Το Χόλιγουντ έκλεισε: Ηθοποιοί κατεβαίνουν σε ιστορική απεργία και όλοι οι αστέρες είναι ενωμένοι

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Το Χόλιγουντ έκλεισε: Ηθοποιοί κατεβαίνουν σε ιστορική απεργία και όλοι οι αστέρες είναι ενωμένοι

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ κατεβαίνουν σε απεργία και ενώνουν τα πλακάτ τους μαζί με τους σεναριογράφους.

Το Χόλιγουντ έκλεισε και γράφει ιστορία. Το Σωματείο Ηθοποιών SAG-AFTRA ανακοίνωσε απεργία εχθές το βράδυ και μαζί με τους σεναριογράφους απαιτούν από τα μεγάλα στούντιο όλα όσα τους αξίζουν.

Χόλιγουντ: Κλειστό μέχρι νεωτέρας

Το Χόλιγουντ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση εδώ και 60 χρόνια, με τους ηθοποιούς να σταματούν και να κατεβαίνουν σε απεργία μαζί με τους σεναριογράφους που απεργούν από τον Μάιο. Τα σωματεία ηθοποιών και σεναριογράφων, SAG και WGA αντίστοιχα, δηλώνουν ότι τα αιτήματά τους έχουν στόχο την προστασία των μελών τους σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και αβεβαιότητας για τη βιομηχανία του θεάματος, που προκαλείται από παράγοντες όπως η υπεράνθιση του streaming, η κατάρρευση των εισπράξεων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Hollywood Strikes

Τα 11.500 μέλη του WGA θα έχουν πλάι τους και τα 160.000 μέλη της SAG-AFTRA - Τα βασικά:

Η SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ανακοίνωσε την απεργία μετά τη διάλυση των διαπραγματεύσεων για τα συμβόλαια με εταιρείες όπως το Netflix, η Amazon, η Disney και η Warner Bros., η Paramount. Οι ηγέτες του συνδικάτου δήλωσαν ότι τα μέλη και το προσωπικό θα συμμετάσχουν στην απεργία από την Παρασκευή, ενώ έχουν προγραμματιστεί πορείες σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες.

Το σωματείο, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 μέλη, θα ενωθεί με το WGA των σεναριογράφων για την πρώτη διπλή απεργία τους εδώ και 63 χρόνια. Η μόνη άλλη φορά που απεργούσαν ταυτόχρονα ήταν το 1960, όταν το SAG είχε επικεφαλής τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν το συνδικάτο είναι η καλύτερη αμοιβή και η προστασία των μελών από τη χρήση της εικόνας τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή χωρίς αποζημίωση. Με την άνοδο των streaming πλατφορμών, ηθοποιοί και σεναριογράφοι δεν είδαν καμία αλλαγή στα συμβόλαιά τους που αφορούν στις προβολές μέσω των πλατφορμών, ενώ θέλουν οπωσδήποτε να διευθετηθεί και η χρήση των AI εργαλείων, η οποία είναι αναπόφευκτη και αν δεν οριστεί εξαρχής, θα έχει τεράστια επίπτωση σε όλη τη βιομηχανία.

"Κάποια στιγμή πρέπει να πεις όχι: δεν θα το ανεχτούμε άλλο αυτό", δήλωσε η Fran Drescher, πρόεδρος της SAG-AFTRA, σε συνέντευξη Τύπου. "Δεν μπορείς να αλλάξεις το επιχειρηματικό μοντέλο τόσο πολύ όσο έχει αλλάξει και να μην αλλάξεις και τα συμβόλαια."

"Αν δεν σταθούμε στο ύψος μας τώρα, θα έχουμε όλοι πρόβλημα."

https://www.instagram.com/reel/CupoQ9_gauc/

Τι πρέπει να κάνουν οι ηθοποιοί και τι επηρεάζεται

Σύμφωνα με την απεργιακή διαταγή, όλα τα μέλη της SAG-AFTRA έλαβαν εντολή "να σταματήσουν να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες και να εκτελούν όλες τις εργασίες που καλύπτονται από τις τηλεοπτικές/θεατρικές συμβάσεις".

Αυτό σημαίνει ότι όσο απεργούν οι ηθοποιοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αφορά την εργασία, όπως εκδηλώσεις δημοσιότητας, πρόβες, οντισιόν, προωθητικές ενέργειες στα social media, παραστάσεις κασκαντέρ και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες εργασίες που επιτρέπεται στα μέλη να αναλάβουν κατά τη διάρκεια της απεργίας, επειδή καλύπτονται από άλλες συμβάσεις.

Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων (UPDATED)

Μέχρι στιγμής, η απεργία σεναριογράφων έχει αναγκάσει πολλές τηλεοπτικές παραγωγές να πατήσουν pause, ενώ έχει αναγκάσει και μεγάλα στούντιο όπως η Disney να αλλάξουν όλο τον προγραμματισμό τους. (δες περισσότερα εδώ)

Με τη συμμετοχή των ηθοποιών στην απεργία, εκτός από ταινίες που θα πρέπει να σταματήσουν τα γυρίσματα, θα ανασταλθούν ή θα αναβληθούν και μεγάλες εκδηλώσεις όπως το San Diego Comic-Con (το οποίο ήδη δέχτηκε βαριές ακυρώσεις) και τα βραβεία Emmy.

Emmys 2023: Στα ύψη το Succession, ρεκόρ ο Pedro Pascal και απρόσμενες υποψηφιότητες

Οι μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ στηρίζουν την απεργία

Μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ όπως Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Rami Malek, και πολλοί άλλοι, είχαν ήδη δείξει τη συμπαράστασή τους με μια εσωτερική επιστολή που παροτρύνει τους επικεφαλής της SAG-AFTRA (ένωσης ηθοποιοών του Χόλιγουντ) να υιοθετήσουν μια πιο δυναμική προσέγγιση καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση και τονίζοντας την ετοιμότητά τους να απεργήσουν.

Μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί ετοιμάζονται να απεργήσουν και να γονατίσουν το Χόλιγουντ

Και αυτό θα αρχίσει να γίνεται. Ήδη εχθές, με την ανακοίνωση της απεργίας από την Fran Drescher, όλοι οι πρωταγωνιστές του "Oppenheimer", μίας από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, αποχώρησαν από το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας στην Αγγλία, με τον σκηνοθέτη Christpher Nolan να δηλώνει πως "πήγαν όλοι να γράψουν τα πλακάτ τους" και να δείξουν την υποστήριξη της απεργίας της SAG-AFTRA.

oppenheimer.jpg

Ο Matt Damon είπε ""Θα είναι δύσκολο για τους ηθοποιούς, για 160.000 ηθοποιούς. Κανείς δεν θέλει να γίνει στάση εργασίας. Αλλά αν η ηγεσία μας λέει ότι η συμφωνία δεν είναι δίκαιη, τότε πρέπει να κρατήσουμε γερά μέχρι να πετύχουμε μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη για τους εργαζόμενους ηθοποιούς".

Η Margot Robbie, η οποία πρωταγωνιστεί στην επίσης πολυαναμενόμενη ταινία "Barbie", δήλωσε στο Sky News κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης ότι είναι "απολύτως" υπέρ της απεργίας της SAG-AFTRA. "Υποστηρίζω πάρα πολύ όλα τα συνδικάτα και είμαι μέλος της SAG, οπότε θα τους συμπαρασταθώ απόλυτα".

Η Cynthia Nixon του "And Just Like That" ανέφερε σε δήλωσή της στο Twitter ότι είναι "περήφανη που στέκεται όρθια" μαζί με την WGA ως μέλος της SAG "καθώς οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι διεκδικούν από κοινού ένα δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη-ρεκόρ που τα στούντιο αποκομίζουν από την εργασία μας για πάρα πολύ καιρό". "Θα το κερδίσουμε αυτό!".

Ο Bob Odenkirk, που μόλις προτάθηκε για Emmy για την ερμηνεία του στο "Better Call Saul", επανέλαβε το συναίσθημα του Josh Gad, γράφοντας στη σελίδα του στο Twitter: "Holy Cow. Go Fran Go! Αυτή ήταν μια δυνατή δήλωση. Στέκομαι στο πλευρό της Fran και όλων των μελών της SAG και της WGA σε αυτή την παρατεταμένη στιγμή… προχωράμε μπροστά".

Και η βραβευμένη με Όσκαρ Jamie Lee Curtis έδειξε την υποστήριξή της δημοσιεύοντας στη σελίδα της στο Instagram μια φωτογραφία με μάσκες θεάτρου και την περιγραφή να γράφει: "Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε τις μάσκες και να σηκώσουμε τις πινακίδες".

https://www.instagram.com/p/CupmkOmSRS4/