Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Ερμιόνη Σαρρή
Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα

Συνέντευξη με την δρ Χριστίνα Φωτιάδου

1. Τι είναι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα & ποιες οι επιπτώσεις της;

Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ), παλαιότερα γνωστή με το όνομα «Ανάστροφη Ακμή», είναι μία χρόνια νόσος του δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία οζιδίων (δηλαδή μικρών εξογκωμάτων) ή κύστεων που πονάνε, αλλά και αποστημάτων που μπορεί να εκκρίνουν πύον με δυσάρεστη οσμή. Η πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές που μπορεί να οδηγήσουν δημιουργία συριγγίων και δύσμορφων ουλών. Οι βλάβες εντοπίζονται σε περιοχές του δέρματος όπου αφθονούν οι αποκρινείς αδένες όπως είναι η βουβωνική χώρα, το περίνεο, οι μασχαλιαίες πτυχές και η υπομαστική χώρα στις γυναίκες.

2. Ποιους προσβάλλει συνήθως:

Η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού, παγκοσμίως. Πιθανότατα, αυτό το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο για το λόγο ότι πολλοί ασθενείς ντρέπονται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εγκαίρως ή δεν απευθύνονται στους ειδικούς ιατρούς για τη νόσο (δερματολόγους ) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς και συχνότερα σε γυναίκες (γυναίκες/άνδρες: 70/30), ηλικίας 20-29 ετών. Τα ποσοστά μειώνονται μετά τα 50-55 έτη, ενώ < 2% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε παιδιά μικρότερα των 11 ετών. Στο 30-40% αυτών, υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

3. Πώς επηρεάζεται η καθημερινή ζωή των ασθενών;

Η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό. Ο πόνος που συνοδεύει το εξάνθημα μαζί με τις συχνές δύσοσμες εκκρίσεις επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αισθήματα ντροπής και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Αρκετά συχνά η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα συνυπάρχει και με την κατάθλιψη σε ποσοστά που φθάνουν το 21-43% των περιπτώσεων.

4. Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Τα ακριβή αίτια της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως. Στην παθογένειά της φαίνεται πως παίζει ρόλο η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει απόφραξη των τριχικών θυλάκων και φλεγμονή των ιδρωτοποιών αδένων στις ανατομικές περιοχές όπου συνήθως εμφανίζεται η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα (βουβωνική χώρα, μασχάλες). Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για κάποιας μορφής λοίμωξη, δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή της περιοχής. Η κληρονομικότητα, καθώς και διάφοροι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου (έναρξη μετά την εμμηναρχή στις γυναίκες και σπάνια εμφάνιση μετά την εμμηνόπαυση). Η παχυσαρκία και το κάπνισμα μπορούν να επιδεινώσουν τη νόσο.

5. Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου & πού μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς;

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Είναι αλήθεια πως ενώ η κατάσταση αυτή σε κάποιους ασθενείς δεν εξελίσσεται, σε κάποιους άλλους επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να εμφανίζουν, διαρκώς, σοβαρότερα συμπτώματα. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση γίνεται από δερματολόγους που γνωρίζουν, συνυπολογίζουν και αξιολογούν όλες τις παραμέτρους της νόσου. Αντίθετα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που η διάγνωση καθυστερεί γιατί οι ασθενείς αντιμετωπίζονται αποσπασματικά από παθολόγους ή χειρουργούς που δεν μπορούν να εκτιμήσουν ολιστικά το φάσμα της νόσου.

6. Πώς αντιμετωπίζεται η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα;

Όλοι οι ασθενείς επωφελούνται από τη διακοπή του καπνίσματος και την απώλεια κιλών, σε περίπτωση παχυσαρκίας. Οι χειρουργικές τεχνικές ενδείκνυνται σε πολύ βαριές περιπτώσεις, όπου ήδη έχουν δημιουργηθεί εκτεταμένες ουλές. Οι φλεγμονώδεις βλάβες της νόσου (οζίδια, αποστήματα) αντιμετωπίζονται ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητά τους. Το νεότερο και ελπιδοφόρο θεραπευτικό δεδομένο στην Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα είναι η έγκριση μίας καινούργιας θεραπείας, η οποία - όπως έχουν δείξει οι κλινικές μελέτες, αλλά και η καθημερινή κλινική πρακτική - μπορεί να ελέγξει σε μεγάλο βαθμό το φλεγμονώδες σκέλος της νόσου, σε δύσκολες και ανθεκτικές περιπτώσεις, προλαμβάνοντας έτσι τη δημιουργία πολύ σοβαρών και μη αναστρέψιμων αλλοιώσεων.

Ευχαριστούμε θερμά την δρ Χριστίνα Φωτιάδου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Χρυσοχόου 1, 41221, Λάρισα

T: 2410-553993, E-mail: cifotiadou@hotmail.com

www.dermatologos-larissa.gr