Είναι bullying ή σάτιρα; Τα Χρυσά Βατόμουρα συμπεριέλαβαν ένα 12χρονο κορίτσι στις υποψηφιότητες

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Είναι bullying ή σάτιρα; Τα Χρυσά Βατόμουρα συμπεριέλαβαν ένα 12χρονο κορίτσι στις υποψηφιότητες

Αν νομίζατε ότι τα Χρυσά Βατόμουρα θα μετρίαζαν την ανάγκη τους για σάτιρα και θόρυβο, κάνατε λάθος. Οι υποψηφιότητες για το 2023 ανακοινώθηκαν και ανάμεσά τους έχουν και ένα 12χρονο κορίτσι.

Πότε η σάτιρα και το αστείο μεταμορφώνονται σε κάτι αγενές και απερίσκεπτο; Μήπως τα μικρά παιδιά θα έπρεπε να είναι το όριο; Οι απορίες αυτές έρχονται διότι δημοσιοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Χρυσά Βατόμουρα 2023 και το γεγονός πως στις υποψηφιότητες ο "θεσμός" για φέτος αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα 12χρονο κορίτσι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Βραβεία BAFTA: Σαρώνει το γερμανικό πολεμικό φιλμ του Netflix

Firestarter
Firestarter© 2022 UNIVERSAL STUDIOS. All Rights Reserved.

Χρυσά Βατόμουρα 2023: Πώς αποφάσισαν να αναστατώσουν το Χόλιγουντ φέτος;

Τα Χρυσά Βατόμουρα, τα αντι-Όσκαρ που διοργανώνοντα κάθε χρόνο μία μέρα πριν την τελετή της Ακαδημίας και "τιμούν" τα χειρότερα κινηματογραφικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε. Όπως φαντάζεσαι, τα Χρυσά Βατόμουρα (γνωστά και ως Razzies) κάνουν κάθε χρόνο θόρυβο με τις υποψηφιότητές τους. Αρκετές φορές επιτυχημένα, ενώ άλλες φορές έχουν ένα -ας το πούμε ευγενικά- κακό timing ή και επιλογή, προκαλώντας αντιδράσεις.

Το κατά πόσο ανεκτά είναι από τον κόσμο ή από την backstage σκηνή του Χόλιγουντ, παραμένει ερώτημα αναπάντητο. Για παράδειγμα, είχαν ξαναδιχάσει όταν είχαν θέσει υποψήφια την Shelley Duval από το "The Shining", μια υποψηφιότητα που αργότερα μάλιστα απέσυραν, ή όταν δημιούργησαν μια κατηγορία αποκλειστικά για τον Bruce Willis λίγες ημέρες πριν η οικογένειά του ανακοινώσει την πρόωρη συνταξιοδότησή του μετά τη διάγνωση της αφασίας του.

Για φέτος, αποφάσισαν να κάνουν "θόρυβο" θέτοντας υποψήφια την 12χρονη Ryan Kiera Armstrong στην κατηγορία Χειρότερης Ηθοποιού για την ταινία "Firestarter".

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χρυσά Βατόμουρα θέτουν υποψήφιο ένα μικρό παιδί. Είχε ξαναγίνει με τον Jake Lloyd που έπαιζε τον μικρό Anakin Skywalker στο "Star Wars: The Phantom Menace" το 1999. Ο οποίος εν τέλει αποσύρθηκε από την υποκριτική εξαιτίας του ατελείωτου bullying που βίωνε λόγω της αρνητικής αποδοχής που έλαβε η ταινία τότε και που φυσικά η υποψηφιότητα αυτή δεν πρέπει να βοήθησε.

Firestarter

SAG 2023: Δύο ταινίες σαρώνουν τις υποψηφιότητες και γράφουν ιστορία

Χρυσά Βατόμουρα 2023: Πρέπει η σάτιρα να σταματάει ή όχι;

Σε μια περίοδο που η κοινωνία προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και ίσως -λέμε ίσως- να διορθωθεί (ναι, πολύ αργά, ίσως εξοργιστικά αργά ανά στιγμές), η σάτιρα είναι επικίνδυνο παιχνίδι. Αλλά μήπως κάπου όντως πρέπει να μπει ένα όριο; Είναι βέβαια επικίνδυνα και τα όρια γιατί δεν ξέρεις πότε θα γίνουν αποπνικτικά, χειριστικά ή απλά θα υπάρχουν "for the sake of it". Αλλά μήπως να μην χρειάζεται να πούμε σαν ξεκάθαρο όριο το "κάτω τα χέρια σας από τα παιδιά;"

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος ότι η σάτιρα, για να μπορέσει να είναι αληθινή και να πετυχαίνει τον σκοπό της, δεν πρέπει να οριοθετείται, γιατί χάνει το νόημά της. Χρειάζονται λέξεις-κλειδιά εδώ; Και αν ναι, το "παιδί" θα μπορούσε να είναι μία από αυτές;

Γιατί ίσως να μην έχει να κάνει με politically correctness και όλα αυτά που διαλύει στο διάβα της. Δεν έχει να κάνει με το τι πρέπει να σιωπήσει γιατί η κοινωνία τώρα είναι ευεραίσθητη, με το γιατί το χιούμορ είναι πλέον επικίνδυνο και το γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να θιχτεί ή κανείς δεν ξέρει πώς θα περάσουμε από αυτό το σημείο στο επόμενο. Έχει να κάνει με το κατά πόσο βάζεις σε κίνδυνο ένα παιδί. Το τονίζουμε, ένα παιδί. Θα έπρεπε να είναι θέμα προς συζήτηση αυτό;

Μήπως είναι -το λιγότερο- απερισκεψία να νομίζεις πως εν έτει 2023 αυτό δεν θα έχει αντιδράσεις; Θα έχει φυσικά "backlash" από τους αντιδραστικούς που δεν έχουν τίποτα να πουν και θυμώνουν γιατί θέλουν να θυμώσουν. Θα έχει όμως και αντιδράσεις γιατί μπαίνει σε ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο ένα μικρό παιδί που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μόνο του αυτό το αστείο. Πώς ξέρουν ότι θα είναι σε περιβάλλον που θα το βοηθήσει και δεν θα καταλήξει να μην θέλει να βγει από το σπίτι γιατί όλοι γύρω του το κοροϊδεύουν; Πώς είναι σίγουροι ότι δεν θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα; Πώς είναι δίκαιο να υποθέτουν ότι ένα κορίτσι 12 χρονών θα μπορεί να διαχειριστεί το ίδια με έναν βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό όπως ο Tom Hanks ή ένα καλλιτέχνη σαν τον Jared Leto;

Γι' αυτό λοιπόν και σύσσωμοι οι χρήστες του Twitter, αλλά και συντάκτες από μεγάλα μέσα του εξωτερικού (THR, Gold Derby, Independent κ.α.), εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Οι φετινές υποψηφιότητες των Razzies

Μένει να δούμε βέβαια, αν

Στα των υποψηφιοτήτων, το "Blonde" του Andrew Dominik ηγείται με 8 υποψηφιότητες (όχι για την Ana de Armas), μεταξύ των οποίων για Χειρότερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Σενάριο.

Ο Tom Hanks είναι υποψήφιος για την εμφάνισή του στο "Elvis" αλλά και στο "Pinocchio" της Disney. Στις κατηγορίες των χειρότερων ηθοποιών έχουμε επίσης τους Colson Baker, Sylvester Stallone και Jared Leto.

https://www.instagram.com/p/CmR5Wv3P16W

Στους δυνατούς υποψηφίους για φέτος είναι επίσης οι ταινίες "Pinocchio" (της Disney, όχι του Netflix) που διεκδικεί 6 τίτλους, το "Morbius" προσπαθεί για πέντε και το "The King’s Daughter" για τρεις.

Δείτε παρακάτω την πλήρη λίστα με τους υποψηφίους:

Χειρότερη Ταινία
Blonde
Disney’s Pinocchio
Good Mourning
The King’s Daughter
Morbius

Χειρότερος Α' Ηθοποιός
Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) - Good Mourning
Pete Davidson (Voice Only), - Marmaduke
Tom Hanks (As Gepetto) - Disney’s Pinocchio
Jared Leto - Morbius
Sylvester Stallone - Samaritan

Χειρότερη Α' Ηθοποιός
Ryan Kiera Armstrong - Firestarter
Bryce Dallas Howard - Jurassic Park: Dominion
Diane Keaton - Mack & Rita
Kaya Scodelario - The King’s Daughter
Alicia Silverstone - The Requin

Χειρότερο Remake/Rip-off/Sequel
Blonde
365 Days Sequels – 365 Days: This Day & The Next 365 Days [a Razzie BOGO]
Disney’s Pinocchio
Firestarter
Jurassic World: Dominion

Χειρότερη Β' Ηθοποιός
Adria Arjona - Morbius”
Lorraine Bracco (Μόνο Φωνή) - Disney’s Pinocchio
Penelope Cruz - The 355
Bingbing Fan - The 355 & The King’s Daughter
Mira Sorvino - Lamborghini: The Man Behind the Legend

Χειρότερος Β' Ηθοποιός
Pete Davidson (Cameo Role) - Good Mourning
Tom Hanks - Elvis
Xavier Samuel - Blonde
Mod Sun - Good Mourning
Evan Williams - Blonde

Χειρότερο Ζευγάρι
Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) & Mod Sun - Good Mourning
Both Real Life Characters in the Fallacious White House Bedroom Scene - Blonde
Tom Hanks & His Latex-Laden Face (and Ludicrous Accent) - Elvis
Andrew Dominik & His Issues with Women - Blonde
Τα 25 “365 Days” Sequel

Χειρότερος Σκηνοθέτης
Judd Apatow - The Bubble
Colson Baker (aka Machine Gun Kelly) & Mod Sun - Good Mourning
Andrew Dominik - Blonde
Daniel Espinosa - Morbius
Robert Zemeckis - Disney’s Pinocchio

Χειρότερο Σενάριο
Blonde
Disney’s Pinocchio
Good Mourning
Jurassic World: Dominion
Morbius

Μένει να δούμε τώρα αν ο John J. B. Wilson ή κάποιο άλλο ιδρυτικό μέλος των Χρυσών Βατόμουρων, θα ανασύρουν την υποψηφιότητα ή αν θα συνεχίσουν το αστείο τους μέχρι τέλους. Μένει επίσης να δούμε και την αντίδραση του Χόλιγουντ.