Ο συγγραφέας Jason Arkley μοιράζεται με τις αναγνώστριες του Queen.gr τους αγαπημένους του συγγραφείς για το καλοκαίρι

Ο συγγραφέας Jason Arkley μοιράζεται με τις αναγνώστριες του Queen.gr τους αγαπημένους του συγγραφείς για το καλοκαίρι

Το βιβλίο του «Εκλεκτός και Ευλογημένος: η Προφητεία» μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει πολύ καιρό, αλλά είναι ήδη best-seller. Ο λόγος για τον νεαρό συγγραφέα Jason Arkley που βάλθηκε να ξυπνήσει τις αναγνώστριες του Queen.gr από τη «αναγνωστική χειμερία νάρκη» και τους προτείνει τους αγαπημένους του συγγραφείς.

«Όταν το βιβλίο που διαβάζεις ανεβάζει το ηθικό σου και γεμίζει την καρδιά σου με αισθήματα ευγενικά, τότε μη ζητάς να κρίνεις με άλλο τρόπο το έργο. Είναι καλό και γραμμένο από αριστοτέχνη της πέννας».
Ζαν ντε λα Μπριγιέρ (1645-1696) Γάλλος συγγραφέας.

Τα βιβλία έχουν την ικανότητα να μας ταξιδεύουν και να μας χαρίζουν εικόνες και εμπειρίες που αν συνέβαιναν στην πραγματικότητα, ίσως να μην ήταν τόσο έντονα και πιθανότατα να αδιαφορούσαμε. Πίσω από ένα καλό βιβλίο βρίσκεται ένας συγγραφέας που θέλησε να μας μεταδώσει τα συναισθήματα, που όλοι μας προσπερνάμε καθημερινά ή απλά αδυνατούμε να αντιληφθούμε. Αν και οι αρχαίοι συγγραφείς-φιλόσοφοι μπορούν να μας διδάξουν πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, με τους σύγχρονους μπορούμε να ταυτιστούμε άμεσα και να λύσουμε προβλήματα και ανησυχίες της καθημερινότητας. Γι' αυτό και εγώ αποφάσισα να προτείνω πέντε συγγραφείς που ο καθένας μπορεί να αποκομίσει κάτι διαφορετικό από κάθε βιβλίο και κάθε ιστορία.

Suzanne Collins
Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1962 στο Χάρτφορντ, Κονέκτικατ. Είναι η κόρη ενός αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Γεγονός που συντέλεσε στην συγγραφή των μυθιστορημάτων της, για τον λόγο ότι ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις δύσκολες καταστάσεις του πολέμου όπως η πείνα, η ανάγκη για επιβίωση και ο θάνατος. Το πιο γνωστό της έργο είναι οι «Αγώνες Πείνας» (Hunger games) που εξελίσσεται σε τριλογία και βρέθηκε στα best sellers του The New York Times για 60 εβδομάδες. Η Collins γράφει σε α' πρόσωπο, πράγμα που ξεγελά τον αναγνώστη ώστε να ταυτίζεται αμέσως με την πρωταγωνίστρια. Η γραφή της είναι σύντομη και οι ιστορίες της είναι εθιστικές.

George R.R. Martin
Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1948 στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Martin επιλέχτηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους «πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο». Τα βιβλία του είναι γνωστά για τους πολύπλοκους χαρακτήρες, τις ξαφνικές και συχνά βίαιες ανατροπές στην πλοκή, και για την περίπλοκη πολιτική δολοπλοκία. Το πιο γνωστό του έργο είναι η σειρά μυθιστορημάτων επικής φαντασίας «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» (A song of Ice and Fire) στο οποίο βασίζεται και η γνωστή σειρά Game of Thrones. Ενώ στα πρώτα του μυθιστορήματα η μαγεία είχε συνήθως τον κεντρικό ρόλο, αυτή η σειρά ιστοριών είναι φημισμένη για την περιορισμένη και διακριτική χρήση της, παρουσιάζοντας την σαν μία διφορούμενη και συχνά κακή παρασκηνιακή δύναμη. Η πλοκή περιστρέφεται κυρίως γύρω από πολιτικές συγκρούσεις και εμφύλιους πολέμους, είναι μια ιστορία που μπορεί να κερδίσει οπαδούς της φαντασίας αλλά και μη.

Paulo Coelho
Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1947στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Του έχουν απονεμηθεί πολλά λογοτεχνικά βραβεία και έχει πουλήσει πάνω από είκοσι εκατομμύρια βιβλία. Μια πληροφορία που μ' αρέσει πολύ γι αυτόν τον συγγραφέα είναι πως παρά τις σπουδές του και την ψυχολογική αναζήτηση που τον διακατέχει, έχει εκτίσει χρόνο στην φυλακή για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιάνικης δικτατορίας. Χαρακτηριστικό των έργων του είναι η εσωτερική διερεύνηση που κάνουν οι πρωταγωνιστές του μέσα από τον διαλογισμό, τον μυστικισμό και άλλες πνευματικές μεθόδους με στόχο να δώσουν απαντήσεις σε προσωπικά και υπαρξιακά θέματα. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Ο Αλχημιστής» (The Alchemist) που αναφέρεται ως ένα από τα best seller της ιστορίας. Ο Coelho έγραψε τον Αλχημιστή μέσα σε 2 εβδομάδες και σχολιάζει πως αυτό έγινε επειδή ήταν ήδη γραμμένο στην ψυχή του.

John Boyne
Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1971 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία. Έχει γράψει έξι νουβέλες και αρκετές μικρές ιστορίες που έχουν εκδοθεί μέσα από ανθολόγια. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Το Αγόρι με τη Ριγέ Πιτζάμα», ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ιστορικά γεγονότα και φαντασία. Είναι μια ιστορία που πλέκει το δράμα και την αθωότητα. Μπορώ να αναφέρω άπειρα ονόματα που έχουν κλάψει με αυτή την ιστορία αφού έχει πουλήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα και το 2008 βγήκε και στην μεγάλη οθόνη. Αν και το έργο του έχει ήδη χαρακτηριστεί κλασικό στην παιδική λογοτεχνία, είναι μια ιστορία που μπορούν να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι. Η γραφή του είναι απλή και συνοπτική και πάντα θέλεις να δεις τι θα γίνει στην συνέχεια. Ο Boyne μπορεί με μεγάλη ευκολία να σε γεμίσει συναισθήματα όλων των ειδών. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα έργα του, που είναι και το στοιχείο που με κερδίζει σαν αναγνώστη.

Salman Rushdie
Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1947 στη Βομβάη. Ο Rushdie στα έργα του μπλέκει τη φαντασία και τον μύθο με την πραγματική ζωή και εντάσσεται στο λογοτεχνικό ρεύμα που ονομάζεται μαγικός ρεαλισμός. Το πιο γνωστό του έργο είναι οι «Σατανικοί Στίχοι» (Satanic verses) το οποίο αναφέρεται στο Κοράνι και στον Προφήτη. Αμέσως το βιβλίο θεωρήθηκε βλάσφημο προς τον Μωάμεθ και απαγορεύτηκε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες ενώ πιστοί το έκαιγαν στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Ακόμα ο Rushdie ανακηρύχτηκε ως βλάσφημος και κάθε «καλός» μουσουλμάνος είχε το δικαίωμα να τον σκοτώσει έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής. Παρ' αυτά συνεχίζει να γράφει μυθιστορήματα που συνδυάζουν φάρσες, μύθους, ιστορία και επιστημονική φαντασία. Νομίζω πως αυτά αρκούν για να διαβάσει κάνεις ένα από τα μυθιστορήματά του.

Ο Jason Arkley κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Εκλεκτός και Ευλογημένος: η Προφητεία» (Εκδόσεις NOVELBOOKS), ενώ περισσότερα για εκείνον και το βιβλίο του μπορείτε να μάθετε από τη σελίδα του στο facebook.