Ποια συνήθεια είναι το τόσο κακή για τα δόντια όσο η κατανάλωση αναψυκτικών

Πατούλια Κατερίνα
Ποια συνήθεια είναι το τόσο κακή για τα δόντια όσο η κατανάλωση αναψυκτικών

Δεν φαντάζεσαι ποια

Αν νομίζεις πως βουρτσίζοντας τα δόντια σου εξασφαλίζεις την υγεία της στοματικής σου κοιλότητας, κάνεις λάθος.

Υπάρχει μια κακιά συνήθεια που μπορεί να κάνεις άθελά σου και η οποία θα έχει σχεδόν τις ίδιες συνέπειες με το να κατανάλωνες καθημερινά ένα αναψυκτικό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Oral Rehabilitation οι άνθρωποι που κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν τερηδόνα σε σχέση με εκείνους που αναπνέουν κανονικά από την μύτη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν και φαίνεται πως τον κύριο ρόλο παίζει το σάλιο το οποίο δρα σαν προστατευτικό φιλμ για να μην συγκεντρώνεται οδοντική πλάκα στα δόντια.

Όταν κοιμάσαι με το στόμα ανοιχτό, θα έχεις παρατηρήσει πως ξυπνάς με μια αίσθηση ξηρότητας στη στοματική κοιλότητα επειδή έτσι παράγεται λιγότερο σάλιο.

Η απουσία σάλιου δίνει χώρο στην πλάκα και άρα τα βακτήρια να φωλιάσουν στα δόντια και να προκαλέσουν ακόμα και τερηδόνα.

Τα ευρήματα των ειδικών δείχνουν πως μια νύχτα ύπνου με το στόμα ανοιχτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξύτητας στο ph του στόματος στο 3,6 σε κλίμακα pH κάτι που μπορεί να συμβεί αν πιείς ένα αναψυκτικό και κοιμηθείς χωρίς να βουρτσίσεις τα δόντια σου.

Τι μπορείς να κάνεις; Ελευθέρωσε την αναπνοή μέσω της μύτης, αντιμετώπισε ρινικά προβλήματα για να μην χρειάζεται να αναπνέεις από το στόμα.