Το «Killers of the Flower Moon» και 9 ακόμα ταινίες που αγαπήσαμε το 2023

Τζένη Ντεμιράι
Το «Killers of the Flower Moon» και 9 ακόμα ταινίες που αγαπήσαμε το 2023

To 2023 φτάνει στο τέλος του και αυτές είναι οι 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε!

Μπορεί το 2023 να συνοδεύτηκε από πολλές επιτυχίες και αποτυχίες σε διάφορους τομείς, ωστόσο, στον κόσμο του κινηματογράφου φαίνεται ότι η ζυγαριά γέρνει προς την αισιόδοξη πλευρά της.

Για να γιορτάσουμε με τον δικό μας τρόπο αυτό το μεγάλο φινάλε, φτιάξαμε μία λίστα με 10 ταινίες που αγαπήσαμε λίγο παραπάνω το 2023.

Η λίστα που δημιουργήσαμε για τις ταινίες που έλαβαν μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αντικειμενικά ή υποκειμενικά κριτήρια, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό των facts που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και της προσωπικής μας άποψης.

#1 «Killers of the Flower Moon»

Σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese

Μπορεί «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» να έχουν διάρκεια περίπου τρεισήμισι ώρες και να μην τρέφω καμία αδυναμία σε ιστορίες που υπερανοίγονται σεναριακά, ωστόσο, ο Scorsese κατάφερε να κερδίσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου το 2023.

Ο λόγος είναι απλός. Το σενάριο έχει τη δυνατότητα να εξάψει την περιέργεια σου, να σε κάνει να αναρωτιέσαι συνεχώς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα ή και θύμα των δραστών που δολοφονούν αδίστακτα ανθρώπους που ανήκουν στη φυλή των Οσέιτζ.

H ιστορία μιλά για τους ιθαγενείς Αμερικάνους, την ανθρώπινη απληστία και την προδοσία, κρατώντας ως όπλο την πραγματικότητα και γερό θεμέλιο την παρουσία της υπέροχης Lily Gladstone, αλλά και των καλά δοκιμασμένων Leonardo DiCaprio και Robert de Niro.

Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» απομυθοποιούν ό,τι ρομαντικό έχει απομείνει στην ψυχή σου

#2 «Mission: Impossible - Dead Reckoning» Part One

Σε σκηνοθεσία του Christopher McQuarrie

Η δράση δεν είναι το φόρτε μου. Ωστόσο o Tom Cruise έχει τον τρόπο να με κάνει να θέλω να γίνει το αγαπημένο μου είδος ταινιών, αφού σε κάθε «Επικίνδυνη Αποστολή» του ανεβάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά, χωρίς καν να υπάρχει κάποιος πίσω του που απειλεί να του «κλέψει» την πρωτιά.

Σε καμία από τις αντίστοιχες λίστες μεγάλων περιοδικών του κόσμου δεν υπήρχε αυτή η ταινία, ωστόσο, προσωπικά την απήλαυσα πολύ το καλοκαίρι και θεωρώ ότι αποτελεί μία από τις πιο ωραίες ταινίες που είδα φέτος.

Δράση, ανατροπές, ένταση, αγωνία είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό αναλογιζόμενη σκηνές από το πρώτο μέρος της «Θανάσιμης Εκδίκησης».

Αναμένουμε για το δεύτερο, το οποίο πρόκειται να φτάσει στις οθόνες μας το 2025!

#3 «Poor Things»

Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου

Και κάπου εδώ, κάνω μία παύση των προσωπικών μου προτιμήσεων και εντάσσω στη λίστα μία ταινία που μπορεί να είναι διαθέσιμη στις ελληνικές αίθουσες από την 1η Ιανουαρίου 2024, ωστόσο το ντεμπούτο της στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη έχει γίνει από τις αρχές του 2023 και τα σχόλια των κριτικών είναι -τουλάχιστον- αποθεωτικά.

YE - Top Films

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Peter Bradshaw, ο οποίος είναι επικεφαλής κριτικός κινηματογράφου στον Guardian από το 1999, και έγραψε μεταξύ άλλων για το Poor Things ότι «ο Λάνθιμος μας έδειξε έναν κόσμο ασυνήθιστο, ψεύτικο, διαστρεβλωμένο», στο κέντρο του οποίου έβαλε την Emma Stone, πηγαίνοντάς με αυτόν τον τρόπο την καριέρα της «στο επόμενο επίπεδο». Η κριτική του αποθέωσε την Emma Stone, λέγοντας ότι ήταν εκπληκτική ως Bella Baxter, ένα πρωτόγονο, αθώο πλάσμα με ιδιαίτερα έντονες σεξουαλικές ανησυχίες.

Μπορεί να χρειάζονται λίγες ακόμα μέρες για να δούμε την ταινία και να σχηματίσουμε την προσωπική μας άποψη, ωστόσο, το προγενέστερο έργο του Λάνθιμου και οι 7 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαιρές 2024 μας επιβεβαιώνουν ότι το «Poor Things» δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

#4 «Past Lives»

Σε σκηνοθεσία της Celine Song

Η ταινία «Past Lives» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Gotham Awards 2023, γεγονός που αποτελεί από μόνο του έναν καλό λόγο να της δώσεις μία ευκαιρία.

Η δημιουργός της, Celine Song, παραθέτοντας αυτοβιογραφικά στοιχεία στο έργο της, διηγείται την ιστορίας ενός πλατωνικού έρωτα, που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές με το πέρασμα των ετών και δημιουργεί ερωτήματα και συναισθηματικά κενά.

Η αλήθεια είναι ότι βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα αισθάνθηκα απογοήτευση για την συγκεκριμένη ταινία, θεωρώντας την υπερεκτιμημένη. Χρειάστηκε αρκετή επεξεργασία για να κατανοήσω το βάθος της και να συμπεράνω ότι δεν είναι για να περάσεις την ώρα σου το Σαββατόβραδο που έμεινες μέσα, αλλά για να βυθιστείς στον ρεαλισμό των συναισθημάτων ενός έρωτα που μένει μετέωρος ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

AP23151811916788.jpg

#5 «Φόνισσα»

Σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα

Η «Φόνισσα» κέρδισε εύκολα πρωτιά στο ελληνικό Box Office. Στο εναρκτήριο τετραήμερό (30/11-03/12) έκοψε πανελλαδικά 78.074 εισιτήρια, ενώ οι κριτικές για την κινηματογραφική απόδοση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήταν αποθεωτικές.

Η «Φόνισσα» έδωσε ακόμα μία ανάσα στους κινηματογράφους της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και το άνοιγμα της ταινίας «Ευτυχία» (51.473 εισιτήρια) και αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό κοινό συνεχίζει να εκτιμά και να επιβραβεύει την ποιότητα.

#6 «Oppenheimer»

Σε σκηνοθεσία του Christopher Nolan

Ο «Oppenheimer» έγινε η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα που έχει συγκεντρώσει ποτέ film που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το Box Office Mojo, είναι η τρίτη πιο κερδοφόρα ταινία του 2023, μετά την «Barbie» και το «The Super Mario Bros», ενώ σύμφωνα με τις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, η ταινία του Nolan είναι ανάμεσα σε εκίνες που αξίζουν μεταξύ άλλων, το καλύτερο βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερου σεναρίου.

#7 Carefree Days

Σε σκηνοθεσία του Ming Liang

Μία ταινία που μας έρχεται από την Κίνα και μας μεταφέρει στα βάθη της Ασιατικής κινηματογραφικής τέχνης αλλά και της μοναξιάς, την οποία όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή βιώσει.

Μία νεαρή κοπέλα μάχεται με μία ασθένεια και συνειδητοποιεί πόσο μόνη είναι στη ζωή. Μοναδικό της στήριγμα, η μητέρα της, την οποία χάνει και ξεκινάει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και προσπάθειας για εξωστρέφεια, παρέα με την κολλητή της, έναν παλιό συμμαθητή και τον πατέρα της.

Ο ρεαλισμός και η βαθιά θλίψη που κουβαλά η ταινία σε βάζουν σε σκέψεις και σου δημιουργούν προβληματισμό.

Μπορεί να μη βρίσκεται σε καμία λίστα «καλύτερων ταινιών της χρονιάς» και να μην έχει ούτε μία υποψηφιότητα για κάποιο βραβείο διεθνούς εμβέλειας, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, θα άξιζε μία θέση δίπλα από υποψηφιότητες του «Past Lives».

#8 Guardians of the Galaxy Vol. 3

Σε σκηνοθεσία του James Gunn

Σύμφωνα με το Box Office Mojo, η ταινία «Guardians of the Galaxy Vol. 3» βρίσκεται στην τέταρτη θέση των πιο κερδοφόρων ταινιών της χρονιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Ο James Gunn ως ένας πολύ έξυπνος δημιουργός και για την έξοδό του από την Marvel χρησιμοποίησε κάθε τρικ: cuteness overload, origin story, λύτρωση, ολοκλήρωση και ένα ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον. Τα χρησιμοποίησε όμως ολόσωστα και χωρίς να απαιτεί την ενοχλητική διακλάδωση με τις τόσες άλλες ταινίες και σειρές του MCU.

guardians-of-the-galaxy-vol-3-stills-07.jpg

© MARVEL 2023.

#9 Fast X

Σε σκηνοθεσία του Louis Leterrier

Η 10η ταινία «Fast and Furious» μπορεί να μην είχε την καλύτερη αρχή στις ΗΠΑ, αλλά τελικά κατάφερε να φτάσει τα 704,709,660 δολάρια και να γίνει η 5η πιο κερδοφόρα ταινία της χρονιάς, μετά την «Barbie», το «The Super Mario Bros. Movie», τον «Oppenheimer» και το «Guardians of the Galaxy Vol. 3».

https://www.instagram.com/p/CroRZJMJK-9/

#10 Barbie

Σε σκηνοθεσία της Greta Gerwig

Αν έπρεπε κανείς να επιλέξει μία μόνο ταινία για το 2023, τότε αυτή θα ήταν η «Barbie» που όχι μόνο τις περισσότερες εισπράξεις της χρονιάς, αλλά μπήκε στην εικοσάδα των πιο κερδοφόρων ταινιών όλων των εποχών!

Η «Barbie» για πολλούς ήταν μία ταινία με αλληγορίες και βάθος, που έθεσε στο προσκήνιο τη γυναικεία πραγματικότητα, για άλλους αποτέλεσε ένα πολύ καλό promo της Mattel. όποια άποψη κι αν έχεις, τελικά, σχηματίσει για την ταινία, δεν γίνεται να αμφισβητήσεις ή να παραβλέψεις την τεράστια επιτυχία της να φέρει ξανά στις αίθουσες των σινεμά ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να επισκέπτονται κινηματογράφους.

barbie-kentriki.jpg