Δείτε απίστευτες φωτογραφίες από τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών!

Δείτε απίστευτες φωτογραφίες από τα καμαρίνια σπουδαίων ηθοποιών!

Στον προσωπικό χώρο των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών

 

Σήμερα, 27 Μαρτίου, είναι η παγκόσμια ημέρα θεάτρου.

Από το 1961 πρωτοεμφανίστηκε η θεατρική ημέρα με την πρωτοβουλία του διεθνούς ινστιτούτου θεάτρου. Με αφορμή αυτή την γιορτή παρουσιάζουμε σήμερα μέρος από τον ανεκτίμητο θησαυρό του θεατρικού μουσείου που σαπίζει στο ισόγειο του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, της οδού Ακαδημίας. Το θεατρικό μουσείο αποτελεί μοναδικό αρχείο- μουσείο στα Βαλκάνια, που περιέχει συλλογές, θεματικό υλικό, βιβλιοθήκη, βάσεις δεδομένων, μουσειακό υλικό με θέμα την ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας.

Το 1936 ο ιστορικός θεάτρου Γιάννης Σιδέρης, με την υποστήριξη του θεατρικού συγγραφέα και για πολλά χρόνια διευθυντή της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου Θόδωρου Συναδινού και του γενικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Κωστή Μπαστιά, συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος του υλικού, το οποίο στεγάστηκε το 1976 στο ισόγειο του πνευματικού κέντρου. Από το 2004 ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα με αποκορύφωμα το 2011 που ο φορέας πολιτισμού σταμάτησε την ομαλή ροη της επιδότησης του.

Αποτέλεσμα σήμερα ο εκθεματικός χώρος να καταρρέει. Ο ακατάλληλος φωτισμός, οι υγρασίες, οι κατσαρίδες, τα ποντίκια και η εμφάνιση τερμιτών να απειλούν τα εκθέματα και όλο το υπόλοιπο πλούσιο αρχείο.

Ο πρόεδρος του θεατρικού μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος καλείται κάθε είκοσι μέρες στα δικαστήρια για εκδίκαση χρεών του. Ο ίδιος θα πει σε συνέντευξη του ότι, λόγο ανεξόφλητων οφειλών, ενοικίων, ήθελαν να πετάξουν αρχεία, να τα πάνε στην ανακύκλωση, μάλιστα κάποια κυρία μάζεψε κάποια πορτρέτα από τα σκουπίδια…

Το μοναδικό αυτό μουσείο χρειάζεται ένα νέο χώρο και μια συνεχόμενη χρηματοδότηση.

Στην μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε ομάδα με σκοπό την αποκατάσταση του μοναδικού αυτού πολιτιστικού θησαυρού, την επαναλειτουργία του θεατρικού μουσείου.

Δείτε παλαιότερες φωτογραφίες από τα καμαρίνια που βρίσκονται στο χώρο αυτό.