Πώς να μειώσεις το «άγχος της πτήσης»

Πώς να μειώσεις το «άγχος της πτήσης»
Pexels

Τα συμπτώματα της αεροφοβίας μπορεί να περιλαμβάνουν ιδρωμένες παλάμες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ακόμη και σωματική δυσφορία, όπως κράμπες στο στομάχι ή ναυτία -καθώς και κρίσεις πανικού σε σοβαρές περιπτώσεις.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από άγχος πριν επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πολύ αποτελεσματικές συμβουλές και κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταπολεμήσεις -αν έχεις και εσύ- τις ανησυχίες πριν από την πτήση, σύμφωνα με έναν ειδικό ψυχολόγο.

Ο φόβος για τις πτήσεις είναι μια πραγματική φοβία, γνωστή ως αεροφοβία. Πρόκειται για τον φόβο ή την ανησυχία που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την πτήση. Τώρα ο διπλωματούχος ψυχολόγος Dr. Mark Rackley μοιράστηκε μερικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις τον αρχικό φόβο. Εξήγησε ότι το άγχος λειτουργεί κυκλικά - αν νιώσεις φόβο μια φορά, θα θυμάσαι αυτό το συναίσθημα κάθε φορά που πρόκειται να πετάξεις.

Θα μπορούσε η απάντηση στο στρες να είναι να κοιτάς ψηλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά); Θα μπορούσε!

Ο Δρ Rackley δήλωσε: «Ο εγκέφαλος συνδέει την πτήση με το αίσθημα του φόβου, του άγχους, της ανησυχίας και του πανικού. Όταν το κάνουμε αυτό, ο εγκέφαλος θυμάται πώς νιώθουμε για την πτήση και έτσι έχουμε μια αγχώδη αντίδραση όταν σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πετάξουμε. Τα συναισθήματά μας επηρεάζονται από το πώς σκεφτόμαστε, οπότε προφανώς οι άνθρωποι που φοβούνται τις πτήσεις έχουν αρνητικές, απειλητικές και φοβικές σκέψεις για τις πτήσεις. Το βλέπουν ως κάτι επικίνδυνο και ενδεχομένως απειλητικό για τη ζωή τους».

Και προσέθεσε: «Αυτό ξεκινάει με το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αμφισβητήσει τις σκέψεις σας και να τις αλλάξει. Η χρήση λογικών σκέψεων μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Σκέψεις όπως: Ποιες είναι οι αποδείξεις ότι η πτήση είναι επικίνδυνη; Μήπως υπερβάλλω για τον κίνδυνο; Παίρνω άλλα ρίσκα στη ζωή μου που δεν τα θεωρώ πρόβλημα;'. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εκπαιδευτείτε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της πτήσης, την ασφάλεια των πτήσεων και τον καιρό, ώστε να αποκτήσετε τις γνώσεις για να αμφισβητήσετε τις σκέψεις που προκαλούν άγχος».

Τα συμπτώματα της αεροφοβίας μπορεί να περιλαμβάνουν ιδρωμένες παλάμες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ακόμη και σωματική δυσφορία, όπως κράμπες στο στομάχι ή ναυτία -καθώς και κρίσεις πανικού σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του άγχους, ώστε όταν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο να μπορέσεις να χαλαρώσεις. «Καταφέρατε να μπείτε στο αεροπλάνο και βρήκατε τη θέση σας. Αλλά πριν αρχίσετε να ξεφυλλίζετε τα περιοδικά κατά τη διάρκεια της πτήσης, καταρτίστε ένα σχέδιο χαλάρωσης», προτείνουν οι ειδικοί.

Τέσσερα μικρά πράγματα που οι πειθαρχημένοι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ

«Η ενσυνειδητότητα είναι ένας γνωστός παράγοντας μείωσης του άγχους και του στρες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε τον εαυτό σας όταν τα πράγματα γίνονται λίγο περίεργα, κυριολεκτικά ή συναισθηματικά. Ο οραματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις ημέρες που προηγούνται της πτήσης. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να φανταστείτε μια θετική ταξιδιωτική εμπειρία. Φανταστείτε τον εαυτό σας να περνά με άνεση από τον έλεγχο ασφαλείας, να απολαμβάνει τον χρόνο του στον αέρα και να προσγειώνεται με ασφάλεια στον προορισμό σας. Είναι σαν μια νοητική πρόβα για την πραγματική κατάσταση».

Μια άλλη τεχνική χαλάρωσης είναι ο καθοδηγούμενος διαλογισμός. «Ακούστε ένα κομμάτι καθοδηγούμενου διαλογισμού που έχει σχεδιαστεί για χαλάρωση ή ανακούφιση από το άγχος. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός παρέχει έναν δομημένο τρόπο για να εισέλθετε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και συγκέντρωσης, διευκολύνοντάς σας να εκτρέψετε το μυαλό σας μακριά από τις αγχωτικές σκέψεις».

pexels-jason-toevs-1047869-2033343.jpg