Προστατεύεστε τους νεφρούς σας για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Προστατεύεστε τους νεφρούς σας για να προστατεύσετε την καρδιά σας

10 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής εταιρίας κος Χρήστος Ιατρού, επισημαίνει πως οι μισοί θάνατοι ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), οφείλονται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ΄αυτή.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σχέση της νεφρικής και καρδιακής βλάβης είναι ισχυρή. Ο λόγος είναι ότι στους ασθενείς με ΧΝΝ, εκτός από τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία κ.ά), συναντάμε και άλλους ασυνήθιστους παράγοντες, όπως είναι η λευκωματουρία, η διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου, κ.ά.

Περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα με τους νεφρούς τους και από αυτούς το 10% βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ΧΝΝ. Το 40-75% των ασθενών με τελικό στάδιο ΧΝΝ, όταν αρχίζουν αιμοκάθαρση, έχουν ήδη καρδιολογικό πρόβλημα.

«Αυτό υποδηλώνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη και η θεραπεία της καρδιαγγειακής βλάβης σε ασθενείς με νεφρική βλάβη. Προστατεύοντας τους νεφρούς, σώζετε την καρδιά», κατέληξε ο κος Ιατρού.