9 χρόνια χωρίς τον Robin Williams: 10 + 10 ατάκες του που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
9 χρόνια χωρίς τον Robin Williams: 10 + 10 ατάκες του που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο Robin Williams έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά το μοναδικό χαμόγελό του και τη δύναμή του μέσα από τις ατάκες του.

Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που ο κόσμος αποχαιρέτησε μια κωμική ιδιοφυΐα που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις καρδιές και τα μυαλά εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Robin Williams, ένα είδωλο του γέλιου και της ανθρωπιάς, συνεχίζει να ζει μέσα από τις διαχρονικές ατάκες και τις αξέχαστες στιγμές του.

Εξυμνώντας την απαράμιλλη ικανότητά του να συνδυάζει το χιούμορ με τη διορατικότητα, αναλογιζόμαστε την κληρονομιά του, εμβαθύνουμε σε μερικές από τις πιο αξέχαστες ατάκες του που όχι μόνο μας έκαναν να γελάσουμε μέχρι να πονέσουν τα πλευρά μας, αλλά επίσης άγγιξαν βαθιές αλήθειες για τη ζωή, την αγάπη και την ανθρώπινη εμπειρία. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου που κανείς δεν περίμενε και κανείς ποτέ δεν ήθελε, ταξιδεύουμε μέσα από τη σοφία και το πνεύμα του Robin Williams, ενός ανθρώπου του οποίου τα λόγια και η φωνή συνεχίζουν να έχουν απήχηση και να μας υπενθυμίζουν ότι το γέλιο είναι μια παγκόσμια γλώσσα και ίσως η μόνη που μπορεί να γεφυρώσει και να απαλύνει.

Robin Williams In 'Dead Poets Society'

Dead Poets Society, 1989

Οι ατάκες του Robin Wiliiams που θα θέλαμε να μην ξεχάσουμε ποτέ

20 ατάκες από τη ζωή του και το έργο του που μας ενέπνευσαν, που έμειναν μαζί μας και που μας έκαναν να τον αγαπήσουμε λίγο παραπάνω από κάθε άλλο κωμικό, ηθοποιό, άνθρωπο του Χόλιγουντ.

Μια γυναίκα δεν θα έφτιαχνε ποτέ πυρηνική βόμβα. Δεν θα έφτιαχνε ποτέ ένα όπλο που σκοτώνει, όχι, όχι. Θα έφτιαχνε ένα όπλο που θα σε έκανε να νιώσεις άσχημα για λίγο.

Συνήθιζα να πιστεύω ότι το χειρότερο πράγμα στη ζωή ήταν να καταλήξεις μόνος. Δεν είναι έτσι. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι να καταλήξεις με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις μόνος.

Η ζωή είναι μια τραγωδία για όσους αισθάνονται και μια κωμωδία για όσους σκέφτονται. Έτσι μπορεί να είναι κατάρα στο ότι βρίσκεις κάτι αστείο ακόμα και στο πιο σκοτεινό πράγμα.

Robin Williams In 'Good Morning, Vietnam'

Goodmorning Vietnam, 1987

Νομίζω ότι οι πιο θλιμμένοι άνθρωποι προσπαθούν πάντα με κάθε τρόπο να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, επειδή ξέρουν πώς είναι να νιώθεις απολύτως άχρηστος και δεν θέλουν να νιώθει κανείς άλλος έτσι.

Μερικές φορές μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα και να μην καταλάβεις ποτέ ότι αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Αντιμετωπίζεις μια ασθένεια, κερδίζεις, χάνεις. Αν θεραπεύσεις έναν άνθρωπο, σου εγγυώμαι ότι θα κερδίσεις, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
- Patch Adams

Ό,τι κι αν σας λέει ο καθένας, οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
- Dead Poets Society

good-will-hunting.png

Good Will Hunting, 1997

Και αν αυτές οι εικόνες έχουν κάτι σημαντικό να πουν στις μελλοντικές γενιές, είναι αυτό… Ήμουν εδώ. Υπήρξα. Ήμουν νέος. Ήμουν ευτυχισμένος… και κάποιος νοιαζόταν αρκετά για μένα σε αυτόν τον κόσμο ώστε να με βγάλει φωτογραφία.
- One Hour Photo

Δεν ξέρεις για την πραγματική απώλεια γιατί συμβαίνει μόνο όταν έχεις αγαπήσει κάτι περισσότερο από τον εαυτό σου.
- Good Will Hunting

Τι κακό έχει ο θάνατος, κύριε; Τι φοβόμαστε τόσο θανάσιμα; Γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο με κάποια ποσότητα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και ευπρέπειας, και Θεός φυλάξοι, ίσως και με χιούμορ; Ο θάνατος δεν είναι ο εχθρός, κύριοι. Αν πρόκειται να πολεμήσουμε μια ασθένεια, ας πολεμήσουμε μια από τις πιο τρομερές ασθένειες, την αδιαφορία.
- Patch Adams

Robin Williams In 'Patch Adams'

Patch Adams, 1998

Ξέρεις τι είναι η μουσική; Η μικρή υπενθύμιση του Θεού ότι υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από εμάς σε αυτό το σύμπαν- αρμονική σύνδεση μεταξύ όλων των έμβιων όντων, παντού, ακόμη και των άστρων.
- August Rush

Δεν διαβάζουμε και δεν γράφουμε ποίηση επειδή είναι χαριτωμένη. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή είμαστε μέλη της ανθρώπινης φυλής. Και η ανθρώπινη φυλή είναι γεμάτη πάθος. Και η ιατρική, η νομική, οι επιχειρήσεις, η μηχανική, είναι ευγενείς επιδιώξεις και απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής. Αλλά η ποίηση, η ομορφιά, ο ρομαντισμός, η αγάπη, γι' αυτά μένουμε ζωντανοί.
- Dead Poets Society