Τα δέκα πράγματα που έμαθα το 2022

Αναστασία Σιδέρη
Τα δέκα πράγματα που έμαθα το 2022

Το 2022 ήταν το ξεκίνημα μιας νέας «ώριμης» δεκαετίας για μένα που την υποδέχτηκα με μεγάλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, νιώθοντας πιο νέα και ζωντανή από ποτέ.

Ήταν μια χρονιά με πολλά δώρα, αλλά και αρκετές δυσκολίες και δοκιμασίες για όλους μας, λόγω του πολέμου, της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης πανδημίας. Όμως μου έδωσε τη δυνατότητα για νέες εμπειρίες, ενδοσκόπηση και αναστοχασμό.

Picture1.jpg

Ταξίδεψα πολύ, διάβασα πολύ, φρόντισα τον αυτό μου και έμαθα πολλά. ΄Έμαθα να ζώ χωρίς να δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ, να μη καταναλώνω άσκοπα, να περνάω χρόνο κοντά στη φύση και να παρατηρώ τους πάντες και τα πάντα σαν να τα βλέπω για πρώτη φορά

Και σκέφθηκα να μοιραστώ τα κύρια μαθήματα που η χρονιά μου έφερε .

  1. Η ζωή είναι κάτι περισσότερο από ένα ρολόι και μια ατζέντα!

Είναι όμορφο και υγιές να χαλαρώνεις που και που η να ξεφεύγεις από το «πρόγραμμα»…

Picture2.jpg
  1. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις ή να ελέγξεις τα πάντα.

Όταν επιτέλους το αποδέχτηκα αυτό ηρέμησα και έμαθα να ζώ μέσα στην ασάφεια και την αβεβαιότητα της VUCA ( Volatile, Uncertain, Confusing, Ambiguous) ζωής μας.

Picture3.jpg
  1. Αν υπάρχει κάτι όχι σημαντικό που πρέπει να λύσω το αφήνω στην άκρη.

Δεν αξίζει να ξοδεύεις ενέργεια για κάτι που δύσκολα μπορείς να αλλάξεις. Υπάρχουν πολλοί πιο παραγωγικοί τρόποι να περνάμε το χρόνο μας.

Picture4.jpg
  1. Προσέχω τη γλώσσα με την οποία μιλάω στον εαυτό μου και στους άλλους

Έχω πλέον επίγνωση των αρνητικών και τοξικών λέξεων και τις αποφεύγω. Ακόμη και αυτές που έχουν ύπουλα παρεισφρήσει στο λεξιλόγιο μας ( Πχ προτιμώ το ωραίο, θαυμάσιο και υπέροχο από το φοβερό, τρομερό και καταπληκτικό).

Picture5.png
  1. Έμαθα – επιτέλους- να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου.

Το έχει πει και ο Αϊνστάιν ότι η διαίσθηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο. Το μέσα μας ξέρει τι είναι το καλό η κακό για μας. Κανείς άλλος.

Picture6.jpg
  1. Δοκιμάζω νέα πράγματα και δε φοβάμαι πια να κάνω λάθη .

Η μεγαλύτερη γνώση έρχεται από τα λάθη μας, μέσα από τη προσέγγιση «δοκιμή και σφάλμα». Αρκεί να μαθαίνουμε από αυτή τη διαδικασία.

Picture7.jpg
  1. Η ψυχική και σωματική μου υγεία είναι πάνω από όλα .

Έμαθα να φροντίζω και τις δυο και να κάνω πράγματα που με κάνουν χαρούμενη. Το δε καλλίτερο φάρμακο είναι πάντα η ΑΓΑΠΗ.

Picture8.jpg
  1. Η έξοδος από τη λεγόμενη «ζώνη άνεσης» δεν είναι συνεχώς απαραίτητη.

Αξίζει να «αράξεις» λίγο σε αυτά που έχεις με κόπο καταφέρει μέχρι σήμερα για να τα απολαύσεις και να ανακτήσεις δυνάμεις μέχρι την επόμενη έξοδο…

Picture9.jpg
  1. Είναι απόλυτα θεμιτό να σταματήσεις η να απομακρύνεις κάτι όταν δεν είναι συμβατό με τις αξίες σου η τους βιορυθμούς σου .

Πέταξα προσωπικά πολλές άχρηστες συνήθειες, που μου έκλεβαν ενέργεια, αλλά και απομάκρυνα τοξικούς η απλά ανούσιους ανθρώπους. Και βρήκα την υγειά μου.

Picture10.jpg
  1. Εμπιστεύτηκα και αφέθηκα στη φύση, τις εποχές και του ρυθμούς της.

Περπάτησα, θαύμασα, μύρισα, άκουσα, μάζεψα τους καρπούς της γης. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που έκανα για τον εαυτό μου. Βουνό η θάλασσα, είναι και τα δυο συμπληρωματικά και υπέροχα και νιώθω ευλογία που τα έχω στη ζωή μου.

Picture11.jpg

Σε ευχαριστώ 2022

Picture12.jpg

Μου επιβεβαίωσες ότι έχω ήδη όλα όσα χρειάζομαι: Την υγειά μου, τα παιδιά μου, τον άντρα μου τη μανούλα μου, τις φίλες και φίλους μου, την ΕΣΤΙΑ, τα μαθήματα και τα ταξίδια μου και τη δυνατότητα να έχω μια πολύ καλή ποιότητα απλής αλλά ουσιαστικής ζωής σε μια από τις πιο όμορφες χώρες στο κόσμο..

Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα είναι ανούσιες προσθήκες.

Picture13.jpg

2023 σε περιμένω ανυπόμονα, για να δω τι «καλούδια» θα μου φέρεις…