Αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη: Πόσο ασφαλή είναι;

Αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη: Πόσο ασφαλή είναι;

Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που αποφασίζει να κάνει χρήση ορμονικής αντισύλληψης είναι δυστυχώς πολύ μικρό.

Από τη Δρ Βασιλική Παπαγιάννη
Μαιευτήρα- Γυναικολόγο Εμβρυομητρικής,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt & Επιστημ. Συνεργάτης του ΜΗΤΕΡΑ

Η ελλιπής ενημέρωση στα θέματα της σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας και ο φόβος που επικρατεί γύρω από τις πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσει το οιστρογόνο, είναι από τους λόγους που δυσχεραίνει την λήψη ορμονικής αντισύλληψης.

Μετά από πολλά χρόνια ήρθε στην Ελλάδα το mini pill ή αλλιώς χάπι προγεστερόνης το οποίο περιέχει μόνο μία ορμόνη, την προγεστερόνη (Δεσογεστρέλη), ενώ τα άλλα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνο και προγεστερόνη. Κυκλοφορεί από το 1973 κι έχει αποδειχτεί η ασφαλής και επιτυχημένη η χρήση του, μιας και αποτελεί καλύτερη ορμονική επιλογή, περιέχοντας μόνο την προγεστερόνη σαν συστατικό του. Το γεγονός αυτό, την καθιστά ασφαλή ορμονική επιλογή αντισύλληψης σε γυναίκες με πονοκεφάλους, αυξημένο βάρος και καπνίστριες.

Παράλληλα, είναι τόσο ασφαλής η λήψη του, που χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι γυναίκες μπορούσαν να πάρουν ορμονική αντισύλληψη μόνο έπειτα από συνταγογράφηση, τώρα δίνεται ελεύθερα χωρίς συνταγή. Έτσι και στην χώρα μας, το αντισυλληπτικό αυτό χάπι (mini pill) συστήνεται ανεπιφύλακτα, με κύριο βέβαια στόχο την εξάλειψη των τεχνιτών εκτρώσεων.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι κάθε γυναίκα έχει προβληματιστεί σε κάποια φάση της ζωής της, εάν αξίζει να χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια, ως μέθοδο αντισύλληψης. Τα αντισυλληπτικά, εφόσον λαμβάνονται σωστά, αποτελούν την αποτελεσματικότερη αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης με τις λιγότερες αποτυχίες. Υπολογίζεται ότι μόνο 1 έως 4 στις 1.000 γυναίκες που έπαιρναν το χάπι για 1 χρόνο θα μείνει έγκυος, καθιστώντας τα 10 φορές αποτελεσματικότερα από το ενδομήτριο σπείραμα και έως 80 φορές πιο αποτελεσματικά από τη διακοπτόμενη επαφή.

Οφέλη από τη χρήση αντισυλληπτικών

  • Γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για τουλάχιστον 6 μήνες, παρουσιάζουν κατά 40% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, φτάνοντας το 80% στα 10 χρόνια μετά τη λήψη τους, ενώ το ευνοϊκό αυτό αποτέλεσμα διατηρείται για 10 - 15 χρόνια μετά τη διακοπή τους.
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου μειώνεται και αυτός στο 50% στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για ένα έτος. Η προστασία αυτή διατηρείται για 20 χρόνια μετά τη διακοπή τους.
  • Μειώνουν στο 50 - 60% τις προσβολές από σαλπιγγίτιδα και πυελική φλεγμονή.
  • Έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και ενδομητρίωση.
BASILIKH_PAPAGIANNH.jpg

More info:

Η Δρ Βασιλική Παπαγιάννη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ειδικεύτηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία, ενώ απέκτησε License για screening πρώτου τριμήνου από το Fetal Medicine Foundation. Ασκεί το ιατρικό επάγγελμα από το 1993, χρονιά κατά την οποία εργάστηκε ως υπότροφος ιατρός στο πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza” στο τμήμα Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου. Στη συνέχεια εργάστηκε στις Γυναικολογικές - Μαιευτικές κλινικές των νοσοκομείων Royal Berkshire Hospital, Wexham Park & Heatherwood Hospital στην Αγγλία ενώ από το 2002 και για ένα έτος συμμετείχε στις δραστηριότητες του τμήματος Fetal Medicine, υπό την εποπτεία του καθ. Κ. Νικολαϊδη στο King’s College Hospital. Από το 2000 και για δύο χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, καθώς συμμετείχε στις δραστηριότητες του Τμήματος Υπερήχων και Εμβρυομητρικής Ιατρικής και στις δραστηριότητες της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο νοσοκομείο και για τρία έτη, εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Υπερήχων και Εμβρυομητρικής Ιατρικής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Δρ Παπαγιάννη από το 2006 μέχρι σήμερα είναι Υπεύθυνη Ιδιωτικής Μονάδας Εμβρυομητρικής Ιατρικής και παράλληλα είναι συνεργάτης ιατρός του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.

--------------------------------------------------------------------

Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt

Τηλ. 210 6453400

www.feminart.gr

https://www.facebook.com/Feminart.gr