Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στη νέα σκοτεινή πλευρά του Doctor Strange

Νατάσσα Σχοινά
Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στη νέα σκοτεινή πλευρά του Doctor Strange
©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Η πρώτη φορά που η Marvel αγγίζει τα όρια ταινίας τρόμου, μία Scarlet Witch που θυμίζει την Carrie του 1976 και όλα τα σωστά cameo ηρώων που επέστρεψαν σχεδόν 30 χρόνια μετά την πώλησή τους. 

«Το αν υπάρχουν φαντάσματα σε αυτό το σπίτι δε θα το πω εγώ. Αλλά, υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα πράγματα από φαντάσματα. Πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς ούτε ονειρεύονται ότι υπάρχουν», είχε πει ο Dr. Stephen Strange στο Vol 1 120 των Strange Tales και θα μπορούσε πολύ εύστοχα αυτό να αποτελέσει όχι μόνο οιωνό για τη δεύτερη ταινία του Doctor Strange αλλά και ερμηνεία της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.

Το Doctor Strange in the Multiverse of Madness κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και αποτέλεσε τον αρωγό της Marvel για την έξυπνη είσοδό της σε πιο σκοτεινά genre, αγγίζοντας τα όρια ταινίας τρόμου. Με εκτελεστικά όργανα τον πάντα εξαιρετικό Benedict Cumberbatch και την καθηλωτική Elizabeth Olsen, η θυγατρική της Disney ταξίδεψε στο περίφημο πολυσύμπαν, παρέδωσε μαθήματα οπτικών εφέ και ξανασύστησε «σωστά» στο κοινό χαρακτήρες που έχει αγαπήσει προκαλώντας δικαίωση για την επιστροφή τους στα «κεντρικά».

***Προειδοποίηση: Η συνέχεια περιέχει μεγάλα spoiler για όλη την ταινία***

Ας ξεκινήσουμε από τη βάση της ταινίας.

Τι είναι το multiverse;

Δανειζόμενη τα λόγια του ίδιου του Doctor Strange, «το Πολυσύμπαν είναι ένα concept για το οποίο γνωρίζουμε τρομακτικά λίγα πράγματα». Ουσιαστικά, το Πολυσύμπαν περιέχει όλες τις διαστάσεις και τις παράλληλες πραγματικότητες που υπάρχουν. Στο Doctor Strange in the Multiverse of Madness, παίζει πολύ βασικό ρόλο γιατί η America Chavez, γύρω από την περιστρέφεται η ταινία, έχει τη δύναμη να ταξιδέψει σε κάθε μία από αυτές τις πραγματικότητες και αυτός είναι και ο λόγος που η Wanda Maximoff aka Scarlet Witch θέλει να πάρει τη δύναμή της σκοτώνοντάς τη στην πορεία. Ναι, δεν ακούγεται σαν τη Wanda που ξέρουμε και υπάρχει λόγος.

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

Η μεταμόρφωση της Wanda στην απόλυτη villain

Το Doctor Strange 2 πιάνει την ιστορία της Wanda από εκεί που τα άφησε η σειρά WandaVision. Δηλαδή τότε που τα παιδιά της Maximoff, ο Billy και ο Tommy, εξαφανίζονται, αφού αποδεικνύεται ότι τελικά δεν υπήρχαν ποτέ και ότι τους είχε δημιουργήσει η μαμά τους με τη μαγεία της. Στο τέλος, ωστόσο, ακούγονται τα γέλια τους, οπότε, όπως κάθε Marvel fan, υποψιάζεσαι ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Και, φυσικά, επιβεβαιώνεσαι, καθώς η απώλεια μετατρέπει τη Wanda σε Scarlet Witch που πατάει επί πτωμάτων -κυριολεκτικά- για να κλέψει τη δύναμη της America και να μπορεί να ζήσει σε μία άλλη πραγματικότητα όπου τα παιδιά της υπάρχουν ακόμη.

Η Elizabeth Olsen σε πολλές σκηνές θυμίζει την Carrie του Brian de Palma (1976):

Δεν έχει καμία σχέση με τη γλυκιά Wanda Maximoff. Είναι η τέλεια villain. Πανούργα, παντοδύναμη, χωρίς κανέναν ενδοιασμό για να πετύχει τον στόχο της. και εξαιτίας αυτής συνασπίζονται όλοι οι μάγοι της οικουμένης για να την εμποδίσουν. Ως αποτέλεσμα, το Kamar-Taj -το σπίτι του Ancient One στο Θιβέτ από τα κόμικς- γίνεται το πεδίο μίας επικής μάχης σχεδόν αποκλειστικά βασιζόμενης σε ξόρκια και έλεγχο μυαλού. Γενικά, ένα υπερθέαμα μαγείας από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας, καμία σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Η πρώτη ταινία της Marvel που αγγίζει τα όρια ταινίας τρόμου

Πολλοί είχαν δηλώσει πως το Doctor Strange 2 θα ήταν η πρώτη ταινία τρόμου της Marvel, μέσα σε αυτούς και ο Cumberbatch, αλλά από τη σκέψη μέχρι τη θέαση είναι μεγάλος ο δρόμος. Και τελικά ισχύει. Σαφώς και δε μιλάμε για τον Εξορκιστή του William Friedkin -αν και κάποιες σκηνές τίμησαν τους δαιμονισμούς και με το παραπάνω-, αλλά πρόκειται για μία εμφανώς πιο σκοτεινή ταινία από οτιδήποτε άλλο έχει κυκλοφορήσει από τα Marvel Studios. Τρομακτική ατμόσφαιρα, επιβλητική εικόνα, και μουσική που ενισχύει την αγωνία μέχρι να φτάσει το jump scare και να τρανταχτείς και λίγο στη θέση σου. Τα εύσημα στον σκηνοθέτη Sam Raimi για αυτό το υπερηρωικό του αριστούργημα.

DOCTOR STRANGE IN THE MULTIVERSE OF MADNESS

Εντυπωσιακή εικόνα και μουσική για βραβείο

Οι ταινίες της Marvel φημίζονται για την εξαιρετική εικόνα τους, αλλά ο Raimi ανέβασε αρκετά τον πήχη όσον αφορά στο στήσιμο και στην παρουσίαση των χαρακτήρων και των συναισθημάτων με έμφαση στην ατμόσφαιρα. Τα, δε, οπτικά εφέ αναμενόμενα σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που ξεχώρισε, ωστόσο, ήταν με διαφορά η μουσική. Ο Danny Elfman έκανε εξαιρετική δουλειά στη σύνθεση απογειώνοντας κάθε σκηνή αναφορικά με την πλοκή. Και δεν είναι μόνο η διαλογή της μουσικής αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε το περιβάλλον των ηρώων για αποτυπωθεί στον ήχο.

Τα cameo των χαρακτήρων που επέστρεψαν στο «σπίτι» τους

Δεν μπορώ να περιγράψω τι συνέβη μέσα στην αίθουσα όταν ο Professor X εμφανίστηκε στην ταινία. Ο Charles Xavier που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Stan Lee και τον Jack Kirby το 1963 για τα κόμικς της Marvel και αναγκάστηκε να «μετακομίσει» στην 20th Century Fox το 1993 σε μία -επιτυχημένη- προσπάθεια αποφυγής χρεωκοπίας, είναι και πάλι «σπίτι» (σ.σ. την ώρα που το γράφω ανατριχιάζω). Μάλιστα, η Marvel έφερε πίσω τον Patrick Stewart που ανέλαβε για πρώτη φορά τον χαρακτήρα το 2000, ενώ την εμφάνισή του έκανε και ο Mr Fantastic από τους Fantastic 4, τον οποίο υποδύεται πια ο John Krasinski. Η εξαγορά της 20th από την Disney το 2019 μόλις έγινε πιο συγκινητική από ποτέ.

Fun Fact: Την ώρα που εμφανίστηκε ο Professor X έπαιζε η μουσική από το theme της animated σειράς που παιζόταν από το 1992 μέχρι το 1997.

Η Charlize Theron εμφανίζεται στα mid-credits

Είναι νόμος πως, όταν πηγαίνεις σε ταινία της Marvel, δε σηκώνεσαι να φύγεις πριν πέσουν και οι τελευταίοι τίτλοι στο τέλος και αυτό γιατί τα post credits βίντεο περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη συνέχεια ή αποτελούν easter eggs. Στο τέλος του Doctor Strange 2, ας πούμε, εμφανίστηκε η Charlize Theron και πήρε τον Stephen μαζί της σε μία πύλη που άνοιξε, που δεν είναι κάτι που θες να χάσεις.

Η Theron θα υποδυθεί την Doctor Clea Strange, μαθήτρια και τελικά σύζυγο του Strange που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Strange Tales #126.


Το Doctor Strange In The Multiverse of Madness είναι μία ταινία που αποτελεί τον κινηματογραφικό ναό της μαγείας, με πρωταγωνιστές δύο εξαιρετικούς εκπροσώπους της 7ης τέχνης, έναν σκηνοθέτη που «διασκεδάζει» με τον τρόμο, με άψογη μουσική επένδυση και την απόδειξη ότι το μέλλον του superhero genre δεν υπακούει πια σε κανέναν περιορισμό.

Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Feel Good Entertainment.