Το The In Between δεν είναι άλλη μία γλυκανάλατη ρομαντική ταινία

Νατάσσα Σχοινά
Το The In Between δεν είναι άλλη μία γλυκανάλατη ρομαντική ταινία

Δεν υπάρχουν εξιδανικευμένοι έρωτες με κλισέ happy endings στο The In Between.

Ακόμα και να δηλώνεις φαν των ρομαντικών ταινιών, πάντα υπάρχει ένας φόβος λίγο πριν πατήσεις να δεις την επόμενη και ένα μεγάλο ερώτημα περιμένει να απαντηθεί: «Θα είναι άλλη μία από τα ίδια;». Σαφώς και αυτή η ανησυχία υπάρχει σε κάθε πιθανό κινηματογραφικό είδος, όμως, κάποια πράγματα καταλήγουν από ένα σημείο και μετά να γίνονται και κάπως κλισέ.

Μέσα στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, λοιπόν, μετά από καιρό είχα όρεξη για μία ιστορία αγάπης. Διάλεξα το «The In Between» στο Netflix και ομολογώ πως ήμουν προκατειλημμένη για μία πιο ανάλαφρη ρομαντική ταινία μιας και ήταν από τις φορές που δεν είχα δει και το τρέιλερ, όμως, ήδη από τα πρώτα λεπτά η διάθεση άλλαξε ριζικά. Μέσα στο κατά τα λοιπά βασικό πλαίσιο του κοριτσιού που γνωρίζεται με το αγόρι είχε ένα μεγάλο και «πραγματικό» παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Στο The In Between δεν υπάρχει εξιδανικευμένος έρωτας

Η Joey King και ο Kyle Allen υποδύονται την Tessa και τον Skylar, δύο παιδιά που γνωρίζονται κατά τύχη σε έναν κινηματογράφο και νιώθουν κατευθείαν την έλξη ανάμεσά τους. Υπάρχει ο ενθουσιασμός της νέας γνωριμίας, του έρωτα που συνεπαίρνει, των συναισθημάτων που αναδύονται αβίαστα χωρίς κάποιος να προσπαθεί. Αυτό που νιώθεις ξαφνικά έρωτα και αυτό το συναίσθημα έχει τη δική του ζωή διαφορετική και παράλληλη με τη δική σου.

Επί της ουσίας, όμως, από την αρχή της ταινίας παρακολουθείς με μία πικρία, ακόμα και σε αυτές τις τόσο τρυφερές στιγμές, γιατί την ίδια στιγμή παίζουν πλάνα με την πρωταγωνίστρια μόνη της, εμφανώς σε μία κατάσταση μεγάλου πένθους. Από ένα σημείο και μετά, ξέρεις ότι ο Skylar πεθαίνει, το θέμα είναι πώς, και όλα όσα προηγήθηκαν του τραγικού γεγονότος. Κυρίως αυτά.

Η πληγωμένη εμπιστοσύνη

Η Tessa είναι ένα κορίτσι που δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της με ακατάλληλους γονείς και στη συνέχεια βρέθηκε στο σύστημα για να υιοθετηθεί τελικά από έναν από τους συντρόφους της μαμάς της και τη νέα του σύζυγο. Δεν ήθελε να έρχεται κοντά με κανέναν πέραν της κολλητής της, γιατί μέσα της είχε ριζώσει ο φόβος εγκατάλειψης από τα πολύ κοντινά της πρόσωπα.

Ο Skylar κατάφερε και «έσπασε» αυτόν τον κανόνα. Την αγάπησε, την πλησίασε και την έκανε να πιστέψει για πρώτη φορά στο «happy ending». Όταν, όμως, είσαι ήδη τραυματισμένη από τη ζωή και θεωρείς υπέρβαση το να έρθεις κοντά σε κάποιον, η απώλειά του μεγαλώνει την πληγή.

Η αδυναμία του να προχωρήσεις μετά από μια απώλεια

Το πένθος δεν είναι ποτέ εύκολο. Ο κάθε ένας το αντιμετωπίζει με τον τρόπο που μπορεί, θέλει και έχει ανάγκη. Ακόμα και να μην είσαι των μεταφυσικών φαινομένων, που φαίνεται πως κάνουν την εμφάνισή τους στην ταινία για να δείξουν τον Skylar που βοηθάει την Tessa να προχωρήσει, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι πολλές φορές το μυαλό βλέπει και πιστεύει αυτά που θέλει, πόσο μάλλον όταν έχει περάσει ένα τέτοιο σοκ. Και υπό αυτήν τη σκοπιά είναι που πρέπει να δεις την ταινία για να την εκτιμήσεις.

Το The In Between είναι μία ρομαντική, δραματική ιστορία αγάπης για την πραγματική δυσκολία του πένθους, τα τραύματα της ζωής και, τελικά, για τη σημασία του ταξιδιού και του να αφήνεσαι να ζεις την κάθε στιγμή. Ρομαντική, συγκινητική, δύσκολη και τρυφερή.