Ο χρόνος είναι χρήμα ή αλλιώς πώς να παίρνεις πιο γρήγορα αποφάσεις

Pexels

Διεκδίκησε τη ζωή σου και σταμάτα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να χάνεις ευκαιρίες.  

Η αλήθεια είναι πως καθημερινά λαμβάνουμε χιλιάδες αποφάσεις. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα ζητήματα, καθετί χρειάζεται έναν άλφα χρόνο επεξεργασίας. Κάποιες αποφάσεις τις λαμβάνουμε «μηχανικά» από εμπειρία ενώ κάποιες άλλες μάς δυσκολεύουν και μάλιστα πολλές φορές σαμποτάρουμε τον εαυτό μας ως αποτέλεσμα μιας τρομερής επεξεργασίας και υπερανάλυσης που τελικά έφερε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαμε.

Εάν ανήκεις κι εσύ στο κλαμπ που υπεραναλύεις ή χάνεις ευκαιρίες επειδή πολύ απλά δεν παίρνεις μια απόφαση εγκαίρως, αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Ακολουθούν 6 συμβουλές για να σε βοηθήσουν να παίρνεις πιο γρήγορα αποφάσεις δημιουργώντας ένα νέο mindset που ίσως σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και να βάλεις ένα τέλος στην τελειομανία και την αναβλητικότητα.

Ας κρατήσουμε μακριά την τοξικότητα ή αλλιώς αυτούς τους 8 τύπους ανθρώπων

1. Περιόρισε τις επιλογές σου

Εάν δεν έχεις αρκετό χρόνο για να σταθμίσεις όλες τις επιλογές σου, προσπάθησε να περιορίσεις τον αριθμό τους επιλέγοντας τις καλύτερες. Μπορείς επίσης να εξετάσεις τη χρήση της θεωρίας βέλτιστης διακοπής η οποία λέει ότι πρέπει να απορρίψεις το 37 τοις εκατό των επιλογών που έχεις.

Πρόκειται για έναν κανόνα, που σύμφωνα με τους μαθηματικούς, θα σε οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή και απόφαση.

Η εν λόγω θεωρία υποστηρίζει ότι αν χρειάζεται να αποφασίσουμε κάτι, έχοντας 100 διαφορετικές επιλογές μπροστά μας, θα πρέπει να κάνουμε δειγματοληψία στις πρώτες 37.

Για παράδειγμα, πρέπει να επιλέξεις μια νέα γραμματέα από 24 αιτούντες. Αυτή η θεωρία λέει ότι πρέπει να πεις αντίο στους πρώτους 9 υποψηφίους που θα πάρεις συνέντευξη, ανεξάρτητα από το πόσο σπουδαίοι ή τρομεροί φαίνονται. Στη συνέχεια, μπορείς να προσλάβεις τον επόμενο υποψήφιο που είναι καλύτερος από τους πρώτους 9. Αυτή η θεωρία βοηθά στη μεγιστοποίηση της πιθανότητας να καταλήξεις με το καλύτερο αποτέλεσμα.

2. Ανακάλυψε τον κύριο στόχο σου

Μπορεί να παλεύεις με πολλές παραμέτρους ενώ βρίσκεσαι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων -λαμβάνοντας υπόψη ότι η αξιολόγηση όλων αυτών μπορεί να είναι χρονοβόρα, όπως επίσης χρονοβόρα και η προσπάθεια επίτευξης των πολλαπλών στόχων μελλοντικά.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις το χάος των συνδυαστικών σκέψεων είναι να προσπαθήσεις να εστιάσεις και να επιλέξεις έναν ή 2 πραγματικά σημαντικά επιτεύγματα για τον κάθε συγκεκριμένο στόχο και να παλέψεις για αυτόν. Μπορείς επίσης να ορίσεις ποιους «ενδιαφερόμενους» ή αλλιώς άτομα τα οποία εμπλέκονται θέλεις να απογοητεύσεις λιγότερο και ποιος είναι ο τελικός στόχος που τους ενδιαφέρει περισσότερο.

3. Άκουσε τη διαίσθησή σου

Η διαίσθηση διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής και δεν είναι τίποτα άλλο από data του μυαλού μας που μας δείχνουν τον δρόμο αμέσως. Επομένως, θα πρέπει να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου. Ωστόσο, το να βασιστείς σε αυτή απαιτεί αυτογνωσία. Το να θέσεις στον εαυτό σου τα εξής ερωτήματα θα μπορούσε να βοηθήσει:

  • Πόση εμπειρία έχω στη συγκεκριμένη κατάσταση;
  • Πόσο προβλέψιμο είναι το εν λόγω περιβάλλον;
  • Είναι σημαντικό να αποφασίσω πιο γρήγορα σε αυτή τη συνθήκη;
  • Παίζουν οι γνωστικές μου προκαταλήψεις;

Η τεχνική 3 βημάτων που θα σε βοηθήσει να «αδειάσεις» και να ξεκουραστείς στ’ αλήθεια


4. Ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να τα «χάσει» κατα τη διάρκεια της διαδικασίας μιας λήψης απόφασης. Μη διστάσεις να προχωρήσεις αν έχεις τα δεδομένα με το μέρος σου. Επίλεξε να συνεχίσεις με όπλο τη γενναιότητα, μην σταματάς και μη δίνεις έμφαση σε διάφορες παρεμβολές.

Το να φοβάσαι να πάρεις τη λάθος απόφαση μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο διστάζεις όταν αντιμετωπίζεις μια επιλογή. Μπορεί να είναι φόβος αποτυχίας ή ακόμα και οι συνέπειες της επιτυχίας. Μπορεί να σε ενδιαφέρουν οι απόψεις των άλλων, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν σε βοηθάει.

Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για να αποφύγεις την αναποφασιστικότητα:

  • Προσπάθησε να παραμερίσεις τον φόβο σου.
  • Αναρωτήσου αν αυτό θα είναι σημαντικό σε 10 χρόνια.
  • Απόφυγε την τελειομανία.

5. Σκέψου τον χρόνο σου ως χρήμα

Λειτουργεί πραγματικά αν αρχίσεις να εκτιμάς τον χρόνο σου. Μπορείς να αποτιμήσεις τις ώρες σου σε ευρώ και να διαιρέσεις κάθε ώρα σε 10 βήματα των 6 λεπτών. Τα δικηγορικά γραφεία χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική. 6 επιπλέον λεπτά που αφιερώθηκαν σε αυτήν την απόφαση ισοδυναμούν με άλλα XX ευρώ που ξοδεύτηκαν. Αυτό θα σου δώσει κίνητρο να αποφασίσεις.

Dream Job: Πώς να απαντήσεις σωστά σε όλες τις SOS ερωτήσεις της δουλειάς των ονείρων σου


6. Να ξέρεις ότι η αποφασιστικότητα μεγαλώνει με κάθε

Να θυμάσαι ότι η πρακτική στη λήψη αποφάσεων σού δίνει την ευκαιρία να αποφασίσεις πιο γρήγορα στο μέλλον. Ξεκίνα με μικρά πράγματα. Μπορεί να είναι η επιλογή ενός μέρους για δείπνο ή μιας διαδρομής για να πας στη δουλειά. Η κύρια ιδέα είναι να περιορίσεις το χρόνο κάνοντας μια επιλογή που σχετίζεται με ασήμαντα πράγματα. Μην το σκέφτεσαι πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι στο μέλλον. Εξάλλου, για να γίνεις ειδικός σε οτιδήποτε, πρέπει να εξασκηθείς.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης