3 βασικές συμβουλές για να φοράς μάσκα προσώπου με ασφάλεια στον ζεστό καιρό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 βασικές συμβουλές για να φοράς μάσκα προσώπου με ασφάλεια στον ζεστό καιρό

Πρέπει να νιώθεις άνετα μέσα σε αυτή

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το καλοκαίρι έρχεται με υψηλή θερμοκρασία και ενίοτε αρκετή υγρασία. Και όταν με αυτόν τον καιρό έρχεται να προστεθεί και η χρήση μάσκας, τότε όλο αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο και ανυπόφορο. Εάν βγαίνεις στον ήλιο με μάσκα, μπορεί να αισθανθείς τον ιδρώτα που απορροφά το ύφασμα και η αλήθεια είναι πως είναι κάπως δύσκολο να φτάσει ο κρύος αέρας στους πνεύμονές σου. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι, ωστόσο, η χρήση καλύμματος προσώπου παραμένει ζωτικό βήμα για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. «Καθώς τα κράτη και τα σύνορα ανοίγουν ξανά, οι μάσκες είναι πιο σημαντικές τώρα από ποτέ», αναφέρουν οι ειδικοί σε θέματα αλλεργίας και ανοσολογίας. Η κύρια ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην τις φορούν αν νιώθουν πολύ άβολα, και δεν τους αδικούμε.

Εκτός από την ταλαιπωρία, η χρήση μάσκας στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, ερεθισμό του δέρματος ή ακόμη και θερμοπληξία. Για να παραμείνεις ασφαλής αυτό το καλοκαίρι, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για τη χρήση μάσκας προσώπου καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

#1. Επίλεξε ένα δροσερό ύφασμα που να αναπνέει

Ανεξάρτητα από το στυλ της μάσκας προσώπου που θα επιλέξεις, είναι απαραίτητο να μπορείς να αναπνέεις σωστά όσο τη φοράς. Εάν το κάλυμμα του προσώπου σου είναι πολύ παχύ ή σφιχτό, μπορεί να περιορίσει την αναπνοή σου και να γίνει ακόμη πιο άβολη όταν κάνει ζέστη. Οι μάσκες με φίλτρα μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναπνοή εάν το υλικό φίλτρου δεν επιτρέπει τη σωστή ροή αέρα. Το ανοιχτόχρωμο βαμβακερό ύφασμα, για παράδειγμα, είναι γενικά πιο αναπνεύσιμο από τα συνθετικά υφάσματα και θα απορροφήσει λιγότερη θερμότητα από τον ήλιο. Απλώς βεβαιώσου ότι το ύφασμα καλύπτει πλήρως το στόμα και τη μύτη σου και συνέχισε να διατηρείς μια ασφαλή απόσταση με τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο.

#2. Έχε παραπάνω από μία μάσκα

Εάν γνωρίζεις ότι πρόκειται να μείνεις σε δημόσιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκέψου και προνόησε να έχεις μαζί σου παραπάνω από μία μάσκες ώστε να μπορείς να την αλλάξεις με μια καθαρή. Ο ιδρώτας και η υγρασία από την αναπνοή σου μπορούν να νοτίσουν το ύφασμα της μάσκας, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό στο φιλτράρισμα των αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Άλλαξε τη μάσκα σου εάν παρατηρήσεις ότι το ύφασμα είναι νωπό ή υγρό, αλλά θυμήσου να το κάνεις μακριά από άλλα άτομα και να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά την αντικατάσταση.

#3. Περιόρισε τον χρόνο χρήσης της μάσκας

Για να ελαχιστοποιήσεις την ταλαιπωρία σου περιόρισε το χρόνο που χρειάζεσαι για να φορέσεις μάσκα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί η φυσική απόσταση, όπως το μανάβικο για παράδειγμα. Αν γνωρίζεις ότι δεν θα μπορείς να αποφύγεις άλλους ανθρώπους, ίσως είναι καλύτερα να μείνεις στο σπίτι σε ιδιαίτερα ζεστές μέρες. «Αν δεν είναι απαραίτητο να είσαι έξω σε μια ζεστή μέρα, μην βγαίνεις. Αυτό είναι ασφαλέστερο», λένε οι ειδικοί.