Η Καραμπέτη γίνεται Φραγκογιαννού στην ταινία «Φόνισσα» και το κοινό έχει ήδη ανατριχιάσει

Τζένη Ντεμιράι
Η Καραμπέτη γίνεται Φραγκογιαννού στην ταινία «Φόνισσα» και το κοινό έχει ήδη ανατριχιάσει

Στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας, δεν θα άξιζε τίποτα λιγότερο από μία καθηλωτική ταινία.

Με λαμπερούς προσκεκλημένους ξεκίνησε επίσημα την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με Τελετή Έναρξης που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους βρέθηκαν προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της τηλεόρασης και της μουσικής, όπως η Κλέλια Ανδριολάτου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Κώστας Νικούλι, η Κατερίνα Γερονικολού αλλά και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει κεντρίσει όλα τα βλέμματα του καλλιτεχνικού χώρου, με την παρουσία της στην ταινία «Φόνισσα», που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

karampeti

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη κα η Καραμπέτη γίνεται Φραγκογιαννού

Συγκεκριμένα, η ταλαντούχα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην πολυαναμενόμενη ταινία, η οποία είναι παραγωγή της Tanweer. Η εταιρεία, στις 27 Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε στον λογαριασμό της στο YouTube το επίσημο trailer της ταινίας «Φόνισσα», την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες σε περίπου δύο μήνες, αφού θα προβάλλεται από τις 30 Νοέμβριο 2023 στους κινηματογράφους.

Το teaser της ταινίας που κυκλοφόρησε πριν από περίπου τρεις μήνες δεν μας είχε «δώσει» πολλές εικόνες, καθώς περιοριζόταν σε μία μακρινή σκηνή και ένα κοντινό πλάνο της Καραμπέτη.

Ωστόσο, το επίσημο trailer της ταινίας καθήλωσε το κοινό και επιβεβαίωσε τις υποψίες μας ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα του ελληνικού κινηματογράφου. Ιδιαίτερα η ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη ως Φραγκογιαννού συγκλόνισε τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι έσπευσαν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποθεώσουν την ανατριχιαστική ερμηνεία της ηθοποιού.

Συγκλονισμένο -ήδη- το κοινό από την ερμηνεία της Καραμπέτη

Στο Youtube, στα σχόλια κάτω από το trailer, χρήστες του διαδικτύου φάνηκε να είναι ενθουσιασμένοι με την ταινία αλλά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Ένας από αυτούς έγραψε: «Όπου και να παίξει αυτή η γυναίκα, η ερμηνεία της είναι καθηλωτική. Σπουδαία ηθοποιός», ενώ κάποιος άλλος σημείωσε «Απίστευτη η Καραμπέτη, κουβαλάει πάνω της την ταινία με την ερμηνεία της».

Στο X/Twitter ένας χρήστης μίλησε για το ταλέντο της Καραμπέτη και της Πρωτόππαπα γράφοντας «μιλήστε μου λίγο για ανατριχίλα. Πρώτη φορά αναμένω ελληνική ταινία με τέτοια ανυπομονησία. Η Καραμπέτη κεντάει δεν παίζει. Η Πρωτόπαππα εξαιρετική. Όλο το cast τρομερό».

Δες σχόλια που έγιναν στο Twitter και το YouTube για την «Φόνισσα» και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Η υπόθεση του έργου

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο, στις αρχές του 1900. Σε ένα δυστοπικό, λαβυρινθώδη κόσμο που βουλιάζει στην θρησκοληψία, την πατριαρχία και τις δεισιδαιμονίες, η αξία της γυναίκας μετριέται με την προίκα σε χωράφια και ασπρόρουχα, κι η θέση της είναι χειρότερη από των ζώων. Το θύμα γίνεται θύτης, ο θάνατος μοιάζει λύτρωση κι η Φραγκογιαννού, αναλαμβάνει να «απελευθερώσει» τα μικρά κορίτσια από το βάρος της αδιέξοδης ζωής που τα περιμένει, σκοτώνοντας τα.

Εκτός από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη πρωταγωνιστούν ακόμα οι Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Πέντε πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

  • Γεννήθηκε στην Δόξα Διδυμοτείχου στις 5 Ιουλίου 1958
  • Έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
  • Σε συνεργασία με τον παραγωγό Γιώργο Κυπραίο έχει ανεβάσει τα έργα: «Skriker» της Κάρυλ Τσέρτσιλ και «Η μνήμη του νερού» της Σήλα Στήβενσον
  • Φωτογραφίες της Καραμπέτη (από θεατρικές παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών) έχουν μπει στα βιβλία του μαθήματος Ελένη της Γ' Γυμνασίου
  • Στα νεανικά της χρόνια είχε ως μότο την φράση «κανείς δεν ανήκει σε κανέναν»
  • Δεν βάζει τα χρήματα πάνω από όλα, παρόλο που έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια. Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει: «Δεν βάζω τα λεφτά πάνω απ' όλα. Αισθάνομαι ότι ως καλλιτέχνης, ως δημόσιο πρόσωπο, έχω μια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία μέσα στην οποία ζω. Κι όταν είσαι ένας άνθρωπος σκεπτόμενος και ευαίσθητος και επικρίνεις όλο αυτό το χάλι που βλέπεις, δεν μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου συνεργό σε αυτό το πράγμα. Είναι ένα ξεπούλημα. Τι να κάνεις, να πας σε αυτό τον κόσμο που ντρέπεσαι για το χάλι του να του δώσεις μια να χωθεί πιο κάτω»;

Πηγή κεντρικής εικόνας: Tanweer