Εμμανουέλ Μουρέ: «Δεν ξέρω τι είναι αγάπη, αλλά πιστεύω σε όλες τις ιστορίες αγάπης»

Εμμανουέλ Μουρέ: «Δεν ξέρω τι είναι αγάπη, αλλά πιστεύω σε όλες τις ιστορίες αγάπης»

Ο Εμμανουέλ Μουρέ, θίγει και την έννοια της αποκλειστικότητας, μιλώντας κατά κάποιον τρόπο για μία κοινωνική σύμβαση, η οποία είναι «ρευστή» και αναστρέψιμη.

Το «Love Affair(s)» είναι μία δραματική κωμωδία για τον έρωτα, η οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα άλυτα ζητήματα της αγάπης και των σχέσεων, θέτοντας στο επίκεντρο το ερώτημα «εάν τελικά η αγάπη και ο έρωτας είναι σοβαρή υπόθεση».

Η σκηνοθετική ματιά του Εμμανουέλ Μουρέ και οι συναρπαστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών - τις οποίες από 9 Σεπτεμβρίου θαυμάζουν οι θεατές στους κινηματογράφους και σύντομα θα βρίσκονται αποκλειστικά στο cinobo.com - χάρισαν στο κοινό ένα μοναδικό αποτέλεσμα, το οποίο όπως λέει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μιλώντας στο Queen.gr, δεν περίμενε να έχει τέτοια επιτυχία.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο τι είναι για εκείνον η αγάπη, δεν διστάζει να παραδεχτεί πως δεν γνωρίζει, ωστόσο πιστεύει σε όλες τις ιστορίες αγάπης.

Μεταξύ άλλων, ο Εμμανουέλ Μουρέ, θίγει και την έννοια της αποκλειστικότητας, μιλώντας κατά κάποιον τρόπο για μία κοινωνική σύμβαση, η οποία είναι «ρευστή» και αναστρέψιμη, ανάλογα με το χρονικό πλαίσιο και την τοποθεσία για την οποία γίνεται λόγος. «Πιθανώς στο εγγύς ή μακρινό μέλλον θα μας φαίνεται μια μεσαιωνική πρακτική», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας για τον «κανόνα» της αποκλειστικότητας σε μία σχέση.

affair1

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του σκηνοθέτη της ταινίας «Love Affair(s)», Εμμανουέλ Μουρέ στο Queen.gr:

Η δημιουργία μιας ταινίας είναι μια εσωτερική διαδικασία για έναν σκηνοθέτη. Από πού προέρχεται συνήθως η έμπνευσή σας;

Η έμπνευσή μου προέρχεται κυρίως από τα όνειρά μου και τις ταινίες που αγαπώ. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ο κινηματογράφος δεν είναι τόσο μια αναπαράσταση της ζωής, όσο μια διερεύνηση των δυνατοτήτων της. Και μερικές φορές μια ταινία, όσο και εάν είναι δημιούργημα της φαντασίας, συνδιαλέγεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με την οικειότητα και την εμπειρία μας.

Η ταινία "Love Affair (s)" κάνει τον θεατή να αναρωτιέται συνεχώς αν πρέπει να υπάρχει η έννοια της αποκλειστικότητας στην αγάπη. Ποια είναι η γνώμη σας;

Δεν κάνω ταινίες για να πω τη γνώμη μου, αλλά για να αμφισβητήσω τις ιδέες μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της αγάπης. Μου αρέσει όταν ο κινηματογράφος αποκαλύπτει τον παράξενο και αυθαίρετο χαρακτήρα των συνηθειών μας, αναφορικά με τέτοιου είδους ζητήματα. Όσον αφορά στην αποκλειστικότητα στην αγάπη, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια «περιέργεια» που δεν υπήρχε ανά πάσα στιγμή και παντού. Πιθανώς στο εγγύς ή μακρινό μέλλον θα μας φαίνεται μια μεσαιωνική πρακτική.

Το «Love Affair (s)» αποκαλύπτει την αξία της εφήμερης φύσης της σύγχρονης αγάπης, σύμφωνα με την Télérama και όπως είπατε, «γι’ αυτό ακριβώς μερικές ιστορίες αγάπης γίνονται τόσο παθιασμένες, γιατί υπάρχουν δύο επιθυμίες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν». Αισθανθήκατε ότι αυτή η ταινία ήταν η ευκαιρία σας να μάθετε περισσότερα για τη φύση της αγάπης, ακόμη και να ανακαλύψετε νέες πτυχές του εαυτού σας αναφορικά με αυτή τη θεματική;

Η αγάπη δεν είναι το θέμα των ταινιών μου. Και εκτός αυτού, εάν όλοι συμφωνούμε για το τι είναι αγάπη, ας αναρωτηθούμε, σκεπτόμενοι τα λόγια του Αγίου Αυγουστίνου: «Αν κανείς δεν με ρωτήσει, το ξέρω. Αν θέλω να το εξηγήσω σε όποιον ρωτά εμένα, δεν το ξέρω πια».

Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι η ταινία είναι υποψήφια για 13 βραβεία Σεζάρ;

Ήμουν χαρούμενος γιατί όλη η ομάδα μου ήταν υποψήφια και δουλεύω με την ίδια ομάδα για πολύ καιρό.

affair2

Η ταινία αναφέρεται στο μείζον και διαχρονικό ζήτημα της αγάπης. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της ταινίας;

Δεν περίμενα να έχει τόση ανταπόκριση η ταινία, δεν έχω συνταγή.

Πιστεύετε στην αγάπη με την πρώτη ματιά ή πιστεύετε ότι μπορείτε να ερωτευτείτε κάποιον μόνο εάν τον/την γνωρίζετε καλύτερα;

Πιστεύω στις ιστορίες, πιστεύω ότι η ζωή μας είναι ένα μυθιστόρημα που ο καθένας λέει στον εαυτό του, οι ταινίες και η λογοτεχνία μας βοηθούν, γι’ αυτό είμαστε όλοι καταναγκαστικοί καταναλωτές ιστοριών. Είμαστε προετοιμασμένοι με τις χιλιάδες ιστορίες αγάπης που ακούμε από την παιδική μας ηλικία και είμαστε επίσης έτοιμοι να ζήσουμε ένα από αυτά τα σενάρια ή να συνθέσουμε ένα παζλ αυτών των ιστοριών στη ζωή μας. Δεν ξέρω τι είναι αγάπη, αλλά πιστεύω σε όλες τις ιστορίες αγάπης.

Τι σας φοβίζει περισσότερο μετά την ολοκλήρωση ενός έργου; Είναι το αποτέλεσμα, η κριτική ή το επόμενο βήμα;

Νομίζω ότι αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η ιδέα να μην μπορώ να κάνω ταινίες πια. Παρηγορώ τον εαυτό μου λέγοντας ότι σήμερα μπορεί κανείς να κάνει ταινίες χωρίς χρήματα με φίλους.

affair3

«O Μουρέ μπλέκει και ξεμπλέκει τους συναισθηματικούς συνδυασμούς μέχρι να ζαλιστείτε», αναφέρει για την ταινία η Le Monde. Το «Love Affair(s)» μας ταξιδεύει στα αχαρτογράφητα «μονοπάτια» των σχέσεων, εγείροντας τους προβληματισμούς μας και φέρνοντάς μας αντιμέτωπες με τις ενδόμυχες σκέψεις μας, σχετικά με τα προσωπικά μας διλήμματα.

Εάν λοιπόν θέλεις να απολαύσεις και εσύ μία σινεφίλ βραδιά, το Cinobo.com - η κορυφαία, ελληνική streaming πλατφόρμα - είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει πως το σινεμά δεν έχει σύνορα, χαρίζοντάς μας ένα θέαμα, που είναι πιθανό να μας δείξει νέους δρόμους για την αγάπη και τον έρωτα.