Αποθηκεύεις το ψωμί λάθος -η σωστή μέθοδος το διατηρεί χωρίς μούχλα για 7 ημέρες περισσότερο

Αποθηκεύεις το ψωμί λάθος -η σωστή μέθοδος το διατηρεί χωρίς μούχλα για 7 ημέρες περισσότερο
Pexels

Το hack που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πολύτιμου αγαθού. 

Μια φρατζόλα ψωμί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που θα βρεις σε κάθε σπίτι, αλλά το να αγοράσεις μια φρέσκια φρατζόλα μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι έχει μουχλιάσει μόλις λίγες ημέρες αργότερα μπορεί να είναι απογοητευτικό. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα τροφίμων, το μουχλιασμένο ψωμί θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα ακατάλληλων μεθόδων αποθήκευσης -και το να κάνεις τα πράγματα σωστά θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του έως και επτά ημέρες.

Ξαναζεσταμένη πίτσα (σαν φρέσκια) με το viral hack του TikTok (και χωρίς φούρνο μικροκυμάτων)

Ο Maurizio Leo, ένας αρτοποιός, υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύσουν το ψωμί είναι το ψυγείο, καθώς πολλά άλλα τρόφιμα αποθηκεύονται εκεί για να διατηρηθούν φρέσκα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά το να βάζεις το ψωμί στο ψυγείο σημαίνει καταστροφή για το καρβέλι και δεν πρέπει ποτέ να το κάνεις.

Ο ειδικός, ο οποίος είναι επίσης ο ιδρυτής του The Perfect Loaf, εξήγησε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μην αποθηκεύεις το ψωμί στο ψυγείο. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αφού το ψυγείο θεωρείται ως ένα μέσο διατήρησης τροφίμων, αλλά η τοποθέτηση του ψωμιού στο ψυγείο θα το κάνει να γίνει μπαγιάτικο πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου».

Αντ' αυτού, ο Maurizio συνέστησε να χρησιμοποιήσεις τον αγαπημένο του τρόπο για να διατηρήσεις το ψωμί φρέσκο, ο οποίος περιλαμβάνει το τύλιγμά του σε Bee's Wrap (κερομάντηλο). Πολλοί αρτοποιοί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, καθώς διατηρεί το ψωμί μαλακό αλλά «όχι πολύ μαλακό». Προσέθεσε: «Απλώς τοποθετήστε το ψωμί σας στο περιτύλιγμα και καλύψτε το καλά. Το περιτύλιγμα με κερί μέλισσας θα παραμορφωθεί και θα τυλιχτεί γύρω από όλες τις γωνίες και τις σχισμές του ψωμιού σας, καθώς η ζεστασιά των χεριών σας το πλάθει για να ταιριάζει ακριβώς».

Φτιάχνουμε όλοι λάθος τα σπαγγέτι μπολονέζ σύμφωνα με σεφ - Ο σωστός τρόπος είναι πιο «αυθεντικός»

Καθώς περνάει ο καιρός, το ψωμί αρχίζει να χάνει υγρασία και έτσι γίνεται μπαγιάτικο. Ωστόσο, η διατήρησή του σε αεροστεγές δοχείο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων στο ψωμί, με αποτέλεσμα να μουχλιάσει. Το περιτύλιγμα από κερί μέλισσας βοηθά στην προστασία του ψωμιού, ενώ παράλληλα το κρατάει αρκετά ευάερο ώστε να μην παγιδεύει την υγρασία, επομένως το διατηρεί χωρίς μούχλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απλούστερες μεθόδους αποθήκευσης που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Ο Maurizio είπε: «Οι απλές χάρτινες σακούλες και οι πετσέτες κουζίνας λειτουργούν επίσης πολύ καλά για να μην στεγνώνει υπερβολικά το ψωμί».

Μια πλαστική σακούλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αν πραγματικά δεν έχεις κάτι άλλο στη διάθεσή σου. Αφού τυλίξεις το ψωμί σου, θα πρέπει να το αποθηκεύσεις σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το φως του ήλιου, όπως σε μια ψωμιέρα.

pexels-magda-ehlers-pexels-1586947.jpg