Ελληνική παράδοση και σύγχρονη γαστρονομία ενώνονται με φόντο την τέχνη μέσα στο EMΣΤ

Νέλλη Καλαμαρά
Ελληνική παράδοση και σύγχρονη γαστρονομία ενώνονται με φόντο την τέχνη μέσα στο EMΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας Υποδέχεται το NYN ESTI, ένα νέο εστιατόριο που φέρνει κοντά την ελληνική μαγειρική παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις με την υπογραφή του Σταμάτη Μισομικέ.

Νέα χρονιά ήρθε, νέες αφίξεις καταφθάνουν, και μάλιστα πολλά υποσχόμενες. Ο Όμιλος Nice n Easy και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ανακοινώνουν την έναρξη της λειτουργίας του NYN ESTI, ενός πρωτοποριακού εστιατορίου που φέρνει στην Αθήνα μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Με την υπογραφή του Σταμάτη Μισομικέ, το NYN ESTI συνδυάζει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές. Στηριζόμενο σε ένα ζωντανό μανιφέστο που αντιλαμβάνεται τη γαστρονομία ως δραματουργικά καθοδηγούμενη τέχνη, το NYN ESTI διευρύνει τις γευστικές αναμνήσεις πέρα από την υλική υπόσταση του φαγητού.

Νέα εποχή για ένα από τα πιο δημοφιλή peruvian resto bars του Κολωνακίου

MAGIATIKO-ME-RIZES.jpg

Το NYN ESTI θα προσφέρει δύο διαφορετικές εμπειρίες γαστρονομίας: τον "Βιότοπο" αρχικά και το "Χρονολόγιο" που θα ενταχθεί σε επόμενο χρόνο. Στόχος των δυο μενού είναι να προσφέρουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ελληνική γαστρονομική ιστορία, από το χθες στο σήμερα. Στον «Βιότοπο» παρουσιάζεται η χλωρίδα και η πανίδα της Ελληνικής γης στο σήμερα. Αποτελείται από τρία μενού γευσιγνωσίας, την Χλωρίδα, την Πανίδα και το Αλς. Στη Χλωρίδα εντοπίζεται η χορτοφαγική βάση του μενού. Η προσθήκη μιας πρωτεΐνης από τη γη δημιουργεί την Πανίδα, ενώ μιας πρωτεΐνης από την θάλασσα δημιουργεί το Αλς.

Αλλαγές σκυτάλης σε ξενοδοχειακές κουζίνες ανεβάζουν το γευστικό ενδιαφέρον

KARAMELA.jpg

Όλες οι δημιουργίες του μενού έχουν εμπνευστεί από μοναδικά, δυσεύρετα και εποχιακά υλικά που έχουν επιλέγει προσεκτικά από την ομάδα του Σταμάτη Μισομικέ, όπως τα «Ριζώματα» ένα πιάτο με δυσεύρετες ρίζες βιοδυναμικής καλλιέργειας μαριναρισμένες με άρτυμα φτιαγμένο από τις φλούδες τους, μέχρι το επιδόρπιο «Φθινοπωρινά Φύλλα», όπου έχει αρωματιστεί με 28 διαφορετικά φύλλα. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται με υλικά από τοπικούς παραγωγούς, επιλεγμένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, ενώ το εστιατόριο λειτουργεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του ΝΥΝ ESTI είναι η δέσμευση στη βιώσιμη γαστρονομία, με τη χρήση βιολογικών και δυσεύρετων υλικών και η εφαρμογή πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

FINGERFOOD.jpg

Στο ΝΥΝ ESTI η γαστρονομική εμπειρία ξεκινάει από την ύλη. Η κεραμική τέχνη, αποτέλεσε βασικό ερέθισμα για την επιλογή των κατάλληλων πιάτων που συνδέουν την αρχαία τεχνογνωσία με την σύγχρονη γαστρονομία. Ο Σταμάτης Μισομικές, Head Chef του NYN ESTI και δημιουργός του μανιφέστου, συνδυάζει το θέατρο, την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία με την γαστρονομία, προσθέτοντας νέες αποχρώσεις στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ελληνική γαστρονομία.

STAMATIS-MISOMIKES.png

"Θέλω οι άνθρωποι να φάνε και να ψυχαγωγηθούν και στο NYN ESTI, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν μία παράσταση που πρωταγωνιστεί το φαγητό. Το NYN ESTI δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, είναι ένας χώρος όπου η γαστρονομία συναντά την τέχνη και την ιστορία. Εδώ, η κάθε γεύση και το κάθε πιάτο αφηγούνται μια ιστορία, προσκαλώντας τους επισκέπτες μας να εξερευνήσουν τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.", δήλωσε ο σεφ. Κάθε επισκέπτης του NYN ESTI καλείται να γίνει συνοδοιπόρος σε ένα ταξίδι γεύσεων και αναμνήσεων, σε έναν χώρο που ενσαρκώνει την αρχιτεκτονική αρτιότητα και κομψότητα του ΕΜΣΤ, σε μια εμπειρία που δεν περιορίζεται στο πιάτο, αλλά ενσωματώνει την ιστορία, την τέχνη και την βιωσιμότητα.

Info: Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα