Μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί ετοιμάζονται να απεργήσουν και να γονατίσουν το Χόλιγουντ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί ετοιμάζονται να απεργήσουν και να γονατίσουν το Χόλιγουντ
©2023 Evan Agostini

Jennifer Lawrence, Meryl Streep και Rami Malek μόνο λίγοι από τους ηθοποιούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κατέβουν σε απεργία.

Αν οι ηθοποιοί κάνουν και αυτοί απεργία μαζί με τους σεναριογράφους, τότε το Χόλιγουντ θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Και είναι όλοι τους στο τσακ.

Οι απεργίες στο Χόλιγουντ συνεχίζονται: Λίγο πριν την απεργία και οι ηθοποιοί

Μια μεγάλη ομάδα από πάνω από 400 ηθοποιούς, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων βραβευμένων με Όσκαρ Meryl Streep, Jennifer Lawrence και Rami Malek, συγκεντρώνεται για να παροτρύνει τους επικεφαλής της SAG-AFTRA (ένωσης ηθοποιοών του Χόλιγουντ) να υιοθετήσουν μια πιο δυναμική προσέγγιση καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση.

Η απεργία σεναριογράφων χτυπάει τα blockbuster: Αλλαγές σε Marvel, Star Wars & Avatar

Σε εσωτερική επιστολή που έστειλαν την Τρίτη στη διαπραγματευτική επιτροπή και την ηγεσία του συνδικάτου, οι ηθοποιοί τόνισαν την ετοιμότητά τους να απεργήσουν αν χρειαστεί, εκφράζοντας ανησυχίες ότι τα μέλη μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να κάνουν θυσίες από ό,τι η σημερινή ηγεσία. Τόνισαν ότι "είμαστε έτοιμοι να απεργήσουμε αν χρειαστεί. Και μας ανησυχεί η ιδέα ότι τα μέλη της SAG-AFTRA μπορεί να είναι έτοιμα να κάνουν θυσίες που η ηγεσία δεν είναι", συνέχισαν.

https://www.instagram.com/p/Ct-RJWRLz4v/

Η σύμβαση λήγει την Παρασκευή και η ηγεσία έχει τη δυνατότητα να κηρύξει απεργία ήδη από το Σάββατο, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Στην επιστολή τονίζεται η απαίτηση των ηθοποιών για μια "μεταμορφωτική συμφωνία" και προτρέπονται οι διαπραγματευτές να μην συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο. Τόνισαν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή που απαιτεί τολμηρή δράση, αναφέροντας: "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα σε όλους μας".

Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρης λύση, η επιστολή πρότεινε στους διαπραγματευτές να αξιοποιήσουν τη δύναμη που τους έχει παραχωρηθεί από τα μέλη και να συμμετάσχουν στην απεργία της Ένωσης Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA). Οι ηθοποιοί θεωρούν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη ευκαιρία για το μέλλον του συνδικάτου τους και ελπίζουν ότι η ηγεσία θα αδράξει τη στιγμή.

Την επιστολή αυτή την υπογράφουν αξιοσημείωτα μέλη της ένωσης, όπως οι Glenn Close, Ben Stiller, Laura Linney, Julia Louis-Dreyfus, Elliot Page, Amy Poehler, Quinta Brunson, Liam Neeson, Emmy Rossum, Amy Schumer, Neil Patrick Harris, Constance Wu, Billy Eichner, Paul Walter Hauser, John Slattery και Natasha Lyonne, μεταξύ πολλών άλλων. Όπως επίσης και οι Uzo Aduba, Kevin Bacon, Jennifer Lawrence, Laura Linney, Rami Malek, Bob Odenkirk, Kyra Sedgwick, Ben Stiller και Meryl Streep.

"Αυτή δεν είναι μια στιγμή για να βρεθούμε στη μέση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα μάτια της ιστορίας είναι στραμμένα σε όλους μας. Σας ζητάμε να πιέσετε για όλες τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και την προστασία που αξίζουμε και να γράψετε ιστορία κάνοντάς το. Αν δεν είστε σε θέση να φτάσετε μέχρι εκεί, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που σας δώσαμε εμείς, τα μέλη, και να συμμετάσχετε με την WGA στην απεργία. Για το συνδικάτο μας και το μέλλον του, αυτή είναι η στιγμή μας. Ελπίζουμε ότι, εκ μέρους μας, θα ανταποκριθείτε σε αυτήν τη στιγμή και δεν θα τη χάσετε." κλείνει η επιστολή.

Ποιες σειρές έχουν επηρεαστεί από την απεργία των σεναριογράφων (UPDATED)

Τι έχει συμβεί με την SAG και γιατί μπορεί να κατέβει σε απεργία;

Η τρέχουσα σύμβαση μεταξύ της SAG-AFTRA και της Συμμαχίας Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP) λήγει στις 30 Ιουνίου. Όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη εποχή των συμβάσεων στις 7 Ιουνίου, η επιτροπή διαπραγμάτευσης της SAG TV/Theatrical σχεδίαζε να ζητήσει καλύτερες παροχές και προστασία για τα μέλη της.

Οι απεργίες χτυπούν βαριά το μεγαλύτερο Comic-Con της χρονιάς

Η AMPTP περιλαμβάνει μεγάλα στούντιο και εταιρείες streaming, όπως η Amazon και η MGM, η Apple, η NBCUniversal, η Disney, στην οποία ανήκουν το ABC και η Fox, το Netflix, η Paramount και η CBS, η Sony και η Warner Bros.

Πριν από τις συζητήσεις για τη σύμβαση, το Εθνικό Συμβούλιο του συνδικάτου ανακοίνωσε ότι συνέστησε στα μέλη του να ψηφίσουν για την έγκριση απεργίας. Με την ένωση των σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) να έχει ήδη ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και μήνες, και την ένωση των σκηνοθετών της Αμερικής (DGA) να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα στούντιο, η θέση της SAG-AFTRA έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του θεάματος.

Η απειλή αυτής της απεργίας έχει μάλιστα ήδη επιπτώσεις στη βιομηχανία. Ενώ οι ταινίες της AMPTP είναι αυτοδεσμευμένες, οι ανεξάρτητες ταινίες δεσμεύονται από εξωτερικούς εγγυητές, οι οποίοι ενδέχεται να αποσύρουν τις επενδύσεις τους ενόψει απεργίας. Η πρώτη μεγάλη απώλεια είναι η επερχόμενη ταινία "The Island" των Joaquin Phoenix και Rooney Mara, η οποία διακόπηκε μέχρι νεωτέρας στις 23 Μαΐου. Την ημέρα πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, η Film Finances Inc (FFI) -η μεγαλύτερη εταιρεία ομολόγων για ανεξάρτητες ταινίες στον κλάδο- ενημέρωσε τους σκηνοθέτες ότι η ταινία δεν μπορούσε να ασφαλιστεί λόγω της πιθανότητας απεργίας. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες εγγυήτριες εταιρείες ανεξάρτητων ταινιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου, "χρειαζόμαστε ένα συμβόλαιο που θα αυξάνει τις εισφορές στα προγράμματα παροχών μας και θα προστατεύει τα μέλη από τη διάβρωση του εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού και των μειωμένων υπολειμμάτων, την ανεξέλεγκτη χρήση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης και τις απαιτητικές αυτο-ηχογραφημένες οντισιόν". Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος περιλαμβάνουν:

  • Χρήματα: Η SAG θέλει η AMPTP να παρέχει καλύτερες αποζημιώσεις και παροχές για τα μέλη της.
  • Υπόλοιπα: Οι τρέχουσες πληρωμές υπολειμμάτων δεν αντικατοπτρίζουν την αξία των συνεισφορών των μελών. Σύμφωνα με το συνδικάτο, "υπολείπονται από τον πληθωρισμό και από ένα οικοσύστημα streaming μέσω του οποίου οι παραγωγοί καταβάλλουν λιγότερα υπολειμματικά έσοδα από ό,τι τα παραδοσιακά μοντέλα προβολής".
  • Τεχνητή νοημοσύνη: Η ένωση ζητά από την AMPTP να παράσχει προστασία για τα μέλη από την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και έναν ορισμό της αποδεκτής χρήσης της τεχνολογίας.
  • Αυτο-κασέτες: Χωρίς ρύθμιση σχετικά με τις αυτο-καταγεγραμμένες οντισιόν, η SAG ισχυρίζεται ότι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν σήμερα μια αδικαιολόγητα επίπονη διαδικασία casting. "Η στροφή προς τις επαχθείς και αδικαιολόγητα απαιτητικές αυτομαγνητοσκοπημένες ακροάσεις σημαίνει ότι τα μέλη μας εργάζονται πιο σκληρά από ποτέ, αναγκασμένα να αναλάβουν το κόστος των ακροάσεων που ήταν πάντα ευθύνη της διανομής και της παραγωγής", αναφέρει η ανακοίνωση του συνδικάτου.
https://www.instagram.com/p/CtIcNx-KwGC/