Μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες: Είναι η οριστική λύση στην τριχόπτωση;
Η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες , μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για να αποκτήσουν ξανά πλούσια, πυκνά μαλλιά. Πριν όμως βρεθούμε στο κατώφλι του ιατρού απευθυνθήκαμε στον μοναδικό Έλληνα χειρουργό πιστοποιημένο ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS) Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής και ενεργό μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS), για το ποιές είναι οι ενδείξεις που θα οδηγήσουν μία γυναίκα που χάνει μαλλιά, στην επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τι προκαλείται η τριχόπτωση στις γυναίκες;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Από πολλές αιτίες. Ενώ στους 100 άνδρες με τριχόπτωση, οι 98 χάνουν μαλλιά λόγω της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (κοινή φαλάκρα), στις γυναίκες δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως γενικά είναι πιο ...σύνθετα όλα τα πράγματα όταν κάποιος έχει να κάνει με τις γυναίκες!
Ενώ η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) είναι μια συχνή αιτία τριχόπτωσης και στις γυναίκες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών που θα εμφανίζουν τριχόπτωση και αραίωση στα μαλλιά, αυτή θα οφείλεται σε άλλους λόγους. Πέρα από τη ΓΑΑ, η γυναικεία αραίωση μπορεί να προκύψει από πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως οι παρακάτω:
• Ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία
• Παθήσεις του θυρεοειδούς
• Παθήσεις των ωοθηκών
• Απώλεια βάρους που προκαλείται από διαταραχές στη διατροφή
• Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά, κτλ.)
• Αυτοάνοσες παθήσεις
• Τριχοτιλλομανία
• Αλωπεκία εξ έλξεως
• Ουλωτική αλωπεκία
• Εποχική τριχόπτωση.
Συνεπώς, όταν μια γυναίκα έρχεται στον ιατρό και αναφέρει πως έχει έντονη τριχόπτωση, ο ιατρός πρέπει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή την ασθενή και να βρει την αιτία της τριχόπτωσης, που συχνά μπορεί να είναι πολλαπλή!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι λύση στη τριχόπτωση που εμφανίζεται στις γυναίκες;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Ενώ οι περισσότεροι άνδρες μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μεταμόσχευση μαλλιών ακόμα και με τις ...προϊστορικές τεχνικές που εφαρμόζονταν μέχρι και 15 χρόνια πριν, οι γυναίκες δεν ήταν σχεδόν ποτέ κατάλληλες υποψήφιες στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών προκειμένου να λύσουν ένα πρόβλημα τριχόπτωσης που δεν αντιμετωπίζονταν με άλλον τρόπο. Συγκεκριμένα, από το 2004, οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 25% και η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of hair Restoration Surgery, ISHRS) υπολογίζει πως το 14,2% των περιστατικών μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πλέον γυναίκες.
H μεταμόσχευση μαλλιών σε γυναίκες αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό οφείλεται στην ενημέρωση του κοινού για τα καλύτερα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει η επέμβαση αυτή και στα δύο φύλα.
Ο σωστός προγραμματισμός, η ειλικρινής και εκτενής ενημέρωση της ασθενούς, η τήρηση των ενδείξεων, η σωστή επιλογή τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών και η άριστη υλοποίησης της, μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με ΓΑΑ ή άλλο αίτιο αλωπεκίας και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως τα τελευταία 8 χρόνια (2007-2014) το 53% των γυναικών ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών το αποτέλεσμα ήταν εντός των προσδοκιών τους, στο 23% ήταν ανώτερο των προσδοκιών τους, ενώ συνολικά το 87% θα πρότεινε τη μεταμόσχευση μαλλιών και σε άλλες γυναίκες με αντίστοιχο πρόβλημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή όταν δεν υπάρχουν κληρονομικά αίτια, μια γυναίκα μπορεί ή όχι να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών; Είναι ενδεδειγμένο ιατρικά;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Όπως εξήγησα, υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Η διάγνωση της αιτίας της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί ενδελεχή φυσική εξέταση, πλήρες οικογενειακό ιστορικό, video δερματοσκόπηση και απαραιτήτως πλήρεις εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε μεταμόσχευση θα προχωρήσουμε είτε σε γυναίκες που ενώ διορθώθηκε το προηγούμενο πρόβλημα υγείας που προκαλούσε τριχόπτωση και πέρασαν και αρκετοί μήνες, παρόλα αυτά δεν βγήκαν ικανοποιητικά μαλλιά, είτε σε γυναίκες με ΓΑΑ που δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου σε φαρμακευτική αγωγή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει μια γυναίκα να επιλέξει τη μεταμόσχευση μαλλιών ως λύση για τα αραιά μαλλιά της ;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Η ερώτηση σας είναι πολύ σωστή διότι μιλάτε για αραιά μαλλιά και όχι για ...φαλάκρα. Πράγματι, οι γυναίκες σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζουν εντελώς άδεια σημεία στο κεφάλι τους λόγω τριχόπτωσης αλλά αραιώνουν. Αντίθετα με τους άνδρες που χάνουν τα μαλλιά μπροστά (hairline) και στους κροτάφους, οι γυναίκες σχεδόν πάντοτε διατηρούν κανονικό hairline και αραιώνουν από λίγο ως πολύ στο πάνω μέρος, στη χωρίστρα.
Αν λοιπόν τα μαλλιά μιας γυναίκας είναι τόσο αραιά που να επιτρέπουν να μεταμοσχεύσουμε ανάμεσα στα υπάρχοντα μαλλιά, διατηρώντας «ζωτικό χώρο» μεταξύ από τα παλιά και τα νέα τριχοθυλάκια ώστε να μην επηρεαστούν ούτε τα μεν ούτε τα δε, τότε η μεταμόσχευση μαλλιών είναι λύση για αυτή την γυναίκα.
Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που μια γυναίκα έχει υπερβολικά μεγάλο μέτωπο ή που έχει κάνει «κροτάφους», τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και η αλλαγή στην εμφάνιση είναι απλά εντυπωσιακή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες; Υπάρχει κάποια διαφορά στη μέθοδο που χρησιμοποιείτε;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Υπάρχουν πολλές διαφορές στη μεταμόσχευση μαλλιών (μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αρχικά υπάρχουν ανατομικές διαφορές. Όπως εξήγησα οι γυναίκες χρειάζονται σχεδόν πάντοτε πύκνωση ενώ οι άνδρες αποκατάσταση εντελώς άδειων περιοχών. Οι γυναίκες έχουν γενικά μικρότερο κεφάλι σε περίμετρο, κάτι που μειώνει τον αριθμό τριχοθυλακίων στη δότρια περιοχή. Επίσης, πολλές φορές η ποιότητα των μοσχευμάτων στις γυναίκες είναι από μέτρια έως κακή σε σύγκριση με την μέση ανδρική διότι και η δότρια περιοχή έχει επηρεαστεί από τριχόπτωση και τα τριχοθυλάκια δεν είναι γερά και πυκνά, ενώ στους άνδρες η δότρια περιοχή είναι πάντα γερή και πυκνή.
Υπάρχουν επίσης και τεχνικές διαφορές. Η λήπτρια περιοχή στις γυναίκες εμφανίζει σχεδόν πάντοτε τριχοφυΐα, έστω και αραιή. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην τραυματιστούν τα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια. Άλλη διαφορά είναι πως ενώ σε πολλούς άνδρες ξυρίζουμε τη περιοχή που μεταμοσχεύουμε προκειμένου να βάλουμε πιο πολλά και πιο γρήγορα τα μοσχεύματα, οι γυναίκες ποτέ δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Τέλος, καμία γυναίκα δεν δέχεται να ξυρίσει το πίσω μέρος του κεφαλιού για να πάρουμε μοσχεύματα με την τεχνική FUE, αντίθετα με τους άνδρες. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι με την άλλη τεχνική, την τεχνική FUT παίρνουμε και πιο πολλά και πιο «καλά» μοσχεύματα», ειδικά στις γυναίκες!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που επειδή για χρόνια προτιμούν συγκεκριμένο τρόπο styling στα μαλλιά τους (κότσο ή αλογοουρά) βλέπουμε ότι η μπροστινή γραμμή έχει υποχωρήσει αρκετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η μεταμόσχευση μαλλιών;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Φυσικά! Σε γυναίκες που ασχολούνται με σπορ από μικρές (ρυθμική γυμναστική, χορό, κτλ.) βλέπουμε συχνά να έχει «πάει πίσω» το μέτωπο. Αυτό προκαλείται από το χρόνιο τράβηγμα των τριχών που τελικά προκαλεί αλωπεκία σε αυτό το σημείο, την λεγόμενη «αλωπεκία έλξεως». Το υψηλό hairline μπορεί επίσης να είναι, είτε κληρονομικής αιτιολογίας, ή ιατρογενούς αιτιολογίας, έπειτα από επεμβάσεις facelift. Στις γυναίκες με εκ φύσεως υψηλό hairline, το υψηλό μέτωπο προσδίδει πιο αρρενωπή, πιο γηρασμένη και λιγότερο ελκυστική εικόνα.
Σε αυτές τις γυναίκες, με διάφορες τεχνικές μεταμόσχευση μαλλιών μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ύψος, το πλάτος και τη φυσικότητα του hairline και να αλλάξουμε και να ομορφύνουμε εντυπωσιακά την εικόνα του προσώπου!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών; Τι πρέπει να προσέξει;
Dr. Κ. Αναστασάκης: Το πιο σημαντικό είναι να μιλήσει με ένα ιατρό εξειδικευμένο στην τριχόπτωση και στη μεταμόσχευση μαλλιών. Αρχικά, έπειτα από πλήρη, λεπτομερή και επίμονο έλεγχο, θα πρέπει να βρεθεί η αιτία της τριχόπτωσης και κατά πόσο η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ενδεδειγμένη λύση. Τέλος, ο ιατρός της θα πρέπει να είναι γνώστης όλων των λεπτομερειών των τεχνικών της μεταμόσχευσης μαλλιών σε γυναίκες. Δεν υπάρχει πιο άσχημο θέαμα από γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών και ο ιατρός έκανε το «σχέδιο» που κάνει πάντα σε άνδρες, σαν καρμπόν! Έχω διορθώσει πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε γυναίκες που έκαναν μια λάθος επιλογή και η αλλαγή στην εμφάνιση τους επιβράβευσε όλους μας, αυτές εμφανισιακά και εμένα ηθικά.
Σε όσες γυναίκες έρχονται στο ιατρείο μου, γίνεται λεπτομερέστατη λήψη του ιατρικού ιστορικού της αλλά και των κινήτρων που την έχουν οδηγήσει σε μία τέτοια απόφαση . Ο στόχος μας είναι να της προσφέρουμε άριστο αποτέλεσμα. Οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης που χρησιμοποιούμε επιτρέπουν σε μεγάλο ποσοστό γυναικών να επωφεληθούν από τις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, ενώ παλαιότερα μοιραία θα αποκλείονταν ως υποψήφιες. Οι απαιτήσεις της γυναικείας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι διαφορετικές και συνολικά υψηλότερες από την ανδρική μεταμόσχευση μαλλιών και ανεξάρτητα αν ο χειρούργος επιλέγει με αυστηρά ή επιεική κριτήρια καταλληλότητας, οι τεχνικές και ανατομικές λεπτομέρειες της γυναικείας μεταμόσχευσης μαλλιών θα «δοκιμάσουν» τις δυνατότητές του. Ο σωστός προγραμματισμός, η ειλικρινής και εκτενής ενημέρωση της ασθενούς, η τήρηση των ενδείξεων και η προσεκτική τεχνική μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με αλωπεκία και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Δείτε αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών στο www.anastasakishairclinic.gr ή κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Περικλέους 1 στο Μαρούσι αλλά και στο νέο χώρο του, Πλατεία Κολωνακίου 21,( στον 3ο όροφο, κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.