Casablanca: 4 πράγματα που δεν ήξερες για την κλασική ταινία αγάπης

Casablanca: 4 πράγματα που δεν ήξερες για την κλασική ταινία αγάπης

Όταν η ποιότητα αναδύεται μέσα από τις παραγωγές του Hollywood

Πριν από λίγες μέρες, ήμουν σε ένα φιλικό σπίτι όταν ξαφνικά η συζήτηση πήγαινε στα πιο ταινιακά μονοπάτια. Απόψεις ποικίλλου περιεχομένου λέγοντας από όλες τις πλευρές, φτάνοντας σε σημείο να λες ορισμένες φορές «Άστο. Μην το σχολιάσεις. Τελειωμό δεν έχει». Ο καθένας σίγουρα έχει την άποψή του και τα γούστα είναι διαφορετικά. Αυτό είναι και το όμορφο τέτοιων περιστάσεων και συνομιλιών, να μη λένε όλοι τα ίδια. Ωστόσο, κάποια πράγματα είναι λίγο αντικειμενικά κατά μία έννοια. Όταν, ας πούμε, συζητάς περί Casablanca, και γενικά, δηλαδή, περί όποιας ταινίας έχει κάποια βασικά ποιοτικά στοιχεία, δεν μπορείς -ή μάλλον μπορείς, αλλά κρίμα είναι να το κάνεις- να την πετάς στα σκουπίδια επειδή δε σου αρέσει. Το τελευταίο είναι θεμιτό και καθόλου κατακριτέο. Δε γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους. «Δε μου αρέσει», όμως, είναι πιο δίκαιο από «η ταινία ήταν χάλια», γιατί πολύ απλά ως ταινία μπορεί να είναι εξαιρετική βάσει, αλλά να μην πληροί τις δικές σου προδιαγραφές για να την κατατάξεις στις αγαπημένες.




Εν πάση περιπτώσει, λοιπόν, αφού αυτή η συζήτηση στάθηκε η αφορμή για να επανέλθει αυτή η κλασική ταινία στη μνήμη, ο δρόμος οδήγησε σε μερικά fun facts που λίγοι γνωρίζουν σχετικά με αυτήν.

  1. Οι Murray Burnett και Joan Alison, οι αρχικοί σεναριογράφοι του θεατρικού έργου Everybody Comes to Rick’s, πάνω στο οποίο βασίστηκε το Casablanca, έδωσαν όλα τα δικαιώματα της ιστορίας στη Warner Bros. Όταν κατάλαβαν το μεγάλο τους λάθος, έκαναν μήνυση στην εταιρεία, στην οποία, φυσικά, έχασαν, αλλά η Warner έδωσε στον καθένα 100.000 δολάρια για να κρατήσει το copyright και να μπορεί να ανεβάσει και το θεατρικό.
  2. Οι δύο πρωταγωνιστές δυσκολεύτηκαν πολύ στην αρχή των γυρισμάτων της ταινίας. Η μεν Ingrid Bergman γιατί δεν ήξερε αν έπρεπε να είναι ερωτευμένη με τον Rick ή τον Victor Laszlo, αφού το σενάριο δεν είχε τελειώσει. Ο δε Humphrey Bogart γιατί, όπως είχε πει, δεν ήταν καλός στα ρομαντικά και δεν ήξερε πώς να το χειριστεί και τι ακριβώς έπρεπε να κάνει.
  3. Πρόκειται για την ταινία, από την οποία έχουν βγει τα περισσότερα quotes ever. Μπορεί να ακούγεται κάτι μικρής σημασίας, όμως στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Το σενάριο ήταν τόσο καλό που άρεσαν στον κόσμο οι περισσότερες ατάκες.
  4. To 1943, υπήρχε στα σχέδια να γίνει ένα sequel με όνομα Brazzaville, κάτι που τελικά δε συνέβη ποτέ. Το 1955, όμως, μέσα στο Warner Bros. Presents έγινε μία σειρά prequel αποτελούμενη από 10 μέρη, ενώ, άλλη μία προσπάθεια έγινε περίπου 30 χρόνια μετά και κράτησε μόλις για 5 επεισόδια.