Τι δεν μπαίνει ποτέ στο μπλέντερ; Η λίστα με τα έξι απαγορευμένα

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τι δεν μπαίνει ποτέ στο μπλέντερ; Η λίστα με τα έξι απαγορευμένα

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να τρίψεις πάγο βάζοντάς τον στο blender σου; Κι όμως, αν θες να μη χαλάσει το χρήσιμο αυτό εργαλείο της κουζίνας σου γρήγορα, δεν πρέπει να τον βάλεις.

Ένα από τα πράγματα που αγόρασα μπαίνοντας στην κουζίνα του καινούργιου μου σπιτιού - πέρα από κατσαρόλες και λοιπά σκεύη - ήταν ένα μπλέντερ. Ο κλασικός, «τίμιος» πολυκόφτης που όλοι έχουν στα σπίτια τους για να φτιάχνουν σάλτσες, smoothies και διάφορα άλλα πράγματα.

Βέβαια, μιας και ήταν η πρώτη μου φορά που ήμουν η «νοικοκυρά» του σπιτιού, αναρωτήθηκα τι μπορώ να βάλω σε αυτό το «μαγικό» μηχάνημα για να αρχίσω τους μαγειρικούς πειραματισμούς μου. Κάνοντας λοιπόν, μια μικρή έρευνα συνειδητοποίησα πως δεν μπαίνουν όλα όσα νόμιζα ότι μπορούν να μπουν στο blender μου, γιατί πολύ απλά θα το κατέστρεφαν.

Ρίξε μια ματιά στη λίστα που σου ετοίμασα για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως μπροστά από ένα χαλασμένο blender.

Zεστά Υγρά ή Φαγητό

Σίγουρα έχεις σκεφτεί να βάλεις - ή το έχεις κάνει - μια σούπα που ετοίμασες στο blender σου για να την κάνεις αυτό που λένε οι σεφ «βελουτέ». Ξανασκέψου το ή μην το ξανακάνεις! Η τοποθέτηση πολύ καυτών υλικών σε ένα blender, όχι μόνο μπορεί να κάψει τα χέρια, αλλά μπορεί επίσης να καταστρέψει και τη συσκευή.

Ένα «ραβδομπλέντερ» θα ήταν ιδανικό για τέτοιες συνταγές, αλλά αν δεν έχεις, μπορείς απλώς να τοποθετήσεις τα ζεστά υλικά της σούπας που θες να φτιάξεις ή τη σούπα σε ένα μπολ μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάλεις στο blender σου.

Κόκκοι καφέ

Με τους κόκκους καφέ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ θα μπορούσες να τους βάλεις για να φτιάξεις τον δικό σου αρωτματικό καφέ, τελικά δεν είναι τόσο καλή ιδέα όσο νόμιζες γιατί με την πάροδο του χρόνου, η ανάμειξη μεγάλων κόκκων καφέ θα θαμπώσει αφενώς τις λεπίδες του blender και από την άλλη δεν θα αλεστούν ομοιόμορφα οι κόκκοι του καφέ.

blender8.jpg

Πάγος

Ομοίως με τους κόκκους του καφέ, δεν πρέπει να βάζεις πάγο στο blender σου, γιατί μπορεί να βλάψει τη συσκευή, να θαμπώσει τις λεπίδες και ο πάγος να μην θρυμματιστεί σωστά. Τι γίνεται όμως με την προσθήκη πάγου σε smoothies και slushies; Αυτή είναι μια εξαίρεση, καθώς βάζοντας όλα τα υλικά μαζί με τον πάγο, αυτός θα σπάσει πιο ομαλά χωρίς να καταστρέψει το blender σου. Φρόντισε μόνο να μην το υπερφορτώσεις με υλικά.

Αποξηραμένα φρούτα

Όταν πρόκειται να βάλεις φρούτα στο blender, η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων σε μια σάλτσα ή μαρινάδα μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά όχι όταν η εν λόγω σάλτσα παρασκευάζεται σε blender. Η δερματώδης, σκληρή υφή των αποξηραμένων φρούτων σε συνδυασμό με το κολλώδες εσωτερικό είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Πατάτες

Μπορεί να σε «σοκάρει» αλλά το να βάλεις τις πατάτες στο blender σου είναι ένα μεγάλο όχι. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανάδευση μιας ψητής πατάτας στο blender σου, το άμυλο και το υγρό θα δημιουργήσουν μια κολλώδη υφή. Αν θέλεις να φτιάξεις μεταξένιο λείο πουρέ πατάτας, χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα «ραβδομπλέντερ» κι όχι τον πολυκόφτη σου.

blender1.jpg

Αμύγδαλα (και άλλοι ξηροί καρποί)

Ναι, γνωρίζουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου μόνοι μας, αλλά ήξερες ότι οι ολόκληροι ξηροί καρποί μπορούν να βλάψουν το blender σου ανεπανόρθωτα; Όταν φτιάχνεις γάλα φυτικής προέλευσης από την αρχή, το κλειδί είναι να μουλιάζεις τους ξηρούς καρπούς σε νερό για να μαλακώσουν πριν τους ανακατέψεις. Αν χρειάζεσαι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή κάσιους για σαλάτες κι επιδόρπια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να μην καταστραφεί το blender σου είναι να τους χοντροκόψεις με ένα μαχαίρι.