Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γύρω σου δεν σε ακούνε και δεν σέβονται τα όριά σου

Τζένη Ντεμιράι
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γύρω σου δεν σε ακούνε και δεν σέβονται τα όριά σου

Όταν θέτουμε όρια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Τα όρια είναι σημαντικά τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σου υγεία. Επομένως, τι συμβαίνει όταν οι γύρω σου δεν δείχνουν σεβασμό προς το πρόσωπό σου;

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Bethany Ruby «Τα προσωπικά όρια είναι οι γραμμές που τραβάμε όταν πρόκειται για τα επίπεδα άνεσής μας». Αλλά αυτά τα όρια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα περίπλοκα.

Η γνωσιακή ψυχολόγος Jaya Roy γράφει: «Τα ψυχολογικά όρια είναι επίσης λιγότερο σταθερά και αλλάζουν ανάλογα με τις περιστάσεις, όπως οι αξίες του ατόμου και η γνωστική, σωματική ή συναισθηματική ικανότητα».

gynaika-(2).jpg

Λόγοι για τους οποίους οι γύρω σου δεν σε ακούνε και δεν σέβονται τα όριά σου

Δεν τους λες τι χρειάζεσαι.

Όταν θέτουμε όρια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να θυμάσαι ότι ο καθορισμός ορίων δεν χρησιμοποιείται για να αλλάξεις τους άλλους, αλλά για να εκφράσεις τις ανάγκες σου.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εξέφρασες τις ανάγκες σου; Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι τις έχουν εκφράσει στο παρελθόν. Ωστόσο, η Alexa Vernola, LPC και η Dr. Cassandra Faraci δηλώνουν ότι το να εκφράσεις τα όριά σου μία φορά δεν αρκεί: «Χρειάζεται επανάληψη και να σταθείς στο ύψος σου και να διδάξεις στους γύρω σου τι πραγματικά χρειάζεσαι».

Γελάς με τις ανάγκες σου.

Οι άνθρωποι που λιποψυχούν συχνά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους άλλους, θέτοντας σε κίνδυνο τα όριά τους για να κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους και να καταπνίξουν τη σύγκρουση.

Καταπνίγοντας τη σύγκρουση, όμως, καταπνίγεις και ένα κόμματι των αναγκών σου.

Σύμφωνα με τον θεραπευτή Michael G. Quirke για να σταματήσεις να καταπνίγεις τις ανάγκες σου είναι σημαντικό να:

  • Σταματήσεις να αγνοείς τα συναισθήματά σου
  • Θέσεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου
  • Κάνεις εξάσκηση στην αυτοφροντίδα
pexels-criativithy-1821095.jpg

Δεν εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.

Παγιδευόμαστε στα όρια που μας λένε να επιβάλλουμε, αλλά τι συμβαίνει όταν αυτά τα όρια δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες μας;

Ο Mojica γράφει: «Τα σκεφτόμουν περισσότερο από ό,τι τα ένιωθα, οπότε συχνά προέρχονταν από βιβλία ή θεραπευτές που μου έλεγαν τι έπρεπε να πω και όχι από το ένστικτό μου». Όταν δυσκολεύεσαι να διαμορφώσεις όρια, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσεις αυτά τα όρια από το μηδέν.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Jacquelyn Johnson, μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

  • Να αναλογιστείς τη σημασία αυτών των ορίων.
  • Να σκεφτείς μερικά όρια.
  • Να ενισχύσεις αυτά τα όρια.
  • Περιόρισες τον χρόνο που περνάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Εξασκήσου στην αυτοαγάπη.

Πηγή κεντρικής εικόνας: pexels