Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία του Χόλιγουντ (UPDATED)

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία του Χόλιγουντ (UPDATED)
© 2022 Netflix, Inc.

(UPDATED) Η απεργία των σεναριογράφων και των ηθοποιών συνεχίζεται και εμείς μαζεύουμε όλες τις ενημερώσεις σχετικά με τις σειρές που ήδη τρέχουν.

UPDATE: Το άρθρο περιέχει νέες ενημερώσεις για το στάτους των σειρών The Night Agent, The Diplomat, Sandman, The Recruit, Bioshock, Shadow and Bone, The Residence, The Witcher.

Αρχικό άρθρο: Η απεργία των σεναριογράφων (πλέον και των ηθοποιών) συνεχίζεται και ενώ η μεγάλη οθόνη ίσως να μην επηρεαστεί, σίγουρα θα επηρεαστεί όμως η μικρή και γι' αυτό συλλέγουμε όλα όσα ξέρουμε με τις μέχρι τώρα ενημερώσεις για τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές.

Clooney, Streep, DiCaprio και πόσοι άλλοι δωρίζουν εκατομμύρια για να βοηθήσουν την απεργία ηθοποιών

Η απεργία των σεναριογράφων του 2023

Είναι η πρώτη απεργία των σεναριογράφων στην μετά COVID εποχή και στην streaming εποχή και η δεύτερη μεγάλη μετά το 2007. Περισσότεροι από 11.000 σεναριογράφοι κινηματογραφικών και τηλεοπτικών project, οι οποίοι λένε ότι οι αμοιβές τους δεν αντιστοιχούν στα έσοδα που παράγονται στην εποχή του streaming, αφήνουν τα στυλό, τα μολύβια και τα πληκτρολόγια. Να θυμήσουμε ότι η απεργία του 2007-2008 διήρκεσε 100 ημέρες και διέκοψε την παραγωγή αρκετών σειρών και ταινιών.

https://www.instagram.com/p/Cr1smZyJoOK

Απ' ό,τι φαίνεται και στο σήμερα πολλές κωμωδίες και δράματα ίσως να χρειαστεί να σταματήσουν ή να μειώσουν το σύνολο των επεισοδίων τους. Αν η απεργία συνεχιστεί και το καλοκαίρι, η φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν είναι αυτή που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, αφού οι προετοιμασίες των γυρισμάτων συνήθως ξεκινούν στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι.

Ανάλογα με τη διάρκεια της απεργίας των σεναριογράφων, μπορεί και να μην αντιληφθούμε έντονα τον αντίκτυπο αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές σειρές και ταινίες έχουν ήδη ολοκληρώσει την παραγωγή τους και θα βγουν χωρίς να επηρεαστούν από την απεργία. Οι κινηματογραφικές κυκλοφορίες για παράδειγμ,α πιθανόν να μην επηρεαστούν καθόλου μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ή τις αρχές του 2024, γιατί όλα τα σενάρια των ταινιών που έχουν προγραμματιστεί για κυκλοφορία τότε, έχουν ήδη γραφτεί.

Όσο για τους λόγους της απεργίας, το Σωματείο των Σεναριογράφων (WGA) αναφέρει στα στατιστικά του πως οι μέσες αμοιβές των σεναριογράφων-παραγωγών έχουν μειωθεί κατά 4%, ή 23% με προσαρμογή στον πληθωρισμό, την τελευταία δεκαετία, ενώ οι πλατφόρμες streaming έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς.

Μέλη του WGA έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διάρκεια των σειρών στην εποχή του streaming, οι οποίες τείνουν να έχουν λιγότερα επεισόδια από τις κλασικές τηλεοπτικές εκπομπές μετάδοσης (broadcasting), κάτι που έχει δυσκολέψει την επίτευξη σταθερού εισοδήματος. Η ανάπτυξη του streaming έχει επίσης σχεδόν εξοντώσει τις υπολειμματικές αμοιβές, κατά τις οποίες οι σεναριογράφοι κερδίζουν κάθε φορά που μια σειρά διανέμεται ή προβάλλεται στο εξωτερικό. Ένα ακόμα σημείο που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί επίσης, είναι ο ρόλος των AΙ εργαλείων και της συμβολής τους στο σύγχρονο χώρο του θεάματος.

Αναβάλλονται κόμικ blockbuster και όχι μόνο - Οι απεργίες του Χόλιγουντ ενοχλούν τα στούντιο

Η απεργία των ηθοποιών του 2023

Η SAG-AFTRA, του σωματείου των ηθοποιών του Χόλιγουντ, έχει προκαλέσει τη διακοπή πολλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, καθώς οι ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους στη γραμμή απεργίας από τα μέσα Ιουλίου.

Το Χόλιγουντ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση εδώ και 60 χρόνια, με τους ηθοποιούς να σταματούν και να κατεβαίνουν σε απεργία μαζί με τους σεναριογράφους που απεργούν από τον Μάιο. Τα σωματεία ηθοποιών και σεναριογράφων, SAG και WGA αντίστοιχα, δηλώνουν ότι τα αιτήματά τους έχουν στόχο την προστασία των μελών τους σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και αβεβαιότητας για τη βιομηχανία του θεάματος, που προκαλείται από παράγοντες όπως η υπεράνθιση του streaming, η κατάρρευση των εισπράξεων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Τι έχει ήδη επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων & των ηθοποιών

Βραδινές εκπομπές: Jimmy Kimmel Live, Saturday Night Live, The Late Show, Tonight, Late Night, Real Time with Bill Maher, Last Week Tonight with John Oliver και The Daily Show μπαίνουν σε παύση και αρχίζουν τις επαναλήψεις.

Walking Dead: Οι spin-off σειρές του TWD έχουν ήδη γραφτεί, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει γυρίσματα.

Abbott Elementary: Η επερχόμενη τρίτη σεζόν μάλλον θα επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων, με καθυστέρηση στην κυκλοφορία και ίσως λιγότερα επεισόδια.

Cobra Kai: Το writer's room έχει κλείσει και δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμοι σεναριογράφοι για την 6η σεζόν.

Good Omens: Ο Neil Gaiman, δημιουργός του ομώνυμου graphic novel στο οποίο βασίζεται, υποστηρίζει τη στάση των σεναριογράφων. Ωστόσο, μπορεί την δεύτερη σεζόν με τους David Tennant και Michael Sheen να τη δούμε το καλοκαίρι.

House of the Dragon: Όλα τα σενάρια της δεύτερης σεζόν του prequel spin-off του "Game of Thrones" έχουν παραδοθεί. Πιθανόν η σειρά να μην επηρεαστεί.

Rings of Power: Προχωράει η παραγωγή της δεύτερης σεζόν εν μέσω της συνεχιζόμενης απεργίας της WGA, αλλά η σειρά του Amazon Prime Video δεν θα χρησιμοποιήσει τους εκτελεστικούς παραγωγούς J.D. Payne και Patrick McKay (οι οποίοι υποστηρίζουν την απεργία του σωματείου).

Yellowjackets: Η παραγωγή της τρίτης σεζόν κράτησε μία μέρα και σταμάτησε. Η συνδημιουργός της σειράς υποστηρίζει την απεργία και αναμένει καλύτερα δίκαιες συμφωνίες για το WGA.

Andor: Ο showrunner Tony Gilroy σταμάτησε την παραγωγή της δεύτερης σεζόν για τη Star Wars σειρά του Disney+ που γυριζόταν μέχρι και την έναρξη της απεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Stranger Things: Με προβλήματα και η τελευταία σεζόν του Stranger Things. Οι αδερφοί Duffer, δημιουργοί της σειράς, στράφηκαν στον επίσημο λογαριασμό του "Stranger Things" στο Twitter, ο οποίος έχει προσφέρει στους fans μια ματιά στο δωμάτιο των σεναριογράφων της σειράς όλα αυτά τα χρόνια. Το γράψιμο της πέμπτης και τελευταίας σεζόν ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022, λίγο μετά την πρεμιέρα της τέταρτης σεζόν.

Severance: Η δεύτερη σεζόν της σειράς του AppleTV+ έκλεισε την παραγωγή της στην Νέα Υόρκη.

Daredevil: Born Again: Η επερχόμενη σειρά της Marvel που θα δει τον Charlie Cox να επιστρέφει στον ρόλο του Daredevil και στο Hell's Kitchen, σταμάτησε τα γυρίσματα δύο μήνες αφού ξεκίνησαν.

The Last of Us: Η πολυσυζητημένη σειρά του HBO είχε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο μόλις τον Μάρτιο, αλλά οι διαδικασίες και το γράψιμο για την επόμενη σεζόν είχαν ήδη ξεκινήσει. Τώρα με την απεργία των σεναριογράφων όλη η παραγωγή έχει μπει στον πάγο.

The White Lotus: Η τρίτη σεζόν του "The White Lotus" είναι πλέον σε παύση. Ο Tom Hollander που εμφανίστηκε στην δεύτερη σεζόν, επιβεβαίωσε τα νέα πως η νέα σεζόν που θα διαδραματίζεται στην Ταϊλάνδη "έχει παγώσει, όπως όλα τα άλλα".

Interview With the Vampire: Η δεύτερη σεζόν έχει ξεκινήσει γυρίσματα στην Πράγα από τον Απρίλιο, οπότε προς το παρόν συνεχίζεται. Μπορεί όμως και να σταματήσει όταν γυρίσει στις ΗΠΑ.

1923: Ο 2ος κύκλος του prequel spin-off του "Yellowstone" είναι σε "αναστολή επ' αόριστον" μέχρι να τελειώσει η απεργία σύμφωνα με το NBC, μιας και τα γυρίσματα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 5 Ιουνίου.

American Horror Story: Την ίδια μέρα που σταμάτησε η παραγωγή του Billions τον Μάιο, οι Teamsters έδειξαν επίσης αλληλεγγύη σε όσους βρίσκονταν στην απεργιακή γραμμή στο πλατό του American Horror Story για την 12η σεζόν.

Billions: Μέλη του συνδικάτου διαδήλωσαν για την 7η και τελευταία σεζόν του Billions στη Νέα Υόρκη δύο φορές για να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχιζόμενες εργασίες της σειράς του Showtime, σύμφωνα με το Deadline. Η παραγωγή δεν σταμάτησε τότε, αλλά κανένας σεναριογράφος δεν βρίσκεται στο πλατό καθώς η σειρά συνεχίζει τα γυρίσματα. Το Billions συναντήθηκε με δύο ομάδες διαδηλωτών του WGA East τον Μάιο, εμποδίζοντας τα γυρίσματα της σειράς για την ημέρα. Η παραγωγή πλέον έχει διακοπεί χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής.

Emily in Paris: Καθυστερεί ο 4ος κύλος της σειράς για δύο μήνες τουλάχιστον λόγω της απεργία σεναριογράφων. Τα γυρίσματα είχαν οριστεί γι' αυτό το καλοκαίρι, οπότε η παραγωγή ευελπιστεί να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το φθινόπωρο.

Outlander: Εκτελεστική παραγωγός του Outlander αποκάλυψε στην παγκόσμια πρεμιέρα της 7ης σεζόν του Outlander ότι η σεναριογραφική ομάδα για την όγδοη και τελευταία σεζόν είχε συνεδριάσει πριν από την απεργία, αλλά έκτοτε σταμάτησε κάθε εργασία. Στέκονται "αλληλέγγυοι" με τους σεναριογράφους, δήλωσε κατά τη διάρκεια του πάνελ της πρεμιέρας στο Φεστιβάλ Tribeca στη Νέα Υόρκη. (Η 7η σεζόν κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Ιουνίου στο Starz). Το ίδιο ισχύει και για το spin-off, "Blood of my Blood".

The Handmaid's Tale: Ο showrunner και παραγωγός της σειράς, δήλωσε στο Reuters ότι όλα όσαο γράφονταν για την έκτη και τελευταία σεζόν σταμάτησαν όταν ξεκίνησε η απεργία. Έχουν γραφτεί μερικά από τα πρώτα επεισόδια και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στα τέλη του καλοκαιριού.

The Mandalorian: Δεν ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει κάτι άμεσα, μιας και η 3η σεζόν προβλήθηκε φέτος, αλλά πολύ πιθανόν τα γυρίσματα να καθυστερήσουν να ξεκινήσουν λόγω της απεργίας.

The Night Agent: Μία από τις μεγαλύτερες νέες σειρές που ξεκίνησε το 2023 για το Netflix που ανανεώθηκε μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Το αρχικό σχέδιο, πριν ξεκινήσει η απεργία της WGA, ήταν να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 2023. Αυτό τώρα έχει μετατεθεί σημαντικά, δεδομένου ότι δεν έχουν παραδοθεί σενάρια και ακόμη και αν είχαν παραδοθεί, τα γυρίσματα δεν θα μπορούσαν τώρα να ξεκινήσουν χωρίς ηθοποιούς.

The Diplomat: Τα γυρίσματα της 2ης σεζόν ξεκίνησαν στο Λονδίνο, αλλά σταμάτησαν στα μέσα Ιουλίου 2023, όταν ξεκίνησε η απεργία των ηθοποιών της SAG-AFTRA.

The Sandman: Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων της WGA ήταν ο Neil Gaiman, ο δημιουργός του κόμικ Sandman και ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της προσαρμογής του Netflix. Όταν ρωτήθηκε αν η απεργία θα καθυστερήσει τη σειρά, ο Gaiman έδωσε μια ανοιχτή και ειλικρινή απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη διάρκεια της απεργίας και ότι αν απαιτηθούν επανεγγραφές του σεναρίου. Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν ωστόσο τον Ιούνιο του 2023 (φαινομενικά ενάντια στην επιθυμία του Gaiman), αλλά τελικά σταμάτησαν τον Ιούλιο, την επομένη της κήρυξης απεργίας της ένωσης των ηθοποιών (SAG-AFTRA).

The Recruit: Τα γυρίσματα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη απεργία σημαίνει ότι δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί η παραγωγή.

Bioshock: Η ανάπτυξη της τηλεοπτικής μεταφορά του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού έχει σταματήσει από τα μέσα Ιουλίου 2023.

Shadow and Bone: Οι LA Times ανέφεραν ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες θα σήμαιναν ότι η απόφαση για την ανανέωση της 3ης σεζόν της σειράς θα μετατεθεί για αργότερα.

The Residence: H νέα σειρά παραγωγής της Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, How to Get Away With Murder) που ξεκίνησε την παραγωγή της στις αρχές του έτους και ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, τώρα σταματάει.

The Witcher: Η παραγωγή του 4ου κύκλου αναμενόταν να ξεκνήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά πολύ πιθανόν να καθυστερήσει.

Hollywood Strikes