Τρεις γυναίκες εξηγούν γιατί αποφάσισαν να πάρουν το χάπι της επόμενης ημέρας

Τρεις γυναίκες εξηγούν γιατί αποφάσισαν να πάρουν το χάπι της επόμενης ημέρας

Τρεις εξομολογήσεις που σε αφορούν

Χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή αλλιώς, χάπι της επόμενης ημέρας. Κάθε γυναίκα η οποία είναι σεξουαλικά ενεργή το γνωρίζει. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είτε εσύ είτε μία φίλη σου το έχει χρησιμοποιήσει, παραμένει μέχρι σήμερα ένα θέμα «ταμπού» για αρκετές γυναίκες και ένα ζήτημα γύρω από το οποίο υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση η οποία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης αναφορικά με την ερωτική επαφή και την αντισύλληψη.

Το ένιωσα όταν η καλύτερη μου φίλη μου είπε πως φοβόταν να το πάρει γιατί είχε ακούσει πως δεν κάνει να το χρησιμοποιεί πάνω από μία φορά στη ζωή της. Το κατάλαβα, επίσης, όταν χρειάστηκε να εξηγήσω για πάνω από μισή ώρα σε μία συνάδελφό μου το γιατί το χάπι της επόμενης ημέρας ΔΕΝ προκαλεί έκτρωση (για την ακρίβεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση) ούτε επηρεάζει τη γονιμότητα και κυρίως, το αντιλήφθηκα όταν πριν από έναν μήνα χρειάστηκε να το πάρω και μέχρι να φτάσω στο φαρμακείο, αισθανόμουν ότι έκανα το… walk of shame!

Παρά το γεγονός ότι έχω πατήσει τα πρώτα «-άντα», αιφνιδιάστηκα από τον ίδιο μου τον εαυτό όταν κατάλαβα πως εν έτει 2019, ντρεπόμουν να πάω στο φαρμακείο και να ζητήσω το χάπι. «Κοίτα, αυτή έκανε σεξ χωρίς προφυλακτικό», «Το κορίτσι είναι τελείως ανεύθυνο…». Αυτές ήταν μερικές μόνο από τις σκέψεις που -μέσα στον παραλογισμό μου- πίστευα ότι θα έκαναν όσοι με άκουγαν να ζητώ το χάπι της επόμενης ημέρας.

Σύντομα, βέβαια, συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν η μονή που ένιωθα έτσι. Αρκετές γνωστές μου έχουν βιώσει μία ανάλογη κατάσταση, ενώ το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό γίνονται πολλές συζητήσεις αναφορικά με την… επόμενη μέρα και το γιατί αποτελεί ακόμη ένα θέμα για το οποίο διστάζουμε να μιλήσουμε -και κυρίως να ρωτήσουμε. Αποφάσισα, λοιπόν, να πάρω την πρωτοβουλία και να ζητήσω από δύο καλές μου φίλες να μου εξηγήσουν το γιατί αποφάσισαν να πάρουν το χάπι της επόμενης ημέρας -και φυσικά, βρήκα το θάρρος να μοιραστώ και εγώ μαζί τους τη δική μου εμπειρία. Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις και ενδεχομένως, θα βρεις κοινά στοιχεία.

«Πήρα το χάπι γιατί… η ωορρηξία είναι απρόβλεπτη»

Έχω χρησιμοποιήσει το χάπι της επομένης ημέρας συνολικά δύο φορές στη ζωή μου. Η πρώτη ήταν όταν το προφυλακτικό «έσπασε» κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και έστειλα τον φίλο μου στο φαρμακείο για να το πάρει (και ναι, το έκανε) και η δεύτερη όταν έκανα σεξ δίχως προφυλάξεις. Ένιωθα πως το πιο πιθανό σενάριο ήταν να μην είχε συμβεί κάτι μιας και βρισκόμουν στην αρχή του κύκλου μου και υπήρχε απλώς μία ελάχιστη υποψία ότι θα μπορούσα να μείνω έγκυος. Ωστόσο, ήξερα πως δεν ήμουν έτοιμη να γίνω μητέρα και δεν ήθελα να αφήσω ανοιχτό κάποιο ενδεχόμενο. Πίστεψέ με, παρά τα όσα έχεις ακούσει, η αλήθεια είναι ότι μπορείς να μείνεις έγκυος στην αρχή αλλά και το τέλος του κύκλου σου. Η στιγμή της ωορρηξίας είναι απρόβλεπτη και το σπερματοζωάριο μπορεί να επιβιώσει μέχρι και πέντε ημέρες στις σάλπιγγες. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος σύλληψης λόγω ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις υπάρχει σε σχεδόν κάθε ημέρα του κύκλου!

Στην περίπτωσή μου, έπειτα από αρκετές ώρες σκέψεων και αγωνίας, βρήκα το κουράγιο να πάω σε ένα από τα φαρμακεία της περιοχής μου. Για να καταλάβεις, βέβαια, πόσο ντρεπόμουν να ζητήσω το χάπι (και πόσο ταμπού παραμένει δυστυχώς το θέμα μέχρι σήμερα), προτίμησα να πάω σε εκείνο στο οποίο εργάζονταν μόνο γυναίκες. Μπήκα μέσα, πήρα μία βαθιά ανάσα και με στυλ άνετο είπα στη φαρμακοποιό πως θα ήθελα το χάπι της επόμενης ημέρας. «Είστε στις 24 ώρες;», με ρώτησε εκείνη με φωνή σιγανή, προφανώς αντιλαμβανομένη πως δεν ήμουν τόσο άνετη όσο έδειχνα. Της απάντησα καταφατικά και εκείνη μου έδωσε το ellaOne® και μου είπε να μην ανησυχώ. Και κάπως έτσι, αισθάνθηκα ξανά ότι πήρα τον έλεγχο της ζωής μου στα χέρια μου.

4444

«Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που πήρα το χάπι»

Την πρώτη φορά που πήρα το χάπι ήμουν 20 χρονών, σήμερα επτά περίπου χρόνια μετά μπορώ να πω ότι πριν από έναν μήνα στράφηκα στην επείγουσα αντισύλληψη για πέμπτη φορά στη ζωή μου. Τις προηγούμενες τέσσερις είτε έκανα σεξ χωρίς προφυλάξεις (με τον σύντροφο με τον οποίο ήμουν μαζί επί σειρά ετών) είτε είχαμε «ατυχήματα» με το προφυλακτικό. Την πέμπτη φορά, όμως, πήρα το χάπι λόγω δικής μου απροσεξίας. Και αυτό διότι ξέχασα να πάρω το αντισυλληπτικό μου. Πίστευα πως δεν μπορούσε να συμβεί σε εμένα (μιας και είμαι απίστευτα οργανωτική). Να που έγινε, όμως, και για μία ακόμη φορά, έπρεπε να κάνω αυτό που θεωρούσα σημαντικό για εμένα.

Δεν ντράπηκα ποτέ να το ζητήσω. Και αυτό διότι είχα ψάξει το θέμα καλά από την αρχή. Γνώριζα, λοιπόν, πως το χάπι της επόμενης ημέρας δεν προκαλεί προβλήματα γονιμότητας, σε αντίθεση με ό,τι έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια από γυναίκες που δεν το έχουν καν χρησιμοποιήσει -όπως τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και τελείως αναληθή ισχυρισμό πως «αν πάρεις το χάπι δεύτερη φορά στη ζωή σου, δεν θα μπορέσεις να μείνεις έγκυος στη ζωή σου» ή το ότι «αν παίρνεις το χάπι είναι σαν να κάνεις έκτρωση» (κορίτσια… FOR REAL?). Ούτε, φυσικά, προκαλεί παρενέργειες (τουλάχιστον σοβαρές). Γνώριζα, όμως, επίσης πως δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης αλλά ούτε μπορεί να με προστατέψει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Με λίγα λόγια, προορίζεται για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να αντικαθιστά μια τακτική μέθοδο αντισύλληψης! Και αυτό είναι κάτι που πλέον ακολουθώ πιστά -σε αντίθεση με τα λάθη που έκανε ο 20χρονος εαυτός μου!

eautos

«Πήρα το χάπι τρεις ημέρες μετά την επαφή…»

Την πρώτη και τελευταία (μέχρι στιγμής) φορά που πήρα το χάπι, η επόμενη ημέρα… άργησε τρεις ημέρες. Τι σημαίνει αυτό; Πως άργησα ολίγον τι να το πάρω λόγω αμφιβολιών (πολλά είχα ακούσει από φίλες μου για το χάπι αλλά ούτε ήμουν σίγουρη πως υπήρχε κίνδυνος να μείνω έγκυος ) και κυρίως λόγω ντροπής. Ναι, ντρέπομαι να το παραδεχθώ αλλά ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των γυναικών που δίστασαν όταν ήρθε η ώρα να πάνε στο φαρμακείο και να το ζητήσουν. Είπα, λοιπόν, στον φίλο μου πως το πήρα αλλά στην πραγματικότητα το έκανα… τρεις ημέρες αργότερα, γεγονός που τον έκανε να αγχωθεί.

Δεν ήταν σωστό όμως, γνώριζα ότι η εγκυμοσύνη δεν ξεκινά αμέσως μετά από μια ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη ξεκινά μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα, κάτι το οποίο συμβαίνει κανονικά μέσα σε 6 με 12 ημέρες μετά την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι έγκυος μέχρι τουλάχιστον την 6η ημέρα μετά την ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις! Ήξερα, επίσης, πως το ellaOne® μπορούσα να το πάρω εντός πέντε ημερών (δηλαδή, 120 ωρών) μετά το σεξ. Αισθανόμουν, δηλαδή, πως θα ήμουν και πάλι… «καλυμμένη», όπως και έγινε (ναι, δεν έμεινα έγκυος). Βέβαια, όσο πιο γρήγορα το πάρεις, τόσο το καλύτερο γιατί η επείγουσα αντισύλληψη δρα παρεμποδίζοντας ή αναβάλλοντας την ωορρηξία. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να φύγεις από το σπίτι μες στη νύχτα για να βρεις το χάπι μετά το σεξ. Απλώς καλό είναι να πάρεις το χάπι επείγουσας αντισύλληψης όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο σίγουρη θα είσαι για το αποτέλεσμα!

apotelesma

Γιατί τόση ντροπή;

Μιλώντας με φίλες και συναδέλφους μου, κατάλαβα ότι οι περισσότερες, κάποια στιγμή στη ζωή μας στραφήκαμε στο χάπι. Συνειδητοποίησα, επίσης, πως μέχρι σήμερα, η επείγουσα αντισύλληψη παραμένει ένα θέμα ταμπού για πολλές γυναίκες. Γιατί κάθε φορά που θέλουμε να πάμε στο φαρμακείο να το ζητήσουμε πρέπει να αισθανόμαστε πως όλα τα βλέμματα είναι επάνω μας; Γιατί πρέπει να νιώθουμε ότι κάναμε κάτι λάθος; Γιατί πιστεύουμε ότι κάποιος θα μας κατακρίνει; Οι ατυχίες και τα «ατυχήματα» είναι μέσα στη ζωή και το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουμε τέτοιου είδους αντιλήψεις και «κολλήματα», είναι να αισθανθούμε εμείς καλά με τον εαυτό μας και τις επιλογές μας.

Προστάτεψε, λοιπόν, τον εαυτό σου και αν συμβεί μία… ατυχία, διατήρησε την ψυχραιμία σου και κάνε αυτό που κρίνεις ΕΣΥ σωστό για εσένα, για το δικό σου σώμα και τη δική σου ζωή. Με τέτοια θέματα δεν «παίζουμε». Η επιλογή είναι δική σου και η επόμενη ημέρα θα είναι όμορφη, όποια απόφαση και αν πάρεις.