Αν δεν ακολουθείς αυτόν το χρυσό κανόνα, μάλλον γυμνάζεσαι λάθος

Αν δεν ακολουθείς αυτόν το χρυσό κανόνα, μάλλον γυμνάζεσαι λάθος

Οι τραυματισμοί, ειδικά όταν γυμνάζεσαι καιρό και με συνέπεια, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Τα πόδια μας, οι αστράγαλοι, τα γόνατα, τα ισχία και οι ώμοι τραυματίζονται εύκολα μέσα από ασκήσεις ή ακόμα και από απότομες κινήσεις στην καθημερινότητά μας.

Για να αποφύγουμε αυτούς τους τραυματισμούς, υπάρχει ένας βασικός κανόνας στη γυμναστική που πρέπει να ακολουθούμε πιστά: να κάνουμε τις αντίθετες ασκήσεις, ειδικά ασκήσεις για την πλάτη σε αναλογία 2:1. Δηλαδή, για κάθε άσκηση με ώθηση προς τα μπροστά που κάνετε, πρέπει μετά να κάνετε 2 ασκήσεις με ώθηση προς τα πίσω. «Είσαι τόσο δυνατός όσο το πιο αδύναμο σημείο σου και τόσο αποτελεσματικός όσο η χειρότερη κίνησή σου. Έτσι, ό,τι είναι αδύναμο κάποια στιγμή θα σπάσει και αν δεν είσαι αποτελεσματικός δεν πρόκειται να γίνεις και καλός σε αυτό που κάνεις» λέει ο Todd Durkin, επαγγελματίας προπονητής αθλητών και διασήμων.

Όταν λοιπόν κάνετε μια άσκηση όπως τα push-ups ή τα ροκανίσματα, κάντε μετά ασκήσεις που γυμνάζουν τους παραμελημένους μυς της πλάτης, όπως κινήσεις με TRX ή ειδικές ασκήσεις αντίστασης με βαράκια, ασκήσεις δηλαδή που θα ανοίξουν τον θώρακα. Την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο, βάλτε στο πρόγραμμα 2 σετ τέτοιων ασκήσεων για κάθε παραδοσιακό σετ άσκησης που θα κάνετε.