Birds of Prey: Η Harley Quinn μας εξηγεί πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό like a Queen!

Birds of Prey: Η Harley Quinn μας εξηγεί πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό like a Queen!

Τρία χρόνια πριν, η DC κυκλοφορεί στις αίθουσες την ταινία «Suicide Squad» ή «Ομάδα Αυτοκτονίας», στην οποία έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει όλους τους μοχθηρούς αντιήρωες που λατρεύουμε να μισούμε από τα ομώνυμα comic της. Ναι, ήταν όλοι εκεί, μία όμως έκλεβε την παράσταση και αυτή δεν ήταν άλλη, από τη «βασίλισσα» της καρδιάς μας Harley Quinn. Θυμάμαι πως δύο ώρες και ένα κουβά ποπ κόρν μετά, βγαίνοντας απογοητευμένη από τη σκοτεινή αίθουσα του σινεμά, το μόνο που ήθελα να θυμάμαι από τη συγκεκριμένη ταινία, ήταν το πέρασμα αυτής της αυθεντικής πανκ φιγούρας, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή, ζούσε στην αφάνεια ενός εικονογραφημένου κόσμου αποκλειστικά φτιαγμένου για αφόρητα «καλούς» ή sui generis villain άντρες, και φυσικά στη «σκιά» του μεγάλου της έρωτα, Joker.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η πρώτη ταινία της Harley Quinn, τιτλοφορήθηκε ως «Birds of Prey - The Fantabulous Emancipation Of One Harley Quinn» και στη γλώσσα μας ως «Αρπακτικά Πτηνά - Η Φαντασμαγορική χειραφέτηση της Harley Quinn». Επί της ουσίας, ακριβώς περί αυτού πρόκειται και θα σου εξηγήσω το γιατί, αφού πρώτα ρίξεις μία ματιά στο εκρηκτικό trailer!



Πίσω στο μακρινό 1992, οι παραγωγοί της σειράς «Batman: The Animated Series», αποφασίζουν να ενισχύσουν τον ήδη δημοφιλή χαρακτήρα του Joker, εμπλουτίζοντας το σενάριο με έναν συμπληρωματικό ήρωα, ο οποίος θα αναλάμβανε τον ρόλο του βοηθού του. Έτσι, μπαίνει στη ζωή του η Harley, κομμένη και ραμμένη σύμφωνα με την εμφάνιση της ηθοποιού Arleen Sorkin στη σειρά «Days of our lives», η οποία αποτέλεσε ιδανική πηγή έμπνευσης για τους παραγωγούς. Παρότι προοριζόταν για μία μόνο εμφάνιση (στο επεισόδιο 220), το κοινό έδειξε να συμπαθεί ιδιαίτερα αυτό το αθεράπευτα ερωτευμένο, σκοτεινό κορίτσι, το οποίο ο Joker διαρκώς μείωνε και κακομεταχειριζόταν, οπότε η Harley κέρδισε με το σπαθί της (ή μάλλον με το ρόπαλό της), τον επιπλέον τηλεοπτικό χρόνο που της δόθηκε και το πρώτο δικό της μηνιαίο comic το 2001, του οποίου η κυκλοφορία σταμάτησε δύο χρόνια αργότερα.



Ακολούθησαν κάποιες σύντομες και σκόρπιες περασιές από video games, σειρές και ταινίες, για να αναγεννηθεί από τις στάχτες της το 2016 με αφορμή το «Suicide Squad». Εκεί, η Harley Quinn βρίσκει τον άνθρωπό της ή καλύτερα τον εαυτό της, στο πρόσωπο της Αυστραλιανής ηθοποιού Margot Robbie, η οποία χάρη στη παιδικότητα, το κομψό σεξαπίλ και τον πηγαίο τσαμπουκά της, αποσπά τις καλύτερες κριτικές και «απογειώνει» την ηρωίδα στην κορυφή! Αν ακόμη αναρωτιέσαι, λοιπόν, γιατί πρέπει στις 6 Φεβρουαρίου να βρίσκεσαι οπωσδήποτε στην αίθουσα κάποιου κινηματογράφου, παρακάτω υπάρχουν τρεις λόγοι που θα σε πείσουν πως η ταινία «Birds of Prey» από την Tanweer, είναι μία ταινία που κατά βάθος μας αφορά όλες.

Γιατί όλες έχουμε υπάρξει στη θέση της Harley

«The Joker and I broke up» και με αυτή τη φράση, ξετυλίγεται το νήμα της αφήγησης, από τo τέλος της ταινίας «Suicide Squad», στην οποία τη συνόδευε ο Jared Leto ως Joker. Έχοντας περάσει χρόνια από τη ζωή της, δείχνοντας απόλυτη αφοσίωση σε εκείνον και στηρίζοντας τα σατανικά σχέδιά του, αισθάνεται μόνη και απροστάτευτη στην αφιλόξενη Gotham. Ναι, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της όμως τελικά, αποφασίζει να μαζέψει τα κομμάτια της και να «γυρίσει» σελίδα. Αλήθεια, πόσες φορές έχεις έρθει αντιμέτωπη με μία παρόμοια ιστορία στην πραγματική ζωή; Πόσες φορές κάποια φίλη σου ή εσύ, αποφάσισες να απομακρυνθείς από έναν σύντροφο που αγαπούσες πολύ, εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς του απέναντί σου; Ναι, μερικές φορές είναι δύσκολο να πας παρακάτω, όμως αν κατάφερε η Harley Quinn, η οποία υφίσταται εξαιτίας του Joker και δημιουργήθηκε για να τον πλαισιώνει, να αποδράσει από την τοξική σχέση τους, να κάνει δικό της comic, τη δική της ταινία και να συνεχίσει τη ζωή της, τότε να είσαι σίγουρη πώς όλες είμαστε εξίσου ικανές!

Γιατί μιλάει για γυναίκες που σώζουν γυναίκες

Αν περιμένεις κάποιον από μηχανή, γοητευτικό μασκοφόρο να έρθει να σώσει τη δυναμική αλλά ευαίσθητη Harley Quinn από τους διώκτες της, τoν αρχιμαφιόζο Ρόμαν Σαϊόνις για τους μυημένους Blackmask (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ) και τη συμμορία του, ετοιμάσου να εκπλαγείς ευχάριστα, διότι εδώ η ιστορία -ευτυχώς- δεν ακολουθεί την πεπατημένη! Με μία πρωταγωνίστρια όπως η αντισυμβατική Harley, δεν θα μπορούσε άλλωστε. Στο «Birds of Prey» τα αρπακτικά πτηνά, δηλαδή η Harley και η παρέα της, η Κυνηγός (Μέρι Ελίζαμπεθ Γουίνστεντ), η Μπλακ Κανάρι (Τζούρνι Σμόλετ-Μπελ) και η Ρενέ Μοντόγια (Ρόζι Περέζ) δεν έχουν ανάγκη από κανέναν σωτήρα, αρκεί να έχει η μία την άλλη στο πλευρό της. Συσπειρώνονται γύρω από έναν κοινό στόχο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και όλες μαζί, αποφασίζουν να προστατεύσουν τη μικρή Κας (Έλα Τζέι Μπάσκο), η οποία έκανε το λάθος να κλέψει ένα πολύτιμο διαμάντι από τον περιβόητο εγκληματία της Gotham. Εάν αυτό δεν είναι πρότυπο γυναικείας αλληλεγγύης, τότε τι;

Γιατί στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται η Cathy Yan

Αρκεί μία ματιά μόνο στους φετινούς υποψήφιους που προορίζονται για το χρυσό αγαλματίδιο «Καλύτερου Σκηνοθέτη», για να διαπιστώσει κανείς γιατί η επιλογή της Cathy Yan από τη Robbie, αξίζει την υποστήριξή μας. Κακά τα ψέματα, μερικές φορές δεν αρκεί μία ταινία να προμοτάρει τη γυναικεία χειραφέτηση, είναι σημαντικό και οι συντελεστές πίσω από αυτή, να στηρίζουν έμπρακτα τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν. Η κίνηση της Robbie να εμπιστευτεί μία άπειρη και μέχρι πρόσφατα εντελώς άγνωστη σκηνοθέτη στον χώρο του θεάματος, δεν ήταν μόνο ένα τεράστιο ρίσκο για την πορεία της ταινίας, αλλά και μία σημαντική λεπτομέρεια, η οποία επιβεβαιώνει τον αυθεντικά φεμινιστικό χαρακτήρα του «Birds of Prey».

Η ταινία «Αρπακτικά πτηνά και Η Φαντασμαγορική χειραφέτηση της Χάρλει Κουίν» θα κυκλοφορήσει 6 Φεβρουαρίου στις αίθουσες από την Tanweer.