισμα, ονυχοφαγία, τράβηγμα τρίχας, κλπ), όπως και η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά έχουν συνδεθεί με τους ανθρώπους που τους λείπει η ανθρώπινη επαφή.

Η έλλειψη αγγίγματος συνδέεται με την απομάκρυνση από τους άλλους και από τον εαυτό μας και μπορεί να φανεί ότι εκδηλώνεται με συμπεριφορές, όπως πλήξη με το σπίτι και τη δουλειά, επιθετικότητα, επιδείνωση της ψυχικής υγείας, σεξουαλική δυσλειτουργία, μη ικανοποιητικές σχέσεις και συνολικά μη απόλαυση της ζωής.

Τι σημαίνει η λέξη «αγκαλιά» για έναν επαγγελματίας αγκαλιάς;

Η αγκαλιά δεν είναι μόνο να αισθάνεσαι ζέστη και άνεση. Πρόκειται για την ανάγκη για σωματική επαφή σε ένα ασφαλές, περιποιητικό, αξιόπιστο περιβάλλον. Ο επαγγελματίας της αγκαλιάς γνωρίζει ότι η μη σεξουαλική οικειότητα είναι κάτι που απουσιάζει αρκετά από τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις.

Όσοι δυσκολεύονται με τη σωματική οικειότητα, μπορούν να ωφεληθούν από τις επαγγελματικές αγκαλιές, οι οποίες επιτρέπουν τα οφέλη της ανθρώπινης επαφής χωρίς τη σχεσιακή σύνδεση που πολλοί άνθρωποι φοβούνται. Τα άτομα που ταξιδεύουν για δουλειά ή απλώς θέλουν να ταξιδέψουν ή όσοι θέλουν έναν φίλο για αγκαλιά, εκείνοι που έχουν μετακομίσει σε μία νέα πόλη ή απλά δεν έχουν την άνεση του να υπάρχει ένας αγαπημένος τους ή ένας κολλητός κοντά, μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεδρία ενός θεραπευτή αγκαλιάς.

https://www.instagram.com/p/CjMH6E1hI2l

Πώς λειτουργεί η θεραπεία αγκαλιάς; Γίνεται άπαξ ή έχεις πελάτες που έρχονται σε εβδομαδιαία βάση, όπως συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία;

Όπως οποιαδήποτε μορφή θεραπευτικής μεθόδου, η συνέπεια είναι το «κλειδί». Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο περισσότερο απολαμβάνεις τα οφέλη του. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά δεν έχουν πρόσβαση σε αγκαλιές μέσα στην καθημερινότητά τους, οπότε εκείνοι επιλέγουν εβδομαδιαίες συνεδρίες.

Πόσο περίπου κοστίζει μία συνεδρία;

Έχω πολλά και διαφορετικά πακέτα, τα οποία αρχίζουν από 150 δολάρια την ώρα.