Plan B: Τι κάνεις όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζεις

Plan B: Τι κάνεις όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζεις

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια (για την ακρίβεια να «κλείσω» τα 26) για να αντιληφθώ τη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός plan B.

Ο σοφός μας λαός λέει πως των φρονίμων τα παιδιά προτού πεινάσουν, μαγειρεύουν. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι καλοί στα... plan B καθώς και εκείνη που αναφέρει πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός ξεκαρδίζεται στα γέλια!

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι όσο καλά και αν σχεδιάζεις τη ζωή σου, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τις ανατροπές και τα «ατυχήματα».

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια (για την ακρίβεια να «κλείσω» τα 26) για να αντιληφθώ τη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός plan B. Διότι αν δεν «δουλέψει» το plan Α, πού θα πας και τι θα κάνεις; Όσο σίγουρη και αν αισθάνεσαι για τον εαυτό σου, ποτέ δεν μπορείς να νιώθεις το ίδιο για τους γύρω σου. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να είσαι έτοιμη να θέσεις άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο Β.

Από το γραφείο μέχρι τη σχολή και από τις φιλικές σου σχέσεις έως τον έρωτα: Παντού χρειάζεται ένα plan B και στη δική μου περίπτωση, αρκούσε μία «ατυχία» στο σεξ για να αντιληφθώ την αξία και τη σημασία του!

simasia

Το δικό μου plan B story

Γνωρίζεις καλά πως ο σύγχρονος κόσμος των ραντεβού δεν είναι εύκολος. Τα dating trends που φέρνουν συχνά τα πάνω-κάτω στη ζωή σου είναι πολλά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μπαίνουν συχνά κάτω από το «μικροσκόπιο» μας: Stashing, breadcrumbing, DTR, ghosting, pokemoning, tuning, benching, freckling και vulturing!

Κάπως έτσι, βρέθηκα και εγώ πριν από μερικούς μήνες σε μία ερωτική σχέση η οποία δεν έδειχνε να προχωρά. Παρά το γεγονός ότι περνούσαμε όμορφα μαζί και είχαμε συζητήσει περί αποκλειστικότητας, εκείνος ισχυριζόταν ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος για περαιτέρω δεσμεύσεις. Από ραντεβού σε ραντεβού και από μήνα σε μήνα, συνεχίσαμε να «βγαίνουμε»… μέχρι τη στιγμή που έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ και «ξέχασε» για μερικές ώρες (!) να με ενημερώσει.

Ισχυρίστηκε πως ένιωσε άσχημα, ότι δεν ήταν σίγουρος πως είχε συμβεί κάποιο «ατύχημα». Κυρίως, όμως, έπαθε πανικό, σκεπτόμενος πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή του. Το ίδιο αγχωμένη -αλλά και εκνευρισμένη- ένιωσα κι εγώ τη στιγμή που μου το αποκάλυψε. Δεν είχα ένα σχέδιο Β κατά νου και ντρεπόμουν να απευθυνθώ σε κάποιον!

Ευτυχώς, όμως, σε αυτή την περίπτωση υπήρχε και υπάρχει plan B (ακόμη και κάποιες ώρες ή και μέρες έπειτα από το «ατύχημα»). Αν βέβαια το είχα σκεφτεί αυτό εξαρχής, θα είχα γλιτώσει το άγχος και τις καθυστερήσεις.

«Πώς θα γίνω εγώ από τώρα μάνα; Τι θα πω στους δικούς μου; Θα λειτουργήσει μετά από τόσες ώρες το χάπι; Πώς θα το ζητήσω από το φαρμακείο της γειτονιάς μου; Η Μαρία μου έχει πει πως δεν κάνει καλό…». Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα τριγύριζαν στο μυαλό μου και με έκαναν να καθυστερήσω περαιτέρω την έναρξη του… plan B!

planb

Οργανώσου και ενημερώσου

Τελικά, βρήκα το θάρρος να πάω σε ένα άλλο φαρμακείο και να ζητήσω να μιλήσω σε κάποιον για την επείγουσα αντισύλληψη. «Είχα ένα ατύχημα αντισύλληψης και θα ήθελα το χάπι της επόμενης ημέρας, σας παρακαλώ», ανέφερα, εξηγώντας πως είχαν περάσει αρκετές ώρες από τη σεξουαλική πράξη.

Ευτυχώς, ο φαρμακοποιός έλυσε όλες μου τις απορίες και όσα μου είπε, με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να είμαστε πάντα ενημερωμένες σε ό,τι αφορά στην προστασία μας και τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Κυρίως, όμως, είναι απαραίτητο να έχουμε -τουλάχιστον- μία ιδέα για τα plan B που «παίζουν» -σε κάθε ενδεχόμενο!

Στην περίπτωση του ellaOne® (θα το πάρεις από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο χάπι της επόμενης ημέρας είναι απολύτως ασφαλές, είναι αποτελεσματικό ακόμα και όταν ο κίνδυνος εγκυμοσύνης είναι υψηλός, ενώ σε αντίθεση με τους «μύθους» που έχουν επικρατήσει, ΔΕΝ επηρεάζει τη γονιμότητα και ΔΕΝ προκαλεί έκτρωση (και, όμως, είχα φίλες που το πίστευαν)!

Και ναι, μπορείς πράγματι να το πάρεις έως και πέντε ημέρες έπειτα από την επαφή, ωστόσο, όσο πιο σύντομα το κάνεις, τόσο το καλύτερο!

kalytero

Μητέρα δεν έγινα αλλά ούτε συνέχισα να κάνω dating με τον φίλο που άργησε να μου μιλήσει για το «ατύχημα» επειδή… φοβόταν. Και φυσικά, το σεξ δεν ήταν η μόνη περίπτωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που χρειάστηκε να στραφώ στο plan B. Από τη συνέντευξη για το μεταπτυχιακό στην οποία «κόπηκα» μέχρι τη συγκάτοικο που αποφάσισε να μετακομίσει και με άφησε να ψάχνω σπίτι στο κέντρο της Αθήνας… την τελευταία στιγμή. Πλέον δεν κάνω τίποτα δίχως σχέδιο Β και αυτό, με κάνει να αισθάνομαι μία επιπλέον σιγουριά. Όπως έλεγαν οι παλιοί, «άναβε το λυχνάρι σου προτού σε πιάσει η νύχτα»!