Νιώθεις αδύναμη; 3 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Νιώθεις αδύναμη; 3 διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Και αυτό δεν το θέλουμε τώρα

Η αλήθεια είναι πως αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε σε lockdown καλό θα ήταν να μην κάνουμε πειράματα και αυτοσχέδιες δίαιτες. Τώρα που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση θέλεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα να είναι γερό και δυνατό οπότε πρέπει να φροντίσεις γι’ αυτό μέσα από τη διατροφή σου.

Αν ωστόσο τώρα τελευταία νιώθεις αδύναμη, ίσως έχεις αυτές τις τρεις διατροφικές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

#1. Το παρακάνεις με το αλάτι

Μπορείς να συσχετίσεις την περίσσεια ποσότητα νατρίου με προβλήματα όπως η κατακράτηση υγρών και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που διεξάγεται σε ανθρώπους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει και σε ανοσολογικές ανεπάρκειες.

Ενώ ο COVID-19 είναι ιογενής ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Και αυτή η αναδυόμενη έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ περίσσειας ποσότητας νατρίου και συνολικής ανοσολογικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς, η συνιστώμενη ημερήσια δόση νατρίου είναι κάτω από 2.300 mg ημερησίως για υγιείς ενήλικες, μικρότερη από την πραγματική μέση πρόσληψη 3.440 mg ημερησίως.

#2. Καταναλώνεις υπερβολική ζάχαρη

Η μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης είναι μια έξυπνη ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καλής ψυχικής υγείας. Είναι επίσης μια ωφέλιμη κίνηση για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μετά από μια ολονύκτια νηστεία, οι άνθρωποι που τράφηκαν με 100 γραμμάρια ζάχαρης παρουσίασαν μείωση της ικανότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού να κατακλύσουν τα βακτηρίδια. Τα μεγαλύτερα αποτελέσματα εντοπίστηκαν μεταξύ μιας και δύο ωρών αργότερα, αλλά παρέμειναν μέχρι και πέντε ώρες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις εντελώς τη ζάχαρη, αλλά αποφεύγοντας μια συνεχιζόμενη υπερβολική κατανάλωση είναι ένας αξιόλογος στόχος.

#3. Δεν τρως φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στη μετατόπιση των βακτηρίων του εντέρου με τρόπους που ενισχύουν τόσο την ανοσία, όσο και τη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και πρεβιοτικών υποστηρίζει υγιέστερη ανοσολογική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από ιούς. Οι κατάλληλες ίνες προάγουν επίσης περισσότερο και καλύτερο ύπνο. Ωστόσο, μόνο το 5% των Αμερικανών καταναλώνει το συνιστώμενο ημερήσιο στόχο τουλάχιστον 25 γραμμάρια ημερησίως για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια για τους άνδρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναβαθμίσεις την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να τρως περισσότερα τρόφιμα ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένων επίσης των λαχανικών, των φρούτων, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των καρπών με κέλυφος, των φασολιών, των φακές, των ρεβιθιών και των σπόρων.