Στην πρεμιέρα του Asteroid City, η Scarlett Johansson σχολίασε την απεργία των σεναριογράφων

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Στην πρεμιέρα του Asteroid City, η Scarlett Johansson σχολίασε την απεργία των σεναριογράφων
Invision

Η Scarlett Johansson στηρίζει την απεργία σεναριογράφων και μιλάει για το πώς θα αλλάξει το παιχνίδι του Χόλιγουντ στην πρεμιέρα του Asteroid City.

Εχθές πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του "Asteroid City" και η Scarlett Johansson όχι μόνο έλαμψε με την παρουσία της αλλά και με τα σχόλιά της για την απεργία των σεναριογράφων.

Το spot on σχόλιο της Scarlett Johansson για την απεργία σεναριογράφων

Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Wes Anderson, "Asteroid City", έδωσε το παρών όλο το all-star cast του (πιστέψτε μας, είναι τεράστιο και όντως all-star). Ανάμεσά τους, η πάντα λαμπερή Scarlett Johansson, η οποία μίλησε και για την απεργία των σεναριογράφων που πλέον μετράει πάνω από έναν μήνα.

"Ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται τα έσοδα", είπε η Johansson στο Variety. "Είναι κάτι που έπρεπε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό, για το οποίο μιλάμε εδώ και πολύ καιρό, και τελικά έφτασε σε αυτό το σημείο καμπής. Είναι σημαντικό για όλους εμάς τους δημιουργικούς να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε αυτήν τη μαζική αλλαγή, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στην άλλη πλευρά, πράγμα που θα γίνει".

Στη συζήτηση μπήκαν και οι Adrien Brody, Bryan Cranston και Rupert Friend, οι οποίοι είπαν τη γνώμη τους για την κόντρα μεταξύ του Σωματείου Σεναριογράφων και των Ένωσης των Παραγωγών όσο βρίσκονταν στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας.

"Αυτή η εμπειρία στην ταινία του Wes Anderson μου έμαθε πραγματικά πόσο υπέροχο είναι να βρίσκεσαι γύρω από ανθρώπους. ... Ήταν μια πλήρης, ολοκληρωτική εμπειρία. Αυτήν τη στιγμή, σε αυτήν τη στιγμή της δουλειάς μας, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή για την κοινωνική αλληλεπίδραση και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι συχνά ένα μικρόβιο για τις ιδέες που γίνονται δημιουργικό περιεχόμενο. Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε στούντιο ή δίκτυο αυτήν τη στιγμή. Είναι ήσυχα. Είναι άδεια. Έξι άτομα βρίσκονται στο κτίριο. Η διάθεση είναι πεσμένη. Δεν το νιώθεις ενεργό, ζωντανό ή δημιουργικό. Όσο λιγότεροι άνθρωποι συμμετέχουν πραγματικά, τόσο λιγότερο ανθρώπινο γίνεται κυριολεκτικά. Και τόσο λιγότερο ενδιαφέρον θα γίνει", είπε ο Bryan Cranston.

Ο Bryan Cranston ο Mr Breaking Bad έχει πλάνο για το πότε θα αποσυρθεί και δεν είναι τόσο μακριά

"Πρόκειται για πολύ σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους. Υπάρχει πολλή τεχνολογία, η οποία αποτελεί ανησυχία και το καταλαβαίνω αυτό. Είμαστε όλοι εδώ και ελπίζουμε ότι όλα τα μεγάλα μυαλά θα ευθυγραμμιστούν και θα βρουν μια λύση που θα λειτουργεί για όλους", πρόσθεσε και ο Brody.

https://www.instagram.com/reel/CtZmqnzMzWh/

Τι γίνεται με την απεργία σεναριογράφων: Σεναριογράφοι vs Παραγωγοί

Το Σωματείο Σεναριογράφων (WGA) ξεκίνησε την απεργία του στις 2 Μαΐου, για να ρυθμιστούν οι πληρωμές των σεναριογράφων που υπολπληρώνονται, ειδικά πλέον με την άνοδο των streaming πλατφορμών και την αλλαγή σε τηλεοπτικές σειρές μικρότερων φορμάτ και λιγότερων επεισοδίων.

Συγκεκριμένα, το WGA αναφέρει στα στατιστικά του πως οι μέσες αμοιβές των σεναριογράφων-παραγωγών έχουν μειωθεί κατά 4%, ή 23% με προσαρμογή στον πληθωρισμό, την τελευταία δεκαετία, ενώ οι πλατφόρμες streaming έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς.

Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων (UPDATED)

Σε αυτόν την συζήτηση που πασχίζουν οι δημιουργοί, πρέπει να μπει και η τεχνητή νοημοσύνη. Οι σεναριογράφοι θέλουν επίσης να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των AI εργαλείων και ο τρόπος με τον οποίο θα ενσωματωθούν στη βιομηχανία (το οποίο είναι αναπόφευκτο), χωρίς όμως να παραγκωνίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας και η πραγματικοί δημιουργοί.

Μέλη του WGA έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διάρκεια των σειρών στην εποχή του streaming, οι οποίες τείνουν να έχουν λιγότερα επεισόδια από τις κλασικές τηλεοπτικές εκπομπές μετάδοσης (broadcasting), κάτι που έχει δυσκολέψει την επίτευξη σταθερού εισοδήματος. Η ανάπτυξη του streaming έχει επίσης σχεδόν εξοντώσει τις υπολειμματικές αμοιβές, κατά τις οποίες οι σεναριογράφοι κερδίζουν κάθε φορά που μια σειρά διανέμεται ή προβάλλεται στο εξωτερικό. Ένα ακόμα σημείο που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί επίσης, είναι ο ρόλος των AΙ εργαλείων και της συμβολής τους στον σύγχρονο χώρο του θεάματος.

Η μάχη στα πρακτικά είναι του WGA, που αντιπροσωπεύει 11.500 σεναριογράφους και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) και πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει δει το Χόλιγουντ από την περίοδο του COVID-19 και η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την απεργία των σεναριογράφων το 2007-2008.

Asteroid City και το τεράστιο cast του

Η νέα ταινία του Wes Anderson αναμένεται στη χώρα μας στις 22 Ιουνίου και στο εξωφρενικό cast περιλαμβάνει τους: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Jeff Goldblum.

Πρόκειται για μια sci-fi ρομαντική κομεντί που διαδραματίζεται τη δεκαετία του '50 και αφορά μαθητές και γονείς που συγκεντρώνονται απ' όλη τη χώρα για έναν επιστημονικό διαγωνισμό και για ξεκούραση σε μια φανταστική αμερικανική πόλη της ερήμου.