Ποιες είναι οι ορμόνες αντιγήρανσης που έπαιρνε η Σαμάνθα στο Sex and the City;

Ερμιόνη Σαρρή
Ποιες είναι οι ορμόνες αντιγήρανσης που έπαιρνε η Σαμάνθα στο Sex and the City;

Απο την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους Health Services Manager, CEO στο Πρότυπο Πολυιατρείο Πρόληψης ΟΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ

Το κλειδί της ορμονικής υποκατάστασης ανοίγει στις μέρες μας το κουτί των (παν)-ομοιοτύπων ορμονών. Βιοπανομοιότυπες ορμόνες (bioidentical hormones) είναι η τελευταία λέξη στην ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση που ξεκίνησε από την Αμερική.

Έγιναν διάσημες από το SEX & THE CITY 2, όπου η «Σαμάνθα» κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες «yam» για να μειώνει τις εξάψεις και όλα τ’ άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το yam δεν είναι άλλο από τη γνωστή «γλυκοπατάτα», που είναι πλούσια στο βασικό συστατικό από το οποίο παράγεται η φυτική ισοδύναμη ορμόνη της προγεστερόνης – ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα για να διασφαλίσει την δημιουργία μιας παχιάς επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), που διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου στα τοιχώματά της κατά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξή του.

Οι μέχρι πρόσφατα κίνδυνοι για πρόκληση ισχαιμικού επεισοδίου, καρκίνου του μαστού ή ακόμη και νόσου Alzheimer από χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση του προ-εμμηνοπαυσιακού και μετα-εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου στις γυναίκες είναι πλέον παρελθόν.

Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εκπομπές πολλών διασημοτήτων του εξωτερικού όπως και της Oprah, το θέμα της θεραπείας της ορμονικής υποκατάστασης κάθε άλλο παρά αρνητική κριτική έχει λάβει, αφού το επιστημονικό κοινό έχει εξαλείψει τη χορήγηση συνθετικών ορμονών που στην πραγματικότητα δεν βελτίωναν το ορμονικό προφίλ όντας επιβλαβείς.

Τα τελευταία νέα από τον χώρο της ιατρικής, θέλουν τις βιο-πανομοιότυπες ορμόνες (b – HRT) να μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των γυναικών.

“Στο εξωτερικό, η χρήση των βιοπανομοιότυπων ορμονών δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία της εμμηνόπαυσης.. διότι μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά ορμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα σε διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής της”.

Τι είναι όμως οι «βιοπανομοιότυπες ορμόνες»;

Πρόκειται για ορμόνες «που έχουν την ίδια χημική δομή και πανομοιότυπη δράση με τις ορμόνες που παράγονται από τον οργανισμό μας. Το «βιο-» δεν αφορά την πηγή προέλευσης των ορμονών αλλά τη χημική τους δομή».

Προκειμένου ένα υποκατάστατο ορμόνης να αντικαταστήσει πλήρως την λειτουργία της αρχικής ορμόνης, θα πρέπει η χημική του δομή να είναι πανομοιότυπη της αρχικής. Έτσι, οι "βιοπανομοιότυπες" ορμόνες δύναται να ακολουθήσουν τα φυσιολογικά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού έτσι ώστε να σχηματισθούν οι σημαντικοί ενεργοί μεταβολίτες, στα πλαίσια της όποιας θεραπείας υποκατάστασης ορμονών.

«Είναι κατάλληλες για μένα;»

Η ενέργεια και η ζωτικότητα που προσφέρουν οι φυσικές ορμόνες δεν συγκρίνονται με κανένα σκεύασμα. Οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για περίπου 20 χρόνια στην κλινική πράξη και είχαν μεγάλη επιτυχία. Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες είναι εξατομικευμένες και παρασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, μοιάζουν απόλυτα με εκείνες που βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό, ώστε να τις αναγνωρίζει σαν δικές του και να λειτουργούν ομαλά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής τους στο δέρμα με τη μορφή κρέμας και καθώς δεν περνούν από το ήπαρ, οι παρενέργειες εξαλείφονται. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν τι έχουμε μάθει για την b-HRT έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να αξιολογήσετε το όφελος που μπορείτε να αποκομίστε από αυτή.

Ποια τα βήματα προς την σωστή ρύθμιση επίπεδων;

•Λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις που μας υποδεικνύουν τα επίπεδα των ορμονών (το επονομαζόμενο ορμονικό panel).

•Λεπτομερής εξέταση –από γιατρό- των τιμών αυτών και συνταγογράφηση της ακριβούς δοσολογίας βιο-πανομοιότυπων ορμονών π.χ οιστρογόνων, προγεστερόνης, τεστοστερόνης και/ή DHEA.

•Προσεκτική παρακολούθηση με τακτικό επανέλεγχο των ορμονικών επιπέδων ώστε να διασφαλιστεί ότι τυχόν συμπτώματα εξαλείφονται με την μικρότερη δυνατή δοσολογία.

Στα αρχικά στάδια ο ορμονικός έλεγχος γίνεται κάθε 3 μήνες. Αφού αποκατασταθεί η ισορροπία, οι ορμόνες ελέγχονται μία φορά τον χρόνο, με το ετήσιο check-up.

Σε περίπτωση ορμονικών διαταραχών θεωρείται επιτακτική η ανάγκη της υποστήριξης του ενδοκρινικού συστήματος, για την αναπλήρωση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών καθώς επίσης και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ορμόνες να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Τελικά μήπως αυτή η προσέγγιση είναι η “γόμα των ρολογιών” για μία γυναίκα;

Ίσως στο κοντινό μέλλον και καθώς η επιστήμη προχωρά να εξαλειφθούν οι «ζαρωμένες» αποδείξεις του χρόνου και με έναν απλό τρόπο, αυτόν της ορμονικής ισορροπίας, να επιτυγχάνεται η δυναμική αυτή ισορροπία που αλλάζει από μέρα σε μέρα. Όταν δίνεις στο σώμα σου την υποστήριξη που χρειάζεται, μπορεί αυτόματα να ανανεωθεί γιατί είναι από τη φύση του εξοπλισμένο και προγραμματισμένο να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η αρχή μπορεί να γίνει με την απλούστερη δυνατή μορφή υποστήριξης χωρίς συμπτώματα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα της αγωγής. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται υπέροχα κατά την εμμηνόπαυση και το επερχόμενο γήρας τους να είναι η χόβολη της νεότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2103230000 www.orthobiotiki.com