Είναι ασφαλές να τρως έξω κατά τη διάρκεια του Covid-19;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Είναι ασφαλές να τρως έξω κατά τη διάρκεια του Covid-19;

Μήπως θα ήταν καλύτερα να τα παραγγέλνεις στο σπίτι;

Όσο βρισκόμασταν σε καραντίνα (κάτι που απευχόμαστε να συμβεί ξανά) αν θυμάσαι είχαμε ξεχάσει τι θα πει εστιατόριο, ταβερνάκι, και γενικά φαγητό εκτός σπιτιού. Το delivery είχε γίνει η προέκταση του χεριού μας και τα delivery boys οι κολλητοί μας. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά; Ήταν η μόνη επιλογή που είχαμε αν θέλαμε να φάμε φαγητό απέξω. Τώρα που όλα αυτά έχουν ανοίξει ξανά κι εμείς δειλά δειλά επισκεπτόμαστε και τρώμε έξω όλο αυτό το διάστημα της αναπροσαρμογής, δεν έχουμε αναρωτηθεί κάτι.

Είναι ασφαλές άραγε το να τρώμε απέξω όσο υπάρχει κορονοϊός; Μήπως το delivery ή το take away είναι πιο ασφαλείς λύσεις; Το CDC αναφέρει πως γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όλη αυτή τη διαδικασία –όχι κάτι που δεν γνωρίζαμε- και κατηγοριοποιεί τι είναι πιο ασφαλές για σένα αν θέλεις οπωσδήποτε να φας απέξω.

Σε χαμηλότερο κίνδυνο βρίσκεται προφανώς το delivery και η take away υπηρεσία. Σε έναν μεσαίο κίνδυνο βρίσκεται η υπηρεσία του να κάτσεις να φας κάπου όπου έχει μόνο εξωτερικά τραπέζια, μειωμένη πληρότητα και τραπέζια σε απόσταση ασφαλείας. Λίγο πιο ψηλά στις επικίνδυνες επιλογές βρίσκεται αυτή του να φας κάπου όπου υπάρχουν τραπέζια μέσα και έξω, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει μειωμένη πληρότητα και τραπέζια σε απόσταση ασφαλείας.

Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχεις αν επιλέξεις να πας να φας κάπου που έχει τραπέζια τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό χώρο και δεν τηρείται κανένα απολύτως μέτρο από αυτά που έχει επιβάλει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Που προφανώς δεν θα βρεις κανένα τέτοιο μαγαζί, γιατί εάν υπάρχει το πρόστιμο θα είναι αρκετά τσουχτερό.

Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μπορείς να φας έξω με ασφάλεια, ειδικά αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.