Τι είναι τελικά το ChatGPT; Ένας οδηγός για αρχάριους

Αναστασία Σιδέρη
Τι είναι τελικά το ChatGPT; Ένας οδηγός για αρχάριους

«Αγαπητή μου, εδώ πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, μόνο και μόνο για να μείνουμε στη θέση μας».

-Λούις Κάρολ, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έκανε πρόσφατα ένα τεράστιο άλμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρος ο κόσμος ασχολείται με το ChatGPT της εταιρείας OpenAI, την πιο πρόσφατη εξέλιξη της τελευταίας γενιάς τεχνητής νοημοσύνης. Αυτής των GPT(Generative Pretrained Transformers).

Σύμφωνα με την εκλαϊκευμένη εξήγηση του ιδίου του ChatGPT, ένα GPT είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που μπορεί να γράψει κείμενο σαν άνθρωπος. Και το κάνει αναλύοντας συνδυαστικά τεράστιες ποσότητες δεδομένων και κειμένων προκειμένου να δημιουργεί νέα κείμενα που ακούγονται φυσικά και έχουν συνοχή.

CCCCCCCCCCCCCCCCCC.png

Miα εξέλιξη που τη δοκίμασα και με έκανε να νιώθω σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Και που με σιγουριά θα μπορούσε να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη βασική δραστηριότητα της Google, την αναζήτηση.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα όλοι οι συναγερμοί σήμαναν στα κεντρικά γραφεία της Google, που εναγωνίως και εσπευσμένα λάνσαρε τη περασμένη βδομάδα το BARD, τη δική της έκδοση GPT. Που όμως φαίνεται ότι είναι ακόμη λίγο προβληματική, αφού ένα λάθος έριξε τη μετοχή του κολοσσού σε μια μέρα κατά 8%.( γύρω στα 100 δις $)

Η εμφάνιση των GPT, που είναι εξελιγμένες μορφές των γνωστών chatbots ( ρομπότ με τα οποία μπορείς να επικοινωνείς, όπως είναι η Siri και Alexa ), έφερε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δημιουργούμε.

Με τις προηγμένες δυνατότητες επεξεργασίας γλώσσας, τα GPT αποτελούν μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επιλύουμε προβλήματα. Και το κάνουν με ένα μοναδικά απλό τρόπο για το μέσο άνθρωπο, ακόμη και αυτόν που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες.

SS.png

Όλα τα GPT είναι εντυπωσιακά, αλλά το ChatGPT της OpenAI έσπασε όλα τα κοντέρ.

Γιατί έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων κειμένου, γεγονός που του επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά κατανόηση της γλώσσας και των αποχρώσεων της. Αυτή η κατανόηση του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργεί εξαιρετικά γλωσσικά προϊόντα που μπορούν να πυροδοτήσουν νέες ιδέες και σκέψεις στους χρήστες του. Έχει εκπαιδευτεί επίσης από την πληθώρα από δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και βελτιώνεται συνεχώς μέσα από αλληλεπιδράσεις με χρήστες

Για όσους δεν γνωρίζουν, η OpenAI (Ανοιχτή Τεχνητή Νοημοσύνη), είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία που ισχυρίζεται ότι έχει σαν αποστολή το να προσφέρει την τεχνητή νοημοσύνη με φιλικό τρόπο και - προς το παρόν- αφιλοκερδώς στους ανθρώπους.

Iδρύθηκε μεταξύ άλλων από τους Elon Musk και Sam Altman και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων με 10 δις $ και από τη Microsoft. Το ChatGPT είναι η τελευταία έκδοση του chatbot της που υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο γλωσσικό μοντέλο που έχει δημιουργηθεί ποτέ, με πάνω από 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους!!!!

Σε μια ερώτηση που έκανα στο ChatGPT πως θα περιέγραφε τον εαυτό του η απάντηση ήταν:

«Είμαι ένα εξελιγμένο γλωσσικό μοντέλο. Η εκπαίδευση και οι δυνατότητές μου μου επιτρέπουν να κατανοώ και να παράγω κείμενα με τρόπο παρόμοιο με έναν άνθρωπο, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είμαι άνθρωπος και δεν έχω συναισθήματα, πεποιθήσεις ή συνείδηση.

Αντίθετα, χρησιμοποιώ στατιστικά μοντέλα και στοιχεία που βρίσκονται στο διαδίκτυο μέχρι το 2021 για να ανταποκριθώ στις ερωτήσεις που μου γίνονται.»

Τις πρώτες πέντε ημέρες της κυκλοφορίας του ChatGPT περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες συνδέθηκαν στην πλατφόρμα του για να το χρησιμοποιήσουν.

Σήμερα δε μετρά περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως (μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου, που έχω πάθει μεγάλη πλάκα). Αυτό την καθιστά μακράν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή του διαδικτύου στην ιστορία. Οι δε διακομιστές της OpenAI μετά βίας μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς, αλλά όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τα οφέλη , τα ρίσκα αλλά και τις νομικές και ηθικές συνέπειες της χρήσης του εργαλείου.

Τις συνέπειες από αυτή την σχεδόν υπερβατική μετάβαση στον ιστό ενός μαγικού κόσμου που ξαφνικά και δημοκρατικά βρίσκεται στη διάθεση μας.

Untitled.pngEEEEEEEE.png

Η «σκέψη» βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της νέας αυτής δυναμικής.

Το κυρίαρχο ερώτημα που θα προκύψει είναι τελικά ποιος (ή τι) σκέφτεται… Και κυρίως ποιος εκμεταλλεύεται το αποτέλεσμα αυτής της σκέψης.

Untitled.pngDDDDDDDDDDDDDDDDDDD.png

Προσωπικά πιστεύω ότι -αντίθετα με τους φόβους πολλών- είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην ανύψωση της ανθρώπινης σκέψης

1677225636818-890559938-EEEEEEEEEEEEEEEE.png

Μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες και να συνεισφέρει στην ενίσχυση της δημιουργικής ικανότητας και καινοτομίας επιτρέποντας μας να σκεφτόμαστε καλύτερα: δηλαδή ταχύτερα, βαθύτερα και πιο δημιουργικά.

Σε τι μπορεί να μας είναι χρήσιμο το ChatGPT

Οι χρήσεις του ChatGPT είναι απλά ατελείωτες και αναπάντεχες. Μπορεί να παράγει σε απίστευτες ταχύτητες πρωτότυπο περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες (και στα ελληνικά, αν και στα αγγλικά είναι περισσότερες οι δυνατότητες). Αρκεί να του δώσεις μια ξεκάθαρη περιγραφή.

Μπορεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις που απαιτούν αναλυτική και συνθετική ικανότητα, αλλά και να δημιουργεί ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για συνεντεύξεις η συζητήσεις για οποιοδήποτε θέμα . Μπορεί να γράψει βιογραφικά, επιστολές, e- mails, κείμενα για κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες, εκθέσεις, δοκίμια, άρθρα και ποιήματα.

Μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδια, γρίφους και κουΐζ.

Μπορεί να απαντά σε μηνύματα, παράπονα, ακόμη και σε κριτικές.

Μπορεί να δώσει συμβουλές ιατρικές, νομικές, γαστρονομικές, για δίαιτες και άλλα πολλά θέματα

Μπορεί ακόμη και γράψει κώδικα υπολογιστή για οποιαδήποτε εφαρμογή

Να μια ερώτηση που του έκανα: Εξήγησέ μου την κβαντική φυσική σαν να ήμουν 10 χρονών. Και η απάντηση του μου άρεσε πολύ.

«Η κβαντική φυσική είναι ένας κλάδος της επιστήμης που μελετά πώς συμπεριφέρονται τα μικροσκοπικά σωματίδια της ύλης, όπως τα άτομα και τα υποατομικά σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά και ιδιαίτερα που δεν ακολουθούν πάντα τους ίδιους κανόνες με τα πράγματα που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε κάθε μέρα.

Για παράδειγμα, μερικές φορές μπορεί να βρίσκονται σε δύο μέρη ταυτόχρονα ή μπορεί να είναι «φίλοι» μεταξύ τους ακόμα κι αν είναι πολύ μακριά. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο που έμαθαν οι επιστήμονες από τη μελέτη αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων. Η κβαντική φυσική μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος σε πολύ μικρή κλίμακα και μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες, όπως υπολογιστές που είναι πολύ πιο γρήγοροι από αυτούς που έχουμε σήμερα.»

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας GPT, μπορούμε πλέον να εξερευνήσουμε νέες ιδέες και έννοιες όπου προηγουμένως δεν είχαμε εύκολη πρόσβαση .

Η ικανότητά του να δημιουργεί νέες και μοναδικές προοπτικές έχει ανοίξει νέους δρόμους

Είτε γράφουμε μια ιστορία, συνθέτουμε ένα τραγούδι ή αναπτύσσουμε ένα νέο προϊόν, το GPT μπορεί να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε την εσωτερική μας δημιουργικότητα και να απελευθερώσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας. Ή ίσως ακόμη και να προωθήσει μια νέα και διευρυμένη δημιουργικότητα που δεν υπήρχε πριν από την έλευση του στη ζωή μας. Αρκεί να μη τεμπελιάσουμε και αφήσουμε το μυαλό μας σε αδράνεια..

Φυσικά πολλά επαγγέλματα κινδυνεύουν, αν το χρησιμοποιήσουν απλά σαν υποκατάστατο σκέψης και δεν το χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για να πάνε τη σκέψη τους πιο πέρα.

Μπορεί να γίνει ένας υπέροχος προσωπικός βοηθός, αλλά αν δεν εξελισσόμαστε κι εμείς, και δεν βάζουμε τη προσωπική μας σφραγίδα, και την εν συναίσθηση η όποιο άλλο συναίσθημα μας κάνει να είμαστε άνθρωποι, ίσως κάποια στιγμή πάρει τη θέση μας. Μη ξεχνάμε ότι πολλές εταιρείες καραδοκούν να μειώσουν κόστη.

Πολλοί φοβούνται επίσης ότι ίσως ακρωτηριάσει τη κριτική μας σκέψη σε τέτοιο βαθμό που θα μειώσει την ευφυΐα μας. Και ίσως οδηγήσει το ανθρώπινο είδος σε σκλαβιά η και αφανισμό. Δυστοπική σκέψη , αλλά καλό είναι το μέτρο…

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV.png

Ας θυμηθούμε ότι το ChatGPT δεν είναι ένα τελικό, αλλά ένα συνεχώς εξελισσόμενο προϊόν.

Τα δεδομένα στα οποία βασίζεται είναι από το 2021 και δεν ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά σκεφτείτε το. Θα ήταν σχετικό ένα άρθρο ή η απάντηση σε μια απλή ερώτηση για επενδύσεις που βασίζεται σε δεδομένα του 2021;

Επίσης, καθώς βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα διαχείρισης δεδομένων, οι απαντήσεις εξαρτώνται πολύ από την ύπαρξη σωστών και αμερόληπτων πηγών δεδομένων, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση στον σημερινό κόσμο. Δυστυχώς, μπορεί να αναπαράγει τα στερεότυπα των προγραμματιστών του. Αλλά μήπως και οι άνθρωποι δεν είμαστε έτσι? Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις .

Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξη. Η τεχνολογία GPT οδηγεί σε μια νέα εποχή της ανθρώπινης εμπειρίας, γνώσης και δημιουργίας.

Μια εποχή στην οποία μπορούμε να σκεφτόμαστε καλύτερα, βαθύτερα και πιο δημιουργικά από ποτέ. Μας δίνει εύκολα και γρήγορα απαντήσεις και πρωτότυπο υλικό για σκέψη, χαρίζοντας μας πολύτιμο χρόνο. Με τις προηγμένες δε δυνατότητες του συνδυαστικής ανάλυσης μας βοηθά να δημιουργούμε σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στην ανθρώπινη ιστορία, ανεβάζοντάς μας σε νέα ύψη.

Από το «Cogito Ergo Sum» -- Σκέφτομαι , άρα υπάρχω! στο «Cogito Ergo Creo» — Σκέφτομαι, άρα δημιουργώ!