Αγιουρβέδα: Πώς το Βάτα και το Πίτα «αγκαλιάζουν» τις αλλεργίες μας

Αγιουρβέδα: Πώς το Βάτα και το Πίτα «αγκαλιάζουν» τις αλλεργίες μας

Μήπως τελικά φταίει το «βάτα» και το «πίτα» για τα συμπτώματα που εμφανίζεις;

Μήπως είστε από αυτούς που καλωσορίζουν την άνοιξη με ένα ευρύ φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων; Η αγιουρβέδα έχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία σχετικά με τους τύπους των αλλεργιών και μια ιδιαίτερη εξήγηση στο γιατί τις εμφανίζουμε...

Στην αγιουρβέδα ο κάθε οργανισμός σχετίζεται με μια ή περισσότερες κυρίαρχες ενέργειες (doshas) που ταυτοποιούν την ιδιοσυγκρασία του και ταυτόχρονα την αλλεργική αντίδραση που θα αναπτύξει.

Έτσι έχουμε τους κυρίαρχους Βάτα τύπους που με τον ερχομό της άνοιξης θα αναπτύξουν μια βάτα αλλεργία, με φουσκώματα,ρεψίματα,δυσπεψία,κοιλιακό πόνο, αέρια, κολικούς. Συχνά θα έχουν πονοκέφαλο,φτερνίσματα,πόνο στις αρθρώσεις, αϋπνία, εφιάλτες.

Οι κυρίαρχοι Πίτα τύποι έχουν κυρίως δερματικές αντιδράσεις, φαγούρα, εξανθήματα, αίσθημα καύσου στα μάτια.

Οι Κάφα τύποι βήχουν, έχουν κατακράτηση υγρών,φλέγμα, ιγμορίτιδα και αίσθημα βάρους στο στομάχι. Συνήθως έχουμε έναν συνδυασμό dosha πχ βάτα-πίτα,πίτα-κάφα και έτσι αντίστοιχα έχουμε και συνδυασμούς αλλεργιών με αντίστοιχα συμπτώματα. «Η εξισορρόπηση αυτών γίνεται με ειδική διατροφή, καθημερινές συνήθειες εναρμονισμένες με το περιβάλλον ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας και κατάλληλα βότανα που ο Αγιουρβέδικος ιατρός μας μπορεί να μας συνταγογραφήσει», λέει στο Queen η Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Μαία και Yoga instructor .

Καιρός λοιπόν να αγκαλιάσουμε την αρχαία αυτή γνώση και να καλωσορίσουμε την άνοιξη σε απόλυτη ισορροπία.