Είσαι όμορφη, είσαι μοναδική, φοράς έντονα χρώματα: Γιατί τα μωρά σε κοιτάζουν τόσο επίμονα;

Είσαι όμορφη, είσαι μοναδική, φοράς έντονα χρώματα: Γιατί τα μωρά σε κοιτάζουν τόσο επίμονα;
Pexels

Γιατί «καρφώνονται» έτσι τα αγαπημένα μωράκια;  

Εάν έχεις παρατηρήσει ποτέ το μωρό σου ή άλλα μωρά να κοιτάζουν έντονα ανθρώπους ή αντικείμενα -μην ανησυχείς (και μη τρομάζεις). Αυτή η συνθήκη είναι απολύτως φυσιολογική καθώς οι μικροί φίλοι μας έχουν τεράστια περιέργεια για ό, τι βλέπουν γύρω τους και αυτό διότι τα πάντα είναι καινούργια για εκείνα κι έτσι εξερευνούν τον κόσμο μας.

Έχοντας αυτό κατά νου, εμείς ψάξαμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα μωρά μπορεί να κοιτάζουν επίμονα χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο.

Το έξυπνο τέχνασμα με τη μύτη που σε βοηθήσει να κοιμηθείς αμέσως

Αλήθεια, για ποιο λόγο καρφώνονται;

1. Φοράς έντονα χρώματα

Η όραση των μωρών αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουν και ένα βασικό μέρος της ανάπτυξης της όρασής τους είναι το να μαθαίνουν τα φωτεινά χρώματα. Τα νεογέννητα εστιάζουν ευκολότερα σε αντικείμενα υψηλής αντίθεσης και χρώματα που κάνουν αντίθεση μεταξύ τους. Εξαιτίας αυτού, ένα μωρό μπορεί να σε κοιτάζει επίμονα αν φοράς φωτεινά κοσμήματα ή ρούχα.

2. Έχεις ή φοράς κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο

Ό,τι βλέπουν τα μωρά είναι κάτι νέο και διαφορετικό κάθε μέρα, οπότε αν έχεις ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν έχει ξαναδεί το μωρό -πολύχρωμα γυαλιά, πιο ασυνήθιστο χρώμα μαλλιών, πολλές φακίδες- είναι πιθανό αυτό να τραβήξει την προσοχή τους και να τα κάνει να ενδιαφέρονται περισσότερο για εσένα.

Real Eyes (Realize Real Lies): Πώς να καταλάβεις αμέσως κάποιον που σου λέει ψέματα

3. Παρασύρονται από την κίνηση

Συνήθως, τα μωρά αρχίζουν να αναγνωρίζουν την κίνηση όταν περίπου είναι τριών μηνών. Η αισθητηριακή κίνηση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να τους προκαλέσει πολλή διέγερση και να κάνουν το μωρό να κοιτάζει έντονα.

pexels-evgeniya-davydova-11170626.jpg

4. Είσαι η μητέρα & προσπαθούν να επικοινωνήσουν

Σύμφωνα με την επιστήμη τα νεογέννητα μπορούν να διαφοροποιήσουν μήνα με τον μήνα το πρόσωπο της μητέρας τους από το πρόσωπο ενός ξένου κι έτσι κοιτάνε πιο επίμονα το άτομο που τα γέννησε προκειμένου να επικοινωνήσουν. Όπως γνωρίζουμε, τα μωρά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους από το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης να ακούσουν τον καρδιακό παλμό της μαμάς τους. Λίγο μετά τη γέννηση, ένα βρέφος θα χρησιμοποιήσει την όσφρησή του για να αναγνωρίσει ποιος το φροντίζει ενώ, όπως είναι λογικό, η εξοικείωση με την όραση έρχεται σιγά σιγά.

5. Είσαι όμορφη

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά προτιμούν να κοιτάζουν τα ελκυστικά πρόσωπα. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν δείχνοντας στα μωρά ορισμένα πρόσωπα ενηλίκων που θεωρούνται ελκυστικά και άλλα που θεωρούνται λιγότερο ελκυστικά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βρέφη στην πραγματικότητα αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας το ελκυστικό πρόσωπο παρά το λιγότερο ελκυστικό.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως όλοι θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο καθένας είναι μοναδικός και όμορφος και τα μωρά δεν έχουν ιδέα ποια είναι τα πρότυπα ομορφιάς της σύγχρονης κοινωνίας. Έτσι, αν πιάσεις ένα μωρό να σε κοιτάζει επίμονα, το πιθανότερο είναι ότι έχεις κάποιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που αυτό το μωρό δεν έχει ξαναδεί.