Η ακριβής ώρα που πρέπει να πίνεις καφέ το πρωί - και δεν είναι μόλις ξυπνάς

Η ακριβής ώρα που πρέπει να πίνεις καφέ το πρωί - και δεν είναι μόλις ξυπνάς
Pexels

Για εμάς που πίνουμε καφέ με το που ξυπνάμε, φαίνεται πως περισσότερο κακό κάνουμε στον οργανισμό μας, παρά καλό. 

Μήπως ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία των ατόμων που ανάβουν τον βραστήρα για να κάνουν καφέ με το που ανοίξουν τα μάτια τους; Αν ναι, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως μάλλον κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Και αυτό, διότι στην πραγματικότητα, μπορεί να νιώθεις περισσότερο κουρασμένη από πριν.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, λάτρεις και μη του καφέ, με το ζόρι ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί χωρίς να πιούν το εν λόγω ρόφημα ή έστω ένα τσάι. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς για λίγο μέχρι να απολαύσει το αγαπημένο του φλιτζάνι.

Για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, το πρωινό τους ρόφημα είναι μια ιερή τελετουργία -και ένα απαραίτητο συστατικό πριν ξεκινήσουν τη δουλειά. Αλλά το να καταναλώνουμε ένα καφεϊνούχο ρόφημα πρωί-πρωί δεν φαίνεται ιδανική επιλογή, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνες, η μέση ώρα αφύπνισης είναι 7.33 π.μ., και πολλοί το πρώτο πράγμα που κάνουν με το που ανοίξουν τα μάτια τους είναι να φτιάξουν τον αγαπημένο τους καφέ . Όμως, ο Rex Isap, ειδικός σε θέματα ύπνου και διευθύνων σύμβουλος της Happy Beds, προτρέπει τους ανθρώπους να αντιστέκονται στην κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ μέχρι ακριβώς τις 8.33 π.μ., αναφέρει το Wales Online.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν «αποκομίζουμε πραγματικά τα οφέλη» αν τον καταναλώσουμε νωρίτερα. «Όταν πρόκειται για την ιδανική ώρα για να πιούμε τον πρώτο μας καφέ, μπορεί να έχουμε την τάση να πιάνουμε τον βραστήρα μόλις ξυπνήσουμε. Ιδανικά, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε μια ώρα αφότου ξυπνήσουμε για να αποκομίσουμε πραγματικά τα οφέλη.

Όταν ξυπνάμε, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι στο αποκορύφωμά τους. Η κορτιζόλη, που συχνά συνδέεται με το στρες, ενισχύει τα επίπεδα εγρήγορσης. Έτσι, η κατανάλωση καφεΐνης -ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά, μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε αυτό ή ακόμα και να βοηθήσει στην απόκτηση ανοχής στην καφεΐνη», είπε χαρακτηριστικά ο Isap.

Ο λόγος που πίνεις με εντελώς λάθος τρόπο το κρασί και το 20/20 hack για μέγιστη γευστική εμπειρία

Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να αρχίσουμε να νυστάζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αναρωτιόμαστε μάλιστα τον λόγο χωρίς να μας πάει στο μυαλό πως ίσως οφείλεται ο καφές για την κατάστασή μας. Ο Isap είπε χαρακτηριστικά:

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη. Ουσιαστικά, αυτή προάγει τον ύπνο- καθώς είμαστε ξύπνιοι περισσότερο, συσσωρεύεται και μας βοηθά να νιώθουμε υπνηλία. Η καφεΐνη όμως μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία μας κρατά σε εγρήγορση και προωθεί την αφύπνιση. Αν έχουμε δυσκολευτεί ποτέ να κοιμηθούμε μετά από κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος».

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Είναι επίσης σημαντικό να μην καταναλώνουμε καφεΐνη πολύ αργά καθώς μπορεί να καταλήξουμε να δυσκολευτούμε πολύ να κοιμηθούμε. Ο Martin Seeley, ειδικός στον ύπνο στο MattressNextDay, συστήνει να μην πίνουμε ούτε τσάι για τουλάχιστον για έξι ώρες πριν πάμε για ύπνο.

«Το τσάι περιέχει αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο προάγει τη χαλάρωση -ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη στις έξι ώρες πριν κοιμηθούμε μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο. Ακόμη και η διακοπή της κατανάλωσης τσαγιού λίγες ώρες πριν τον ύπνο δεν αρκεί για να μετριάσει τις επιδράσεις της καφεΐνης που περιέχονται στην πρόληψη του ύπνου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αποφύγετε να πίνετε τσάι από τις 3 μ.μ.».

pexels-cottonbro-4046148.jpg