Στα Ζαγοροχώρια οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Αναστασία Σιδέρη
Στα Ζαγοροχώρια οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά

Για μια ακόμη φορά υποκλίθηκα στις ομορφιές της πατρίδας μας με ένα σύντομο αλλά περιεκτικό ταξίδι στα Ζαγοροχώρια, που είχα να τα επισκεφθώ πάνω από 30 χρόνια. Μπήκα σε ένα μαγικό μικροσύμπαν όπου η παράδοση παντρεύεται με την εξέλιξη και η άγρια φύση με τις σύγχρονες ανέσεις της καθημερινότητας.

Ανάμεσα σε υπέροχα βουνά στην καρδιά της Ηπείρου, 46 πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά, συνολικής έκτασης 1053 χιλιομέτρων, έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτα από το χρόνο στο θρυλικό Ζαγόρι,

Το όνομα Ζαγόρι έχει σλάβικη προέλευση, από τις λέξεις «ζα» που σημαίνει πίσω και «γκόρι» που σημαίνει βουνό. Άρα, Ζαγόρι σημαίνει «τόπος πίσω από το βουνό», εν προκειμένω το βουνό Μιτσικέλι. Τα Ζαγοροχώρια είναι χτισμένα σε υψόμετρο από 500 έως 2.500 μέτρα που είναι και η ψηλότερη κορυφή, η διάσημη Γκαμήλα.

Picture2.jpg

Η περιοχή μου έκλεψε τη καρδιά.

Και αυτό είναι σχετικά δύσκολο, γιατί είμαι “κακομαθημένη” από τη πανέμορφη φύση της Ευρυτανίας όπου έχω τη τύχη να έχω ένα εξοχικό σπίτι. Όμως ένιωσα μια μοναδική αισθητική επιβολή και μια έντονη συναισθηματική δόνηση μέσα στη τραχιά ακόμη φύση λίγο μετά από το πρώτο σκίρτημα της ελληνικής άνοιξης.

Picture3.jpg

Η αίσθηση του χρόνου χάνεται στο Ζαγόρι. Η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα απόκρημνα φαράγγια, τα συγκλονιστικά ποτάμια και τις αλπικές λίμνες , εναρμονίζεται με την ανθρώπινη δημιουργία, τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τις εκκλησιές και τα πανέμορφα τοξωτά γεφύρια, αλλά και τα ζώα που είχα χρόνια να δω να κυκλοφορούν ελεύθερα. ‘Οπως αυτά τα γλυκύτατα γαϊδουράκια που μας πλησίασαν και έχωσαν τους μουσουδίτσες τους στο παράθυρο του αυτοκινήτου μας.

Picture4.jpg

Περπατήσαμε στα λιθόκτιστα καλντερίμια των υπέροχων χωριών ,που το ένα ήταν ωραιότερο από το άλλο .Με τη γκρίζα πέτρα της περιοχής να δίνει ένα αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα, σε πλήρη ένταξη στο χώρο. Και σκέφθηκα πως θα ήταν η πατρίδα μας αν όλα τα χωριά μας είχαν κρατήσει το χαρακτήρα τους.

Picture5.jpg

Κάναμε μίαν υπέροχη 3ωρη πεζοπορία δίπλα στη κοίτη του Βοϊδομάτη, του πιο καθαρού ποταμιού της Ευρώπης( το νερό του πίνεται) και γοητευτήκαμε από τα γαλαζοπράσινα νερά του.

Picture6.jpg

H μέρα ήταν λαμπερή και ζήλεψα όσους έκαναν rafting που δεν προλάβαμε….

Picture7.jpg

Ατενίσαμε από μακριά (μιας και η επόμενη μέρα ήταν βροχερή )το βαθύτερο στο κόσμο (σε σχέση με το πλάτος του) επιβλητικό φαράγγι του Βίκου από την Αγία Παρασκευή έξω από το Μονοδέντρι.

Picture8.jpg

Θαυμάσαμε τις εντυπωσιακές Κολυμπήθρες ανάμεσα στο Μικρό και μεγάλο Πάπιγκο και το μοναδικό πέτρινο δάσος στην Οξυά .

Picture9.jpg

Κάναμε ακόμη και μασάζ στο πανέμορφο Αρίστη Mountain Resort στο ομώνυμο χωριό.

Όμως αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μεράκι, ο επαγγελματισμός και η ευγένεια των ατόμων που άφησαν ζωή και καριέρες στην Αθήνα η τα Γιάννενα για να στήσουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με σεβασμό στο προϊόν, στον τόπο και τους ανθρώπους .

Picture12.jpg

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΛΛΑ. ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Στο Μεγάλο Πάπιγκο όπου μείναμε, ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει . Ο δε Γιώργος με τη Μαρκέλλα δημιούργησαν πριν από 25 χρόνια έναν όμορφο και φιλόξενο ξενώνα και με τη φυσική τους παρουσία σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου.

Picture13.jpg

Ο ξενώνας Παπαευαγγέλου είναι ένα πετρόχτιστο αρχοντικό πάνω από 100 ετών με 10 δωμάτια με απόλυτο σεβασμό στο χώρο . Νιώθεις να αιωρείσαι στο κενό, με την απίστευτη θέα προς τους «πύργους» της Αστράκας, που μοιάζουν να φυτρώνουν στην άκρη της κατάφυτης βεράντας του.

Άνετα καθαρά και λειτουργικά δωμάτια όμορφα διακοσμημένα με ζαγορίτικους οντάδες και ένα πρωινό που συναγωνίζεται ισάξια το περίφημο πρωινό της Χρυσούλας στο Γανυμήδη στο Γαλαξίδι . Υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες τυρόπιτες, γαλατόπιτα κέικ, φρουτοσαλάτες και χυμοί σε ένα ζεστό χώρο που το βράδυ φιλοξένησε τις μπιρίμπες μας. Οι ιδιοκτήτες είναι υπέροχοι άνθρωποι, γελαστοί και επαγγελματίες που μας εντυπωσίασαν με τις γνώσεις και συμπεριφορά τους. Και μάλιστα το καλοκαίρι θα μας έλθουν στα Κύθηρα !!!!

ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ. ΚΑΝΕΛΛΑ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤΗ ΒΙΤΣΑ

Picture15.jpg

Η Νατάσα και ο Βασίλης εδώ και 18 χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα εστιατόριο ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή, που μας το σύστησαν όλοι μας οι φίλοι. Ένα μαγαζί όπου κυριαρχούν γεύσεις και μυρωδιές αγαπημένες, στενά δεμένες με την κουζίνα της γιαγιάς και τις κυτταρικές μας μνήμες.

Picture16.jpg

Η Νατάσα άφησε μια καριέρα 15 ετών στη τράπεζα στην Αθήνα για να επιστρέψει στα πατρογονικά της εδάφη και είναι η ψυχή του μαγαζιού. Ο Βασίλης, περιβαλλοντολόγος, με καριέρα για χρόνια στο Καναδά, δεινός γνώστης και λάτρης των μανιταριών, είναι ο σεφ που έχει στρέψει τη κουζίνα του σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά. Καλλιεργούν οι ίδιοι και συλλέγουν από τα δάση της περιοχής και όχι μόνο πολλά είδη μανιταριών, καθώς και άγρια χόρτα, βότανα και καρπούς.

Picture17.jpg

Άγρια αλλά και καλλιεργημένα, γνωστά αλλά και σπάνια, τα μανιτάρια έχουν την τιμητική τους στα πιάτα τους που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Μη χάσετε τη μανιταρόσουπα, το ριζότο και το πατέ τρούφας με τσιπς βελανιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο κρασί, με περίπου 150 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα που «αναπαύονται» σε ειδικό κελάρι και συνοδεύουν τα ξεχωριστά πιάτα που με έκαναν να αναθεωρήσω την άποψη μου για τα μανιτάρια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ. ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ

Picture18.jpg

Η Κατερίνα και ο Γιώργος, δυο νέα παιδιά έκαναν επίσης το Πάπιγκο τόπο διαμονής και δημιουργίας, ανοίγοντας το 2018 ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους από επιλογή και όχι από επιβολή. Και το Κουκουνάρι, ένα κουκλίστικο παντοπωλείο-καφενείο έχει γίνει ήδη σήμα κατατεθέν στο χωριό και είναι τόπος συνάντησης χειμώνα καλοκαίρι. Θα τραβήξουν το βλέμμα σου η όμορφη βεράντα που αιωρείται κάτω από την Αστράκα.

Picture19.jpg

Με τα ξύλινα τραπεζάκια με τις χρωματιστές κουρελούδες και τις ναζιάρες γάτες και τον υπέροχο Ελληνικό ποιμενικό να σε κοιτάζουν νωχελικά .

Και φυσικά θα σε παρασύρουν οι μυρωδιές από τα χορτοφαγικά , vegan και gluten free καλούδια που ετοιμάζει στην κουζίνα η Κατερίνα.

Δυο σούπες και δυο πίτες, wraps και υπέροχα γλυκά . Μη χάσετε τo χειροποίητο τραχανά με μανιτάρια της περιοχής, λάδι τρούφας και κεφαλογραβιέρα, Το cheesecake με κατσικίσιο τυρί θα σας «ξανασυστήσει» το γλυκό σε μια πιο παραδοσιακή εκδοχή του και είναι ιδανικό συνοδευτικό για το πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι. Το βράδυ ο Γιώργος φροντίζει προσωπικά τη μουσική και τα κοκτέιλ ,σαλέπι, ρακόμελα και οινόμελα με τοπικά βότανα και μυρωδικά,

Η γωνιά με τα βιβλία και τους μοναδικούς σελιδοδείκτες είναι μια αναπάντεχη έκπληξη. Σε διαφορετικά δε σημεία του χώρου πωλούνται χειροποίητα κοσμήματα, παραδοσιακά υφαντά και άλλα προϊόντα από νέους σχεδιαστές( αγόρασα κάτι υπέροχα πορτοκαλί σκουλαρίκια από πεπιεσμένο χαρτί)

Picture21.jpg

Η επίσκεψη στη περιοχή ήταν αξέχαστη αν και είδαμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της. Είμαι σίγουρη ότι θα την ξαναεπισκεφθώ μαζί με τον αγαπημένο μου…