Άρτεμις: Η Αμαζόνα Θεά του Φεγγαριού

Αναστασία Σιδέρη
Άρτεμις: Η Αμαζόνα Θεά του Φεγγαριού

«Όταν βγαίνει το φεγγάρι
οι καμπάνες χάνονται,
κι εμφανίζονται τ’ απρόσβατα
τα μονοπάτια.»

-Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα-
Βγαίνει το φεγγάρι

Μεγάλωσα με μύθους και παραμύθια

Σαγηνευτικές ιστορίες που γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέρουσες όταν αντιλαμβανόμαστε πως μπορούν να αποκαλύψουν βαθύτερες αλήθειες για τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Η ελληνική μυθολογία μου φάνταζε πάντα συναρπαστική. Είχα από νωρίς αντιληφθεί ότι οι ανθρωποκεντρικοί Θεοί, Θεές, ημίθεοι και μυθικοί ήρωες με τα ταλέντα και τα ανθρώπινα «κουσούρια τους», αλλά και τις περιπέτειές τους, δεν ήταν παρά μια αντανάκλαση της ζωής μας.

Και παρά την ορθολογιστική μου αντίληψη, τις θετικές σπουδές μου και την εκ διαμέτρου αντίθετη εργασιακή μου ενασχόληση, όλη μου τη ζωή τη πέρασα μελετώντας και εφαρμόζοντας όσο μπορούσα τα διδάγματα που αποκόμισα από την ελληνική μυθολογία .

Picture2.jpg

Είχα πάντα απορίες για τη γυναικεία φύση.

Γιατί κάποιες γυναίκες είναι σαγηνευτικά θηλυκά και άλλες αγοροκόριτσα;

Γιατί άλλες είναι εξωστρεφή party animals και άλλες εσωστρεφείς σπιτόγατες;

Γιατί κάποιες -παρά τις εξαιρετικές σπουδές και το γερό μυαλό τους- θεωρούν ως το πλέον σημαντικό το γάμο και την απόκτηση παιδιών, ενώ άλλες θέτουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την ανεξαρτησία και την επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων;

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι εξαίρετη με τα νούμερα, και υψηλόβαθμο στέλεχος η επιχειρηματίας , ενώ κάποια δε μπορεί- η δε θέλει- να ισοσκελίσει ούτε τον ισολογισμό του σπιτιού της ;

Γιατί κάποιες είναι άνετες με την ανδρική ηγεσία και την υπηρετούν με επιτυχία και άλλες αδυνατούν η ασφυκτιούν και ανθίστανται;

Είχα από νωρίς καταλάβει ότι η ελληνική μυθολογία και ειδικότερα το πάνθεον είναι ένα κλειδί

Picture3.jpg

Eνα κλειδί που εξηγεί τα παραπάνω γιατί περιγράφει με εξαιρετική ευστοχία και λεπτομέρεια τις προσωπικότητες όλης της ανθρωπότητας.

Κάτι είχα διαβάσει για τα αρχέτυπα, αλλά δεν είχα αντιληφθεί ακριβώς τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στο πως λειτουργούν. Για χρόνια μάλιστα πίστευα (wishful thinking μάλλον) ότι η κυρίαρχη αρχετυπική Θεά μέσα μου ήταν η Αθηνά, που τη θαύμαζα πολύ...

Μέχρι που γύρω στα 35 μου μια Αμερικανίδα συνεργάτιδά μου από τη δουλειά, η Elsie Maio, μου πρότεινε να διαβάσω το καταπληκτικό βιβλίο της ψυχαναλύτριας Jean Shinoda Bolen: “Θεές σε κάθε γυναίκα”. Και διαπίστωσα ότι έκανα λάθος.

Το βιβλίο “Θεές σε κάθε γυναίκα” μου άνοιξε πραγματικά τα μάτια.

Picture4.jpg

Η εξαιρετική αναλύτρια της σχολής Γιούνγκ δίνει ξανά ζωή στο ελληνικό πάνθεον, φέρνοντας στο φως την αρχετυπική του διάσταση

Και το κάνει με ένα απλό και εύληπτο τρόπο, μεταφέροντας τη δύναμη του μύθου στην καθημερινή μας ζωή. Από τη στιγμή που θα κατανοήσουμε τη μετάβαση από το μύθο στο αρχέτυπο και από εκεί στην ατομικότητα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι θετικές και αρνητικές πλευρές μας συνδέονται με τις ιδιότητες κάποιας συγκεκριμένης Θεάς – η Θεού- που κυριαρχεί στην ψυχή μας. Έτσι θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία, άρα και δυνατότητα εξέλιξης.

Picture5.jpg

Διάβασα για τα θηλυκά αρχέτυπα και ένας ολόκληρος και θαυμαστός κόσμος ξετυλίχτηκε. Κατάλαβα πολλά πράγματα για τη μητέρα μου, τη κόρη μου, τις φίλες και συνεργάτιδές μου.

Αλλά πάνω από όλα κατάλαβα καλλίτερα τον εαυτό μου. Γιατί- εγώ η αριστούχος του Πολυτεχνείου δεν θέλησα ποτέ να δουλέψω σαν μηχανικός. Γιατί άλλαζα συνεχώς κατεύθυνση, δουλειές και μέχρι ενός σημείου άντρες. Γιατί δεν είχα ανάγκη να κάνω παιδιά. Γιατί ήμουν με μια βαλίτσα στο χέρι και ένιωθα σα το σπίτι μου στα δάση και στα βουνά. Γιατί το φεγγάρι με κάνει και λιώνω….

Διάβασα το βιβλίο και είχα συνεχώς “aha moments”.

‘Όλες μας έχουμε μια κυρίαρχη Θεά, υποστηρίζει η Bolen, αλλά όσο πιο «περίπλοκη είναι μια γυναίκα, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν ενεργοποιηθεί εντός της πολλές Θεές.

Πολύ περιληπτικά τα θηλυκά αρχέτυπα είναι 7.

  • Η ισχυρή σύζυγος Ήρα
  • Η σοφή κόρη Αθηνά
  • Η ατίθαση αδελφή Άρτεμις
  • Η πνευματική εσωστρεφής Εστία
  • Η δημιουργική ερωτική Αφροδίτη
  • Η φροντιστική μητέρα Δήμητρα
  • Η αιώνια έφηβη Περσεφόνη

Όλες μας καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιο από τα χαρακτηριστικά της κυρίαρχης Θεάς μας θα καλλιεργήσουμε και ποιο θα περιορίσουμε . Αλλά και ποιες άλλες Θεές πρέπει να προσκαλέσουμε ώστε να βιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες και να εξελιχθεί η προσωπικότητά μας ,χωρίς όμως να «βιάσουμε» τη φύση μας.

Εντρυφώντας στις προσωπικότητες των αρχετύπων κατάλαβα ότι αυτή που με διαφεντεύει κατά βάση είναι τελικά η Άρτεμις.

Η Άρτεμις είναι η προσωποποίηση του ανεξάρτητου και ατίθασου θηλυκού πνεύματος. Ευτυχώς στη περίπτωσή μου -αρχικά ασυνείδητα και στη συνέχεια συνειδητά- η κυριαρχία της έγινε σε στενή συνεργασία με άλλες θεές- όποτε και για όσο χρειάστηκε..

Γνωρίζοντας την Αρτέμιδα

Picture6.jpg

Αν και λόγω Κυθηραικής ρίζας είχα μια τάση να ξεκινήσω με την Αφροδίτη, τελικά σήμερα ξεκινάω από τη κυρίαρχη Θεά μου για τη «ξενάγησή» σας στα γυναικεία αρχέτυπα- έτσι όπως τα έχω βιώσει και κατανοήσει όλα αυτά τα χρόνια. Με προσωπικά παραδείγματα για να μεταφέρω την εμπειρία ευκολότερα.

Η Άρτεμις είναι μια από τις πιο άγνωστες, περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου.

Το όνομά της σημαίνει η ακέραια και συντίθεται από το άρτιος και το τέμνω .

Η Θεά του κυνηγιού και της σελήνης( που αφορά τη πιο μυστηριακή πλευρά της) ταυτίστηκε με τις παλαιότερες θεότητες της φύσης, καθώς και τις κύριες θηλυκές θεότητες της Ανατολής, την Αστάρτη και την Ίσιδα. Και τελικά τις αφομοίωσε κληρονομώντας τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά τους. Αδάμαστη, ανεξάρτητη κι αγέρωχη βασίλισσα της νύχτας, των βουνών και των δασών.

Προστάτιδα της γυναικείας φιλίας και των μικρών παιδιών. Αθλητική και ευλύγιστη, δεινή γνώστρια της τοξευτικής τέχνης και πολύ ικανή δρομέας. Η Άρτεμη ήταν μια από τις κομψότερες θεές του Ολύμπου. Οι αρχαίοι Έλληνες πραγματικά τη θαύμαζαν και τη τιμούσαν. Τη φαντάζονταν ψηλή, με ευγενική ομορφιά, αγέρωχη κορμοστασιά και περήφανο περπάτημα.

Ήταν κόρη του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα .

Η γέννηση της ιδιόρρυθμης θεάς τοποθετείται στη Δήλο, όπου μετά από φοβερές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις είχε καταφύγει η έγκυος Λητώ για να κρυφτεί και να προφυλαχτεί από την καταδιωκτική μανία της ζηλιάρας Ήρας.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της γέννησής της η δυναμική Θεά παίρνει πρωτοβουλίες που δείχνουν το χαρακτήρα της, καθώς και αυτόν όσων διαφεντεύει. Αν και νεογέννητη η ίδια, βοηθά την εξουθενωμένη μητέρα της να ξεγεννήσει και το δεύτερο της παιδί, τον Απόλλωνα.

Picture8.jpg

Πανέμορφη και πανέξυπνη, δραστήρια και αεικίνητη, είχε από πολύ νωρίς κερδίσει την εκτίμηση των άλλων θεών.

Ήδη από τα τρία της χρόνια είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, που αφορούσαν την ενδυμασία της, τον εξοπλισμό της και την ακολουθία της, τις θρυλικές αμαζόνες, στην πιο αγαπημένη της ενασχόληση, το κυνήγι.

Ήταν παιδί που ήξερε τι ήθελε και πραγματικά σταθερό και άκαμπτο στις αποφάσεις του .Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και την ευστροφία της. Της είχε αδυναμία και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες.

Συχνά ερχόταν σε κόντρα με την Αθηνά και την Αφροδίτη που είχαν τελείως άλλο προσανατολισμό και κλίσεις. Η μια με τη πολιτική και την εξουσία και η άλλη με τον έρωτα και την αισθητική. Η ίδια αδιαφορούσε και για τα δύο. Ήταν ανεξάρτητη και επαναστάτρια , εξαιρετική εκπρόσωπος της εποχής του Υδροχόου

Picture9.jpg

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η Άρτεμη σαν δώρο από τον πατέρα της ήταν η ανεξαρτησία της και η «αγνότητα».

Πιστή και σταθερή στη δέσμευση της, δε σπίλωσε ποτέ ούτε το ήθος της ούτε και τον χαρακτήρα της. Σοβαρή και περήφανη περιφρονούσε ερωτικές πολιορκίες και επιθέσεις .Αφοσιωμένη στο κυνήγι και τη φύση, παρέα με τις νύμφες και Αμαζόνες της, αδιαφόρησε για τις απολαύσεις του έρωτα και τις χαρές του γάμου. Για εκείνη ήταν σημαντικότερη η ανεξαρτησία της. Περιπλανιόταν στα άγρια δάση προστατεύοντας αυτούς που είχαν ανάγκη.

Με αυστηρότητα απαίτησε την αθωότητα όχι μόνο του εαυτού της, αλλά και των Νυμφών που την περιστοίχιζαν και επίσης αυτών που με τις υπηρεσίες τους την τιμούσαν . Ο μύθος βέβαια λέει ότι η θεά ερωτεύτηκε παράφορα τον θνητό Ενδυμίωνα, όταν τον είδε να κοιμάται κάτω από τα αστέρια. Και ζήτησε από το πατέρα της να του χαρίσει αιώνιο ύπνο και νεότητα για να είναι πάντα μαζί.

Ο προσωπικός μύθος της πολλές φορές έχει και αρκετή σκληρότητα.

Η Άρτεμη ήταν θεά αμείλικτη που δύσκολα συγχωρούσε. Οποιαδήποτε παρατυπία η παρέκκλιση από τα πιστεύω της και τις αρχές της, άξιζε την τιμωρία της. Η αδυσώπητη οργή της ήταν έτοιμη να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή απέναντι στον παραβάτη των αυστηρών της κανόνων. Τα θανατηφόρα της βέλη στόχευαν θνητούς, θεούς και ήρωες που παράβλεπαν η αμελούσαν τις αρχές της.

Όταν η ιέρειά της, η νύμφη Καλλιστώ, δεν τήρησε τον όρκο της αγνότητας που είχε δώσει κι ενώθηκε με το Δία, έχοντας πάρει μορφή αρκούδας, η Άρτεμις σε συνεργασία με την Ήρα τη μεταμόρφωσε στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Κουβαλώντας πάντα το τόξο της, πετύχαινε κάθε στόχο που εμφανιζόταν στο μυαλό και το δρόμο της.

Ήταν δε με κάποιο τρόπο η πρώτη ακτιβίστρια -φεμινίστρια. Πολλοί τη θεωρούσαν αγοροκόριτσο χωρίς γυναικεία υπόσταση, καθώς η ανταγωνιστικότητα και η ανεξαρτησία ήταν κυρίως αντρικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς κάτι τέτοιο ισχύει και σήμερα στις περισσότερες κοινωνίες για γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και αυτό παρότι έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια από την εποχή που η γυναίκα θεωρούνταν απλά μια ήρεμη παρουσία που φρόντιζε το σπίτι και τον άντρα της.

Η γυναίκα Άρτεμις σήμερα

Στη σημερινή Γυναίκα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλές φορές χαρακτηριστικά της Θεάς που ήταν καταπιεσμένα για πολλούς αιώνες στις πατριαρχικές κοινωνίες που κυριάρχησαν στον κόσμο .

Η γυναίκα με έντονη τη παρουσία της Θεάς είναι αυτάρκης, ανήσυχη και ατίθαση.

Είναι ανεξάρτητη, πεισματάρα, ανταγωνιστική, αλλά δίκαιη. Είναι γεμάτη όρεξη για ταξίδια, περιπέτειες, κατακτήσεις και γνώση. Αγαπά πολύ τη φύση και γεμίζει τις μπαταρίες της μακριά από τη πόλη. Φροντίζει το σώμα της με άσκηση και ισορροπημένη διατροφή, διατηρώντας το γερό και δυνατό. Και είναι σε συνεχή επαφή με το εσωτερικό της παιδί αρνούμενη να «γεράσει» νοητικά και συναισθηματικά.

Picture12.jpg

Κάπως έτσι είμαι κι εγώ. Μια έφηβη- αγοροκόριτσο ατίθαση, ανταγωνιστική και στοχοπροσηλωμένη. Μια γυναίκα ανήσυχη που σπούδασε μηχανικός, έκανε διεθνή καριέρα σε πολυεθνικές, άλλαξε κατεύθυνση 4 φορές και κατέληξε καθηγήτρια και αρθρογράφος. Μια γυναίκα που λατρεύει το βουνό και τη θάλασσα, ταξιδεύει και μαθαίνει συνεχώς και… αρνείται να μεγαλώσε.ι

Δουλεύει μεθοδικά για να πετύχει στις σπουδές και στην εργασία της.

Προσπαθεί να ξεφύγει από το μοτίβο της Γυναίκας-Συζύγου-Νοικοκυράς , «δούλας και Κυράς», και μιας ελαφριάς εργασιακής απασχόλησης, που βλέπουμε ακόμη να επικρατεί και στα σημερινά δεδομένα.

Δεν δουλεύει για να ζει, αλλά συχνά ζει για να δουλεύει

Και δεν αρκείται σε θέσεις χαμηλού εισοδήματος και κύρους, γιατί θέλει να κάνει τη διαφορά. Θέλει να έχει οικονομική ανεξαρτησία και αυτονομία και να αφήσει τη δική της σφραγίδα στη δουλειά. Κυνηγάει θέσεις ψηλές και αν βάλει ένα στόχο δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίσει να τον πετύχει. Στη δουλειά είναι συχνά «ανυπάκουη» και με δική της ατζέντα, συνήθως με στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων η τον περιβάλλοντος. Και μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ακτιβίστρια ακόμη και από άλλες γυναίκες συνηθισμένες στην υπακοή στο πατριαρχικό μοντέλο κοινωνίας που ζούμε

Κύριο όπλο της η ευστροφία, η αποφασιστικότητα και το θάρρος της.

Θα πατήσει και στη φωτιά αν χρειαστεί. Μια γυναίκα που έχει έντονο το αρχέτυπο, είναι όμως ευθύς και έντιμη, πιστή- έως και άκαμπτη- στις αρχές της, κάτι που μπορεί να της δυσκολέψει τη ζωή στη δουλειά της. Και θα χρειαστεί να «δανειστεί» τη στρατηγική σκέψη από την Αθηνά και τη διπλωματία από τον Ερμή για τα δύσκολα και περίπλοκα αν χρειαστεί.

Τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα. Για να μπορέσω επί 35 χρόνια να ελιχθώ αποτελεσματικά στο πατριαρχικό περιβάλλον- που ακόμη κυριαρχεί στην εργασία -και να χτίσω μια αξιόλογη καριέρα κατά το δυνατόν στα μέτρα μου. Η φιλοδοξία, εργατικότητα, ορμή και θάρρος μου παντρεύτηκαν με δεξιότητες πιο ευέλικτες και συνεργατικές ακόμη και με άτομα που δεν ήταν του γούστου μου. Έμαθα να μην είμαι τόσο αυθόρμητη, να κάνω υπομονή, να χτίζω συμμαχίες και να δημιουργώ εναλλακτικά σενάρια Όλα δώρα από την Αθηνά και τον Ερμή που η Άρτεμις μέσα μου είχε την ευστροφία να τα δεχτεί.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι κανένας άνδρας δεν μπορεί εύκολα να την κουμαντάρει. Ένας άνδρας που ενδιαφέρεται για μια γυναίκα Άρτεμη τη σημερινή εποχή δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να την πιέσει η να την ελέγξει. Γιατί είτε θα την απομακρύνει είτε δεν θα της προκαλέσει καθόλου το ενδιαφέρον.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στα άτομα με αρχετυπική εικόνα την Άρτεμη δεν αρέσει και το ερωτικό κυνήγι μεταξύ δύο ανθρώπων, που το βλέπει όμως σαν χαρά και διασκέδαση όχι σαν αυτοσκοπό αποκατάστασης.

Έχω ζήσει τη καταπίεση και τον έλεγχο σε σχέσεις και ένιωθα να ασφυκτιώ. Μέχρι δε τα 30 μου πίστευα ότι αποκλείεται να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Ευτυχώς έβαλαν ένα χεράκι η Αφροδίτη, η Ήρα και η Δήμητρα και έτσι «δεν έμεινα στο ράφι»..

Στη προσωπική της ζωή δε ψάχνει Σύζυγο, αλλά Σύντροφο.,

Σύντροφο με τον οποίο θα έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Με τη βοήθεια της Αφροδίτης θα ερωτευτεί, αλλά δύσκολα θα δεσμευτεί

Για να γίνει σύζυγος - αν και όταν βρει το κατάλληλο άτομο - ξέρει ότι πρέπει να μάθει πολλά από την Ήρα που ξέρει πως να λειτουργεί ευέλικτα μέσα στο «ζυγό» του γάμου.

Εμένα η ενέργεια της Ήρας- συζύγου μου ήταν για χρόνια έως και απεχθής, αλλά μετά το διάβασμα του βιβλίου κατάλαβα την αξία που μπορεί να έχει μια ισότιμη συζυγική σχέση. Και με τη βοήθειά της Ήρας μάλλον τα καταφέρνω καλλίτερα στο δεύτερο γάμο μου (αν και πρέπει να ρωτήσετε τον άνδρα μου γι’ αυτό). Έμαθα να ισορροπώ ανάμεσα στην ανάγκη μου για ανεξαρτησία και την βαθιά ικανοποίηση που προσδίδει μια υγιής σχέση συμβίωσης, σεβασμού και συνεργασίας που απαιτεί ο γάμος. Αλλά πάντα με μια δόση τρέλας και περιπέτειας.

Picture15.jpg

Την ‘Αρτεμη την αγχώνει η μητρότητα

Έχει παλέψει σκληρά για να πετύχει την αίσθηση αυτάρκειας και πληρότητας που νιώθει με τον εαυτό της και παρόλο που αγαπά και προστατεύει τα παιδιά, η μητρότητά πιστεύει ότι την απομακρύνει από την ανεξαρτησία της. Αν όμως γίνει μητέρα, τότε προσκαλεί τη θεά Δήμητρα να τη βοηθήσει και μπορεί να είναι η πιο τρυφερή και προστατευτική μάνα. Μια μάνα που όμως βοηθάει τα παιδιά της να «σκληραγωγηθούν» για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Η προσωπική μου εμπειρία από τη πρόσκληση της θεάς Δήμητρας στη ζωή μου ήταν συγκλονιστική. Πήγα στο σπίτι από το μαιευτήριο μετά τη γέννηση της κόρης μου, αγχωμένη – η μάλλον σε κατάσταση πανικού- χωρίς να ξέρω τι να κάνω το μωρό. Κανένα μητρικό φίλτρο δεν υπήρχε να με βοηθήσει. Και προσευχήθηκα βαθιά για πρώτη φορά στη ζωή μου ώστε κάτι να γίνει για να τα καταφέρω. Και με ένα μαγικό τρόπο ξαφνικά ένιωσα μάνα.

Και όλα μου φάνηκαν ξαφνικά πιο απλά και όμορφα. Το τάισμα, το πλύσιμο, ο ύπνος. Ακόμη και οι σοβαρές αρρώστιες που ταλάνισαν τα παιδιά μου από μικρά ήταν ευκαιρίες για σύνδεση μεταξύ μας και για να μάθουμε όλοι μαζί να παλεύουμε τα δύσκολα. Και παρά τις παραλείψεις και τα λάθη μου πιστεύω ότι μεγάλωσα τα παιδιά με πολύ αγάπη, μέτρο και φροντίδα, αν και σκληρά εργαζόμενη και για πολλά χρόνια μόνη μου. Και νιώθω ότι δεν είμαι δεκανίκι τους γιατί προχωρούν στη ζωή που αυτά έχουν επιλέξει και σχεδιάσει .

Picture17.jpg

Οι σχέσεις της με τις άλλες γυναίκες είναι πολύ σημαντικές για εκείνη

Είναι πέρα από φιλίες. Είναι σχέσεις ζωής. Και κρατάνε χρόνια.

Η φιλία είναι ίσως η μεγαλύτερη αξία στη ζωή της Αρτέμιδας. Οι φίλες της είναι οι Νύμφες και οι Αμαζόνες της που περνάνε δια πυρός και σιδήρου μαζί . Με μια τέτοια φίλη δίπλα σας θα νιώθετε πάντα σίγουρες. Θα συζητάτε μέχρι να έλθει το πρωί αναλύοντας και ανασυνθέτοντας τα γεγονότα και - με τη βοήθεια της Αθηνάς -καταστρώνοντας εναλλακτικά πλάνα. Θα γελάσετε και θα κλάψετε πολύ. Θα διασκεδάσετε, θα χορέψετε και θα ταξιδέψετε πολύ για να γνωρίσετε την περιπέτεια.

Αν όμως η γυναίκα Άρτεμις νιώσει αδικία, αδιαφορία η προδοσία, ότι η αξιοπρέπειά της θίγεται ή πως η φίλη της δεν τη σεβάστηκε συναισθηματικά, είναι πολύ πιθανόν η σχέση να διακοπεί για πάντα.

Νιώθω ότι οι φίλες μου είναι αδελφές. Είναι η φυσική επέκταση της οικογένειας μου και χωρίς αυτές νιώθω πραγματικά μισή. Περνάμε υπέροχα μαζί και θα μπορούσα να κάνω τα πάντα για αυτές.

Αλλά και για όποια γυναίκα έχει ανάγκη και ζητήσει τη βοήθεια μου Και δεν είναι τυχαίο που ασχολήθηκα ενεργά με τα δικαιώματα των γυναικών για πολλά χρόνια.

Picture18.jpg

Ακόμη και αν η Άρτεμις δεν είναι η κυρίαρχη θεά σας ίσως αναγνωρίσατε κι εσείς περιόδους που ήταν έντονη η παρουσία της στη ζωή σας .

Τότε που σας βοήθησε να καταφέρετε μια ακατόρθωτη εργασία, να περάσετε με επιτυχία μια δύσκολη εξέταση η συνέντευξη δουλειάς η να προσφέρετε μια συγκινητική συμπαράσταση και προστασία σε μια φίλη.

Τότε που πετύχατε μια φαινομενικά ακατόρθωτη απομάκρυνση από ένα τοξικό σύντροφο, μια αδιάφορη φίλη η μια ακατάλληλη δουλειά.

Και αν τη ξαναχρειαστείτε για κάποιο στόχο που δείχνει δυσπρόσιτος απλά καλέστε την. Θα εμφανιστεί να σας οπλίσει με αυτοπεποίθηση και θάρρος. Γιατί τίποτα δεν τη φτιάχνει» πιο πολύ από την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου

Συμβουλές για γυναίκες -Αρτέμιδες

Για γυναίκες δε με ισχυρό αρχέτυπο Αρτέμιδας - όπως εγώ -έχω κάποιες συμβουλές από την εμπειρία μου.

  • Ο χρόνος περνάει και το κορμί μας θα υποστεί τη φυσική φθορά του χρόνου παρά την άσκηση και διατροφή. Ας το αποδεχθούμε και ας συμβιβαστούμε με αυτό. Aλλά φυσικά μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό και τη ψυχή μας νεανικά
  • Ο έρωτας, η συμβίωση αλλά και ο γάμος - υπό προϋποθέσεις -είναι σπουδαίες εμπειρίες. Και αξίζει να ψάξει κανείς να μοιραστεί τη ζωή του με αυτόν η αυτήν που η καρδιά του νιώθει άνετα και ελεύθερα. Αν δεν τύχει όμως…. τότε καλλίτερα μόνες σας κορίτσια…
  • Η μητρότητα δεν είναι τόσο τρομακτική τελικά. Και για μένα -που έχω περάσει χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης - είναι το πιο αποτελεσματικό leadership training που υπάρχει ( χτίζει εν συναίσθηση και εξαιρετικές δεξιότητες διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων)

Όμως αν η επιρροή της πάνω σας είναι έντονη και δεσμευτική, το πιο σημαντικό είναι το εξής : Zητήστε της μια οικειοθελή υποχώρηση όταν αντιμετωπίζετε κάτι πέρα από τις δυνάμεις η διαθέσεις της, ώστε να εμφανιστεί μια άλλη Θεά που την έχετε περισσότερη ανάγκη. Και αυτή είναι μια συμβουλή όποια Θεά και αν σας διαφεντεύει…

Γιατί θυμηθείτε. Μέσα μας ζουν όλες οι Θεές. Και είναι…. “on call”

Μέχρι την παρουσίαση της επόμενης Θεάς, σας εύχομαι να περνάτε όμορφα, όπου κι αν είστε..