11 λάθη που κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
11 λάθη που κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Και μάλλον τα κάνεις κι εσύ

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μία κίνηση που φροντίζει για την καλή στοματική μας υγεία. Από παιδιά ακόμη όταν είμαστε ακούμε και μας μαθαίνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ανελλιπώς μετά από κάθε γεύμα. Το να αμελείς να το κάνεις αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην πορεία μεγαλώνοντας, όπως είναι για παράδειγμα η ουλίτιδα. Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.

Το βούρτσισμα των δοντιών –ξεκινώντας πάντα από μικρή ηλικία- αλλά και η καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορούν να σε «σώσουν» από πολλά προβλήματα στην υγεία των δοντιών σου μεγαλώνοντας και γι’ αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείς ποτέ. Και μπορεί να νομίζεις πως είσαι πολύ καλός στο να βουρτσίζεις τα δόντια σου, όμως υπάρχουν κάποια λάθη που μπορείς να κάνεις ακόμη κι εσύ στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με τα λάθη που κάνεις, τα οποία όμως μπορείς να δεις και στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

#1. Χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσα πολύ καιρό

Εάν βουρτσίζεις δύο φορές την ημέρα τα δόντια σου, αυτό είναι 200 χρήσεις σε διάστημα 31 ημερών. Οι τρίχες αρχίζουν να ξεφτίζουν και να γίνονται αναποτελεσματικές. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να αγοράσεις μια νέα οδοντόβουρτσα.

#2. Δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου όσο χρειάζεται

Γνωρίζεις ότι τα 2 λεπτά είναι ο συνιστώμενος χρόνος για το βούρτσισμα των δοντιών σου σύμφωνα με τους οδοντιάτρους; Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα χρονόμετρο την επόμενη φορά που θα βουρτσίσεις τα δόντια σου για να ξέρεις τον ακριβή χρόνο.

#3. Ξεπλένεις το στόμα σου με νερό

Πολλοί ξεπλένουν το στόμα τους με νερό μετά το βούρτσισμα. Αυτό αφαιρεί τα ενεργά συστατικά. Πρέπει να δώσεις στην οδοντόκρεμα σου χρόνο για να κάνει τα «μαγικά» της. Εάν θέλεις να ξεπλύνεις, κάνε το με στοματικό διάλυμα.

Δες τη συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί.