Η απεργία σεναριογράφων χτυπάει τα blockbuster: Αλλαγές σε Marvel, Star Wars & Avatar

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Η απεργία σεναριογράφων χτυπάει τα blockbuster: Αλλαγές σε Marvel, Star Wars & Avatar

Η Disney αναδιαμορφώνει όλο το κινηματογραφικό της πρόγραμμα για την απεργία σεναριογράφων και καθυστερεί ταινίες της Marvel, τα Star Wars και τα sequel του Avatar.

Η απεργία σεναριογράφων του Χόλιγουντ συνεχίζεται για 6η εβδομάδα και η Disney αλλάζει σχεδόν όλο τον κινηματογραφικό της προγραμματισμό, μα καθυστερήσεις στις ταινίες των Marvel, Star Wars και Avatar.

Υπέρλαμπρη και με spot on σχόλιο για την απεργία σεναριογράφων η Scarlett Johansson

Τι αλλάζει η Disney λόγω της απεργίας σεναριογράφων

Η απεργία σεναριογράφων συνεχίζει ακάθεκτη και ταρακουνάει και τα μεγάλ στούντιο πλέον. Η Disney προχώρησε σε πολλές αλλαγές στον προγραμματισμό της, τόσο σε animation ταινίες, όσο και στα μεγάλα της franchise όπως Avatar, Marvel και Star Wars.

Για αρχή, η νέα live-action ταινία της Βαϊάνα (Moana) που μπαίνει ως προσθήκη, όπως και μια νέα ταινία Star Wars, καθυστερούν τις επόμενες τρεις ταινίες Avatar. Δηλαδή θα ξαναταξιδέψουμε στον πλανήτη της Pandora σε αρκετά χρόνια, με την τελευταία προσθήκη να αναμένεται σε 8 χρόνια από τώρα (και 22 από τότε που βγήκε η πρώτη ταινία το 2009!).

Όσον αφορά στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel (MCU), εδώ είναι περισσότερες οι αλλαγές λόγω των αλυσιδωτών project.

Μετά στις καθυστερήσεις των "Blade" και "Thunderbolts" που σταμάτησαν τις παραγωγές τους, η αλυσιδωτή αντίδραση ξεκίνησε και πήρε σβάρνα τα: Το "Captain America: Brave New World" μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο του 2024, το "Blade" για τον Φεβρουάριο του '25 και το "Fantastic Four" για τον Μάιο του '25.

Αν και δεν είναι -προς το παρόν έστω- μέρος του MCU, καθυστέρηση παίρνει και η τρίτη ταινία του Deadpool που τώρα θα την περιμένουμε τον Νοέμβριο του 2024.

Το ensemble "Avengers: The Kang Dynasty" πήγε για τον Μάιο του 2026 και το "Avengers: Secret Wars" για τον Μάιο του 2027.

Να θυμίσουμε επίσης εδώ πως ο νέος villain του MCU είναι ο Kang ο οποίος ενσαρκώνεται από τον Jonathan Majors (τον είδαμε στη σειρά του Loki και στην τρίτη ταινία του Ant-Man). Ο Majors όμως αντιμετωπίζει κατηγορίες κακοποίησης εδώ και καιρό, τις οποίες οι δικηγόροι του αρνούνται κατηγορηματικά. Το θέμα είναι πως όλο αυτό το διάστημα, η Disney δεν έχει πάρει θέση και ενώ το πρακτορείο του φοβήθηκε την κακή δημοσιότητα και τον άφησε, το στούντιο δεν έχει κάνει καμία ανακοίνωση, ούτε έχει προβεί σε αλλαγές στο casting. Αυτό σημαίνει, πως όλα τα παραπάνω είναι στον αέρα και λόγω αυτών των κατηγοριών.

Όσο για το σύμπαν του Star Wars, το μόνο που ξέρουμε είναι πως η προγραμματισμένη νέα SW ταινία πήγε από τον Δεκέμβριο του '25, στον Μάιο του '26 και η επιπρόσθετη SW ταινία μπήκε για τον Δεκέμβριο του '26.

Hollywood Writers Strike

Aaron Lee a comedy writer for the the Family Guy and Super Store joins picketers during a Writers Guild rally outside Warner Bros. Studios, Wednesday, May 24, 2023, in Burbank, Calif. (AP Photo/Richard Vogel)Aa

Η μονίμως Ελβετίδα Disney δεν παίρνει θέση (όχι ευθέως έστω)

Το στούντιο δεν εξήγησε τον λόγο που αναδιαμόρφωσε τόσο πολύ τον προγραμματισμό της. Φυσικά, κάθε μεγάλο στούντιο, όταν κάνει μία αλλαγή, αναγκάζεται να κάνει και άλλες πόσες, πόσο μάλλον με το αλληλένδετο MCU και Star Wars.

Αλλά μεταξύ μας, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Η Disney δεν είναι από τα στούντιο που αστειεύονται με τα πλάνα τους και αυτό το αποδεικνύει δεκαετίες τώρα. Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος (που λογικά δεν θα είναι μόνο ένας), η απεργία των σεναριογράφων έχει παγώσει πολλές παραγωγές, τόσο κινηματογραφικές, όσο και τηλεοπτικές.

Ενώ ο κινηματογράφος δεν επηρεάζεται άμεσα από τέτοιες κινητοποιήσεις, μιας και οι ταινίες που πρόκειται να βγουν φέτος έχουν ή τελειώσει τα γυρίσματα ή βρίσκονται στο στάδιο του post-production, η τηλεόραση είναι συνήθως αυτή που πλήττεται πιο άμεσα. Πολυαναμενόμενες επιστροφές όπως "Stranger Things", "Severance", "Cobra Kai" και πολλές άλλες, έχουν πατήσει pause στην παραγωγή τους χωρίς να ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν, ενώ όλες οι βραδινές εκπομπές έχουν σταματήσει να προβάλλονται για την ώρα.

Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων (UPDATED)