Πώς θα αντιμετωπίσετε την εποχιακή (και όχι μόνο) τριχόπτωση φυσικά;

Πώς θα αντιμετωπίσετε την εποχιακή (και όχι μόνο) τριχόπτωση φυσικά;

Τρόποι να ανακτήσετε την υγεία των μαλλιών σας

Oι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Πολλές φορές, όμως, αυτή η καθημερινή ρουτίνα μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν χάνουμε περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαλλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 2 μήνες). Στην περίπτωση που τα μαλλιά σας πέφτουν με ανησυχητικούς ρυθμούς για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε ένα δερματολόγο.

Oι πιο συνηθισμένοι λόγοι της τριχόπτωσης στις γυναίκες εντοπίζονται στην ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, στην έλλειψη φυλλικού οξέος, σε διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα, όπως π.χ. μια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στη λήψη φαρμάκων. O γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε διαταραχές στην περίοδό σας και πολυκυστικές ωοθήκες, αν έχετε περάσει πρόσφατα μια σοβαρή λοίμωξη ή έχετε υποστεί σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές, ο λόγος της έντονης τριχόπτωσης είναι πολύ πιο απλός, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από μια εξαντλητική δίαιτα, η οποία στέρησε τον οργανισμό σας από πολύτιμα στοιχεία και πρωτεΐνες. Μαζί με την αγωγή που θα σας δώσει, θα υπογραμμίσει τη σημασία της σωστής διατροφής, που συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην αγχώνεστε: Σύμφωνα με έρευνες, το στρες συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς παράγοντες -της παροδικής, ευτυχώς- τριχόπτωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε;

• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
• Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Αν, ωστόσο, έχετε αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας.

*Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.
Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι.

Τι δεν πρέπει να κάνετε:
• Μη δένετε σφιχτά τα μαλλιά σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.
• Μην καπνίζετε.
• Αποφύγετε το άγχος.
• Αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο και στέγνωμα με πιστολάκι.
• Αποφύγετε τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά.

Άλλη μία λύση είναι να βάλετε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού στη συνήθη δόση του σαμπουάν σας. Το αιθέριο έλαιο από θυμάρι, είναι γνωστό πως τονώνει τα μαλλιά!μΜπορείτε ακόμη πριν το λούσιμο να κάνετε μάσκες με ελαιόλαδο, ή με δαφνέλαιο το οποίο είναι ακόμη πιο δραστικό. Αν τα μαλλιά σας είναι ήδη λιπαρά όμως ενδέχεται να βαρύνουν και να θαμπώσουν αν χρησιμοποιείτε συχνά το συγκεκριμένο λάδι. Σίγουρα αυτές τις μέρες θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας συχντότερα, όμως αξίζει τον κόπο!

Διαβάστε ακόμη:

Step by step: Το τέλειο ίσιωμα με πιστολάκι

Θέλετε να μακρύνουν τα μαλλιά σας; Δοκιμάστε μία σπιτική συνταγή!

Ενυδατώστε σε βάθος σώμα, πρόσωπο και μαλλιά μετά τις διακοπές!