Κate Winslet: H ήρεμη δύναμη

Κate Winslet: H ήρεμη δύναμη

Κάποιος θα μπορούσε με ευκολία να τη χαρακτηρίσει ως την A-list ηθοποιό της φετινής Άνοιξης, καθώς δύο περιοδικά με ειδικό αναγνωστικό και κυκλοφοριακό βάρος εκατέρωθεν του Ατλαντικού, η βρετανική Vogue και το αμερικανικό Glamour, την φιλοξενούν στο εξώφυλλό τους για το τεύχος του Απριλίου του 2011. Και στις δύο συνεντεύξεις της η Kate Winslet εξακολουθεί να είναι low profile και χωρίς σύντροφο, μόνη με τα δύο παιδιά της. Αυτά που αλλάζουν είναι η απόχρωση και το μήκος των μαλλιών της.

Είμαι η Kate και είμαι καλά!

«Θεέ μου ξέρετε, νιώθω τόσο καλά... Νιώθω υγιής. Νιώθω ήρεμη. Νιώθω συγκεντρωμένη» εξομολογήθηκε στη Vogue κάνοντας την έκπληξη με την ανανεωμένη εμφάνισή της. Με κοντό μαλλί, σχεδόν στο χρώμα της πλατίνας και φωτογραφημένη από τον Mario Testino, η Kate Winslet έκανε ένα πετυχημένο τρικ. Φόρεσε μια περούκα κόντρα στην εικόνα της, εισπράττοντας σχόλια θαυμασμού (όπως και κάποιες επικρίσεις) στα blogs για το καινούργιο look της, άσχετα αν την ίδια περίοδο κυκλοφορούσαν και οι φωτογραφίες με το κανονικό μαλλί της από το πάρτι για τέλος των γυρισμάτων του «Θεού της Σφαγής» στο γκλαμουράτο club-resto Le Réservoir στο Παρίσι. Το ανατρεπτικό και πολυβραβευμένο κωμικό έργο της Yasmina Reza δια χειρός του αιρετικού σκηνοθέτη Roman Polanski θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2012, με την Jodie Foster και τον Christoph Waltz να δημιουργούν μαζί της μια καλοζυγισμένη οσκαρική τριάδα πρωταγωνιστών.

Την ίδια περίπου στιγμή, στις ΗΠΑ, όπου ακόμα εκκρεμεί το ένταλμα σύλληψης του Polanski, το περιοδικό Glamour δια βοής των αναγνωστριών του τής έδινε τον τίτλο της πιο glamorous celebrity του 2011, ενώ ο φωτογράφος Μatthias Vriens-Mcgrath κράτησε το κανονικό μήκος των μαλλιών της για την «glam-αζόνα» του.

Είναι πραγματικά άξιον απορίας πόσοι τιμητικοί τίτλοι υπάρχουν για μια ηθοποιό που η αξιοπιστία της δεν αναλώνεται στη αναρρίχησή της στα καυτό-βαρόμετρα των ιντερνενετικών fora και τη σκανδαλολογία. Όπως λέει και η ίδια στη δημοσιογράφο του Glamour: «Είναι περίεργο. Είμαι άνθρωπος. Όχι σαπουνόπερα. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μελλοντικό σήριαλ για τη ζωή μου επειδή τα προσωπικά μου, είναι προσωπικά».

O Τιτανικός και η βουτιά στην αναγνωρισιμότητα

Πριν την επέλαση του «Avatar», η Kate Winslet ήταν η σταρ του πιο πετυχημένου blockbuster στην ιστορία του κινηματογράφου από το μετρ σκηνοθέτη του είδους, James Cameron. Εκτός από τη γνωριμία της με τον Leonardo DiCaprio που εξελίχτηκε σε δυνατή φιλία, o Τιτανικός ήταν η ταινία που έδωσε τη σωστή κλωτσιά στη Winslet για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Στην εμπροσθοφυλακή των πρώτης κλάσης χολιγουντιανών πρωταγωνιστριών με πολλά μηδενικά στα τσεκ των αμοιβών της και διαφημιστικά για μεγάλα brands.

Ωστόσο, στην κινηματογραφική παντοκρατoρία του Los Angeles, την οποία όλοι μας αγαπάμε να μισούμε και να λατρεύουμε μέχρι αηδίας, η Winslet ήταν από μόνη της μια διαφορετική, ειδική περίπτωση. Μια βέρα βρετανίδα ηθοποιός με φυσικές, γυναικείες καμπύλες που «διαβάζει» την φλεγματώδη αγγλοσαξωνική προφορά σαν νότες στα χείλη της, γουστάρει την παντελή απουσία υαλορουνικού οξέος στο πρόσωπό της, αρνείται να περνά άπειρες ώρες παρέα με τον προσωπικό γυμναστή της και δεν θέλει να τρέφεται με ένα μαρούλι για μεσημεριανό. «Ήθελα απλώς να γίνω ηθοποιός» θα εξομολογηθεί στο Glamour και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτός ήταν πάντοτε ο στόχος μου. Δεν ήθελα να γίνω διάσημη. Ήθελα να παίζω απίστευτα ενδιαφεροντες, πολύπλευρους χαρακτήρες».

Η Kate Winslet καπνίζει στριφτά τσιγάρα και δεν θα αποκτήσει ποτέ το στεγνό σώμα της Angelina Jolie ή την τσιτωμένη λάκα του μετώπου της Victoria Beckham. Το pilates την ενδιαφέρει μόνο αν μετά μπορεί να απολαύσει ένα ποτήρι καλό Chardonnay. Και γιατί να την ενδιαφέρει άλλωστε; Η βασική προτεραιότητά της ήταν πάντοτε ο εκάστοτε ρόλος της και η διαδικασία προετοιμασίας και ζύμωσής της μαζί του. Μια διαδικασία που θα την δικαιώσει από την πρώτη στιγμή.

Mε την αύρα της Catherine Deneuve

Στην ηλικία των 16 ετών θα έχει την πρώτη της οντισιόν για την αριστουργηματική ταινία του Peter Jackson, «Heavenly Creatures» (o ελληνικός τίτλος της ταινίας ήταν «Ουράνια Πλάσματα») όπου ως μαθήτρια σχολείου μπλέκει σε μια ιδιαίτερη σχέση με μια συμμαθήτριά της γεμάτη εμμονές, σχέδια δολοφονίας, ένα φανταστικό βασίλειο και τη σπαραχτική φωνή του ιταλικής καταγωγής τενόρου και καρδιοκατακτητή ηθοποιού των 50s, Mario Lanza, στο λυρικό «Be My Love».

Στα 30 της είχε περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Kodak Theatre πέντε φορές ως υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου πρώτου ή δεύτερου γυναικείου ρόλου, κερδίζοντας το ρεκόρ της νεότερης που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο στην ιστορία του θεσμού (σ.σ. ανάλογη εντυπωσιακή επίδοση κατέχουν η Audrey Hepburn, η Elizabeth Taylor, αλλά και η Cate Blanchett, μεταξύ άλλων).

Η διαφορά της Winslet με την πεπατημένη των υπόλοιπων σταρ της γενιάς της κρύβεται ακριβώς σε αυτό που με τον πιο εύγλωττο τρόπο είχε διαγνώσει το Vanity Fair τον Δεκέμβριο του 2008. Ρωτώντας τους αναγνώστες του «Isn't She Deneuvely?» την έχρισε με έναν άκρως τιμητικό, κι όσο χρειάζεται κολακευτικό νεολογισμό με ό,τι εμβληματικό υποδηλώνει για την έβδομη τέχνη το επώνυμο και η διαχρονική γοητεία της πιο αναγνωρίσημης γαλλίδας ηθοποιού. «Ξέρω πως για να κάνω τη δουλειά μου όσο πιο αληθινά πιστεύω -γιατί για μένα αυτό είναι τα πάντα- δεν χρειάζεται να δίνω δεκάρα για το τι λένε οι άλλοι».

Με «Λογική και Ευαισθησία» απέναντι στα παιδιά της

Επόμενη μεγάλη στάση στην καριέρα της είναι η συμμετοχή της στο «Sense and Sensibility» του Αng Lee συμπρωταγωνιστώντας με την Emma Thompson. Η τελευταία είναι ο κομβικός κρίκος που θα ενορχηστρώσει την επαφή με το δεύτερο σύζυγό της, το σκηνοθέτη του «American Beauty» και αμετανόητο θεατράνθρωπο Sam Mendes (σ.σ. ο πρώτος σύζυγος ήταν ο κινηματογραφικός παραγωγός Jim Threapleton με τον οποίο απέκτησε την κόρη της Mia).

Η γνωριμία της με τον Mendes μετά το πετυχημένο μπάρμπεκιου πάρτι της Thompson, θα αποδειχτεί σχεδόν καρμική καθώς και οι δυο είχαν γεννηθεί -με διαφορά μιας δεκαετίας- στο ίδιο κοινοτικό μαιευτήριο στο Reading. To Mάρτιο του 2010 κι ένα χρόνο αφού η Winslet έπιασε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο για το «Reader» σπάζοντας επιτέλους τη «γκαντεμιά» που την ήθελε υποψήφια μόνο κι όχι νικήτρια, θα χωρίσει ύστερα από εφτά χρόνια έντιμου συζυγικού βίου κι ένα γιο, τον Joe.

Αν και το φθινόπωρο που μας πέρασε ο παπαρατσικός φακός την έπιασε σε τρυφερά ενσταντανέ με το μοντέλο Louis Dowler, εκείνη πλέον δηλώνει περήφανη single μάνα ενός επτάχρονου γιου και μιας δεκάχρονης κόρης. Όπως περίπου και η κεντρική ηρωίδα που υποδύεται στο «Mildred Pierce», τη νέα δραματική σειρά του καναλιού HBO που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου στον απόηχο της οσκαρικής ερμηνείας της ντίβας Joan Crawford στην ομώνυμη ταινία του 1945.

Εκτός από την αγωνία της για την πρεμιέρα του πρώτου από τα πέντε ωριαία επεισόδια της μίνι σειράς, μόνιμό της άγχος είναι η μέρα που τα παιδιά της θα βάλουν το όνομά της στο αδυσώπητο ψαχτήρι του Google: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσέχω να μην απαντήσω στην ερώτηση που πάντα μου κάνουν: Τι πραγματικά συνέβη ανάμεσα σε εσένα και τον Sam; Κι αυτή η εξήγηση δεν θα βγει ποτέ από το στόμα μου».